10 ekonomitips för att klara coronakrisen
Det är många som drabbats hårt ekonomiskt detta år på grund av coronaviruset, så därför ska vi här ge dig 10 tips på hur du klarar dig igenom coronakrisen. Dessa tips är inte bara för dig som redan fått en försämrad ekonomi, utan är även för dig som inte har drabbats speciellt hårt, än. För även om du idag har en god ekonomi och inte blivit speciellt hårt påverkad ekonomiskt är det inte så säkert att det ser likadant ut imorgon.
10 tips som hjälper dig under coronakrisen
- Om du har ett jobb och inte gått med i A-kassan än, gör det! Redan efter tre månaders medlemskap får du ersättning om du skulle bli arbetslös. Innan Coronakrisen var man tvungen att vara med i A-kassan i minst 1 år, men det ändrade regeringen på. Det är en tillfällig förbättring, så passa på att gå med nu.
- Det är aldrig fel att även teckna en inkomstförsäkring om du fortfarande har ett jobb och tjänar mycket. Då får du en högre ersättning i upp till 7 månader om du skulle bli arbetslös.
- Om du har ett bolån och din ekonomi är ansträngd bör du ansöka om amorteringsfrihet. Sedan krisen slog till upphävdes amorteringskravet fram till sommaren 2021, även om belåningsgraden är högre än 50%. Naturligtvis måste du ändå betala ränta för lånet, men för många ger amorteringsfriheten ändå en stor lättnad. Skulle du ansöka om amorteringsfrihet blir inte din bolåneränta sämre, även om din ekonomi kanske har försämrats. Det som står i ditt avtal gäller.
- Om din ekonomi drabbats hårt på grund av coronaviruset och du har flera lån bör du genast kontakta kreditgivarna. Det är aldrig bra att stoppa huvudet i sanden och låta skulder gå till inkasso. I dessa tider finns det många långivare som beviljar tillfällig amorteringsfrihet i 3 – 6 månader även när det gäller privatlån.
- Se över alla dina kostnader. Finns det något du kan dra in på? Du kanske inte behöver fem streamingstjänster eller fyra digitala tidningsprenumerationer? Om du åker bil till jobbet, är det möjligt att pendla istället så du kan spara pengar? Du kanske ska ta med en matlåda till jobbet istället för att köpa dagens lunch? Ja, gå igenom alla dina utgifter så du ser vilka du kan minska eller ta bort helt.
- Gör en budget som du försöker följa så långt som möjligt.
- Om din ekonomi är okej trots coronakrisen kan det vara bra att börja månadsspara så mycket som möjligt. Det är alltid bra att ha en buffert om din ekonomi plötsligt skulle försämras, t ex på grund av arbetslöshet. Att ha en buffert som motsvarar 2 – 6 månadslöner är aldrig fel under kristider.
- Dra inte på dig nya utgifter. Ta inga lån, öppna inga nya abonnemang, starta inga prenumerationer och köp inget som ger dig nya fasta kostnader, t ex ett bilinköp om du inte redan har en bil.
- Om du har en enskild firma som har tappat en massa intäkter från mars till juli 2020 kan du få ett omställningsstöd av staten. Omställningsstödet planeras att införas 29 oktober 2020. Omställningsstödet ger en ersättning på 75 % av omsättningstappet (i jämförelse med samma period året innan). Det finns dock vissa krav. För att du ska få ersättning för mars och april måste omsättningstappet vara minst 70%, för att få ersättning för maj måste det ha varit minst 60% och i juni och juli minst 50%.
- Driver du ett aktiebolag eller ett handelsbolag som drabbats hårt av Corona? Då finns det gott om hjälp du kan få, t ex anstånd med arbetsgivaravgifter, anstånd med moms och avdragen skatt för anställda. Läs mer om det på regeringens hemsida.
Naturligtvis är det inte bara ekonomin som drabbats hårt av coronoviruset. Det värsta är såklart folks lidande med över 1 miljon dödsoffer i världen. Dessutom är det svårt att leva normalt idag. I Sverige ska vi tänka på att hålla avstånd och i stora delar av världen råder munsskyddstvång i vissa miljöer, eller överallt. Och lidandet i svaga ekonomier, som är väldigt beroende av turister, är väldigt stort. Folk har fått slå igen sina verksamheter och många har svårt att försörja sig överhuvudtaget. Allt det här ger även ett psykiskt lidande som inte ska underskattas.
Det gäller att göra vad man kan, även i detta land. Och ens privatekonomi är grymt också viktig. Om den inte är i balans påverkas hela ens vardag, livsstil och psyke. Därför är det viktigt att göra allt som krävs för att försöka hålla sig ekonomiskt flytande. Ta vara på er!
Publicerad 2020-10-06