Det här innehåller en kreditupplysning

Oavsett om du ska ta ett snabblån, hyra en lägenhet, teckna ett abonnemang, köpa en resa eller andra tjänster och produkter på avbetalning tas i stort sett alltid en kreditupplysning. Därför ska vi nu visa dig vilken information som finns med i kreditupplysningen och hur denna information kan påverka din ansökan.

Info om årsinkomst och anställning

Kreditupplysningsföretagen ger alltid information om din senast deklarerade årsinkomst. För många smslångivare räcker det här inkomstunderlaget medan privatlångivare lån brukar vilja se hur mycket du tjänar i nuläget.

Om du hade en låg inkomst i din senaste deklaration men har en högre lön idag kan du givetvis komplettera din ansökan med ett arbetsgivarintyg som visar hur mycket du tjänar idag.

Skulder

Om du har skulder finns de med i kreditupplysningen, även skulder som har hamnat hos kronofogden. Tyvärr är det extremt svårt att få ett lån om du har kronofogdeskulder även om dina betalningsanmärkningar har försvunnit. Du kan aldrig ta ett smslån eller privatlån om du har såna skulder men det finns några få banker som kan bevilja lån om du har en bostad som säkerhet och löser dina kronofogdeskulder med en del av lånet.

Betalningsanmärkningar

Eventuella betalningsanmärkningar syns alltid i kreditupplysningen. Det här behöver inte vara något problem för dig som vill ansöka om ett smslån eftersom det finns gott om smslångivare som accepterar betalningsanmärkningar. Du kan till och med ha så många som 6 anmärkningar (ibland fler) bara alla är minst ett halvår gamla. Det finns även några få banker och kreditbolag som kan bevilja privatlån trots betalningsanmärkning.

Civilstatus

Kreditupplysningsföretagen kan se om du är gift, ogift, änka/änkeman eller frånskild. Det här är på gott och ont eftersom det kan påverka dina möjligheter både positivt och negativt. Om du är gift och din make/maka har en bra lön ökar dina möjligheter att få ett lån medan det kan bli lite svårare om han/hon inte har någon egen inkomst alls.

Antal personer i ditt hushåll

Hur många personer som bor i ditt hushåll har stor betydelse för långivarna. Om ni till exempel är två vuxna med varsin inkomst ökar dina chanser att få ett lån eftersom man då räknar med att ni delar på hyran, andra bostadskostnader med mera. Om det är så att din sambo inte har någon inkomst eller har en mycket liten inkomst blir det svårare att få ett lån eftersom du då även måste försörja honom/henne med din inkomst. Om du/ni har barn spelar det också en viss roll. Ju fler personer som ska leva på din inkomst desto svårare blir det att få ett lån. Men om era barn är vuxna och också tjänar pengar kan det göra att det blir lättare att få låna pengar.

Utmätningsförsök

Om kronofogden gjort utmätningsförsök för att försöka driva in en skuld men misslyckats syns det i kreditupplysningen. Det här kan tyvärr påverka din kreditvärdighet negativt. Naturligtvis bör du därför försöka reglera din skuld om du har möjlighet och inte gömma undan en massa prylar av värde.

Tidigare kreditupplysningar

Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig hos UC registreras det och finns med i eventuella framtida kreditupplysningar. Ju fler kreditupplysningar som tas desto svårare blir det att få ett lån. Om långivaren ser att flera andra långivare tagit en kreditupplysning på dig kan det se ut som att du antingen har tagit massor av lån, vilket påverkar din betalningsförmåga, eller har fått avslag av alla andra. Detta gör att långivaren blir mycket tveksam.

Fördelen att ansöka om snabblån hos en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC är att de kreditupplysningar som tas på dig inte registreras hos det kreditupplysningsföretag de flesta banker och bostadsvärdar använder av, det vill säga hos UC. Då minskar risken för att dina tidigare kreditupplysningar påverkar dina möjligheter att få låna pengar eller hyra en bostad. Det är därför det är så många som vill ansöka om ett snabblån utan UC.

Kreditupplysningsföretag

De flesta storbanker hämtar sin kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen) eftersom UC ägs av Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Nordea samt av Länsförsäkringar, men det finns flera långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag som till exempel Solventia, Bisnode och Creditsafe. Dessa långivare beviljar alltså lån utan UC men tar ändå en kreditupplysning.