Qred

qredQred erbjuder något så unikt som ett företagslån utan UC och om din ansökan beviljas hamnar pengarna på företagskontot redan nästa bankdag. Och som om det inte var nog är det inte omöjligt att få ett lån även om du har en enskild firma och har betalningsanmärkningar, bara din verksamhet förövrigt ser bra ut, men även prickade aktiebolag har möjlighet att få låna. Konceptet påminner alltså lite som vanliga snabblån men Qreds företagslån ska inte blandas ihop med vare sig smslån eller onlinekrediter eftersom det enbart riktar sig till företagare och företag, precis som Ferratum Business gör.

Om Qreds företagslån

 • Lånebelopp: 10000 – 250 000 kr.
 • Löptid: 1 – 6 månader.
 • Pengar på kontot: Företagslånet betalas normalt ut redan samma dag som man gör sin ansökan och pengarna brukar sitta på bankkontot nästa bankdag.
 • Ränta: Från 1,7 % i månadsränta (20,7 % i årsränta), men Qred kallar räntan för avgift istället.
 • Avgifter: Ingen avgift förutom månadsavgiften (räntan). Det kostar inget att ansöka.
 • UC: Qred erbjuder något så unikt som ett företagslån utan UC eftersom de samarbetar med upplysningsföretaget Creditsafe istället.
 • BankID och mobilt BankID: Ja.
 • Förlängning av lån: Nej.
 • Öppettider: Vardagar 08:00 – 17:30.
 • Ägare: Qred Företagslån AB.

Krav

 • Inkomstkrav: Individuellt.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Företagslån med betalningsanmärkning: Ja, om företaget för övrigt är i gott skick.
 • Övriga krav: Innehav av ett företag, t ex enskild firma eller Handelsbolag, som är aktivt och momsregistrerat. Enskilda firmor och Handelsbolag behöver ingen säkerhet, men om du har ett aktiebolag måste du personligen gå i borgen för lånet.

Ett snabbare och enklare lån

Utlåningsbranschen har förändrats rejält under de senaste årtiondena och inte minst under det senaste årtiondet. Sedan bankavregleringen har många nya banker som nischar sig på utlåning och inlåning dykt upp, och sedan tio år tillbaka började snabblånebranschen röra om ordentligt i grytan. Under de senaste åren finns det flera aktörer som börjat erbjuda ovanligt flexibla lån till företag, och Qred är en av dem. Det som gör Qred bättre än de tröga bankerna är:

 • Qred har en ovanligt snabb handläggningstid. Ofta är ansökan färdigbehandlad redan inom någon timme.
 • Pengarna betalas normalt ut strax efter att ansökan är behandlad och sedan tar det 1 – 2 bankdagar (beroende på vilken tid på dagen ansökan behandlats) tills lånet sitter på bankkontot.
 • De är inte lika stelbenta i sina bedömningar som bankerna är. Qred stirrar sig inte blind på någon enstaka betalningsanmärkning eller har något förutbestämt krav på hur mycket företaget måste dra in. De kollar helt enkelt på företagets betalningsförmåga och inget annat.

Som du ser påminner den snabba handläggningen, den snabba utbetalningen och den sunda kreditbedömningen mycket om hur det ser ut när man ansöker om ett smslån, men räntan är såklart betydligt lägre eftersom lånesumman är större. Och såklart: det är bara du som har ett företag som får låna.

Högre ränta än banklån

Men det är tyvärr så att Qreds smidighet och lite mer generösa bedömningar har ett pris, och detta pris är den höga räntan. Den effektiva ränta är från 20,7 % (1,7 %), vilket är betydligt högre än vad bankerna erbjuder, men om du ska göra viktiga investeringar i ditt företag kan det ändå bli lönsammare att ta ett sådant här lån än att vänta med investeringarna. Det är något du bör kalkylera på innan du eventuellt slår till.

Omdöme

Om ditt företag har möjlighet att få ett vanligt banklån tycker vi att du ska välja det eftersom bankerna trots allt erbjuder lån med lägre ränta än vad Qred gör. Men om det inte är möjligt kan det vara vettigt att vända sig till Qred om ditt företag är i ett starkt behov av pengar, till exempel om företaget behöver göra en investering som ökar företagets omsättning på lång sikt.

Det vore orättvist att säga att skillnaden mellan Qreds lån och ett vanligt banklån är samma sak som skillnaden mellan ett smslån och ett vanligt privatlån, riktigt så är det inte. Visst finns det likheter när det gäller smidighet och lite mer generösa bedömningar men Qreds lösning är mer lik en vanlig företagskredit än vad ett smslån är likt ett banklån. Dessutom är Qreds nisch inte alls lika utskälld i media som smslånen är.

Nu till vårt slutliga omdöme om Qred:

 • Det positiva: Enklare att få än ett vanligt banklån. Qred tar ingen UC och accepterar anmärkningar. Inget specifikt vinstkrav. Snabb handläggning och snabb utbetalning.
 • Det negativa: Lånet har en betydligt högre ränta än ett banklån. Företaget kan inte välja en löptid som överstiger 6 månader eller låna mer än 250 000 kr, vilket för många företag är en ganska låg summa. Om du behöver ett större lån kan du alltid kolla in Ferratum Business istället.