Bättre kreditvärdighet

Snabblan24.nu kommer nu att visa dig hur du kan förbättra din kreditvärdighet så att det blir enklare för dig att få ett lån, teckna ett hyreskontrakt eller något annat avtal. I praktiken är din kreditvärdighet din disponibla inkomst minus dina utgifter, som utgör grunden för din betalningsförmåga, samt din ekonomiska historik. I kreditupplysningens historik ser frågeställaren hur du har misskött dina tidigare krediter, om du har betalningsanmärkningar och om du har skulder hos kronofogden, något som definitivt påverkar din kreditvärdighet. Läs gärna vår artikel om kreditvärdighet om du vill veta mer.

Se till att undvika betalningsanmärkningar

Om man inte kan betala för en räkning eller ett lån efter flera betalningspåminnelser finns det risk för att skulden hamnar hos inkasso och sedan hos kronofogden. Vissa skulder kan till och med hamna hos fogden direkt, och det är då du får en betalningsanmärkning.

Naturligtvis kan du inte undvika det här om du verkligen inte har råd att betala för att du t ex har blivit arbetslös eller sjukskriven, men vi ska ändå ge dig några tips som kan hjälpa dig att undvika betalningsanmärkningar vid andra tillfällen.

  1. Om du ska tillbringa en längre tid utomlands, t ex vinterhalvåret i Florida, Spanien eller Thailand, bör du skriva ner vilka räkningar du har innan du åker så att du inte missar någon. Du bör vidarebefordra din post till adressen utomlands men också kontakta alla berörda fordringsägare för att se om de kan skicka e-fakturor till dig istället, det är säkrare eftersom e-fakturor aldrig kommer bort i posten.
  2. Glöm inte att kommunicera om du inte kan betala för en faktura. Om du har betalat för din skuld direkt till fordringsägaren och inkasso kontaktar dig om samma faktura måste du berätta det. Om du har en obetald faktura hos ett inkassobolag och inte kan betala bör du också kommunicera med dem, för ibland kan man få en generös avbetalningsplan. Om du får en avbetalningsplan du klarar av slipper skulden att hamna hos kronofogden och således slipper du en anmärkning.
  3. Om du har en fordringsägare som kräver pengar av dig fast kravet är felaktigt, t ex om du har utnyttjat ångerrätten inom rätt tid men fordringsägaren anser att så inte var fallet, bör du bestrida fakturan. Det gäller även om du har gjort en beställning men inte fått din produkt eller fått en bluffaktura, alltså en faktura på sånt du inte köpt. Om du det handlar om en bluffaktura ska du även göra en polisanmälan. Först ska du bestrida fakturan hos företaget och om de inte bryr sig och skickar fakturan till inkasso ska du fortsätta att bestrida den. Du ska inte betala någonting utan vänta tills skulden har hamnat hos kronofogden för då kan du bestrida fakturan där. Och om du har rätt så är saken ur världen. Läs mer om det är i vår artikel om att bestrida faktura.

Undvik för många förfrågningar hos UC

En faktor som också påverkar din kreditvärdighet är hur många tidigare förfrågningar du har när det gäller lån och andra krediter. Om du har ansökt om massor av lån det under senaste året syns varenda förfrågan om du har gjort dina ansökningar hos kreditbolag som tar sin kreditupplysning hos UC.

Det påverkar din kreditvärdighet negativt, inte minst om du ansökt om många smslån och andra snabblån. Du kan emellertid undvika synligheten hos UC om du ansöker om lån utan UC, alltså lån du ansöker om hos kreditbolag som gör sina förfrågningar hos andra kreditupplysningsföretag.

Ha en medsökande

Om din betalningsförmåga inte är på topp kan du öka dina chanser att få ett privatlån eller bolån om du har en medsökande, t ex din sambo, då har du/ni även möjlighet att få ett större lån. Naturligtvis gäller det här bara om din sambo också har en vettig inkomst. Om din sambo har betalningsanmärkningar bör du såklart inte ha sambon som medsökande.

Undvik för många och för stora krediter

I kreditupplysningen syns hur många och hur stora lån och krediter du har, vilket såklart påverkar din kreditvärdighet negativt. Du bör alltså inte låna en massa pengar om du verkligen inte behöver. Att låna till vanlig konsumtion, t ex till en massa småprylar, mobiltelefoner och nöjen, är ingen bra idé. Försök att undvika det här så blir chansen större att du kan få ett lån när du verkligen behöver ett.

Övriga tips

  1. Ta en kreditupplysning på dig själv så får du lite koll på hur din kreditvärdighet ser ut.
  2. Byt inte bostad och bostadsort alltför ofta. Det här kanske inte är något man gör bara för att få en bättre kreditvärdighet men det är faktiskt så att bankerna anser att personer som bott i samma bostad länge tenderar att ha en stabilare livssituation. Samma sak gäller om du har varit gift med samma person länge och inte har gått igenom flera skilsmässor. Men allvarligt talat, vem struntar i att skilja sig bara för att få en bättre kreditvärdighet?