35 spartips för dig som vill börja spara pengar

Oftast är det bättre att spara pengar till något man vill ha än att låna pengar. Allt du köper med lånade pengar blir ju mycket dyrare eftersom du betalar ränta för lånet. Egentligen är det inte speciellt ekonomiskt att låna pengar. Okej, det finns situationer då det kan vara bra att låna pengar. Det är t ex inte många som har tillräckligt med sparpengar för att köpa en bostad och om du vill köpa en finare bil kanske det inte känns så kul att spendera varenda krona du sparat ihop på bilen. Men annars är det inte så dumt att använda sparpengar istället för lånade pengar.

För att få ihop ett sparkapital behöver du såklart få pengar över varje månad, pengar som du kan lägga undan på sparkonton och i fonder. Om du har en bra lön och inte har så stora utgifter är det förmodligen inga problem, men om dina marginaler är för små behöver du börja snåla lite. Därför ska Snabblan24.nu nu ska ge dig 35 spartips som gör att du kan börja spara pengar. Våra spartips handlar framförallt om hur du minskar dina utgifter för el, dina vardagsutgifter och dina utgifter för mat.

15 spartips för att minska dina elkostnader

  1. Sänk temperaturen där hemma med 1 – 2 grader under vinterhalvåret. Det kommer garanterat synas på elräkningen om du bor i villa. Det är bättre att knata runt i tjocka strumpor eller sandaler och bära en långärmad tröja än att få en hög elräkning. Dessutom sover man bättre i ett svalt rum.
  2. Installera en luftvärmepump om du inte redan har gjort det. Det är mycket mer ekonomiskt än att värma bostaden med element.
  3. Använd aircon så lite som möjligt på sommaren. Om det är varmt kan det vara bra att ha fönstren öppna på skuggsidan och fälla ner persiennerna, rullgardinerna eller markiserna där solen ligger på. Och vädra sedan på natten.
  4. Se till att det inte drar in kallluft vid ytterdörrarna och fönstren på vintern. Köp nya lister om det gör det.
  5. Ha inte på en massa lampor i de rum du inte är i. Vi antar att du redan använder lågenergilampor så det behöver vi nog inte nämna.
  6. Låt inte en massa hemelektronik stå i standby, det drar faktiskt ström det också. Du kan spara 500 – 1000 kr/år genom att stänga av dem helt om du har rätt många apparater i hemmet.
  7. Stäng av golvärmen och handdukstorkarna eftersom de är riktiga elbovar. Använd istället tjocka stumpor och häng handdukarna luftigt så torkar de ändå.
  8. Använd inte dammsugaren varje gång du ser lite skräp på golvet. Det är billigare att använda sopkvast och skyffel.
  9. Kör inga halvfulla maskiner, varken diskmaskin eller tvättmaskin.
  10. Handdiska inte under rinnande vatten, det är inte alls lika ekonomiskt som att använda diskmaskin.
  11. Duscha inte för länge, för det drar mycket varmvatten och uppvärmning av varmvatten drar som bekant el.
  12. Använd ett snålspolande munstycke i både dusch och kök, det gör att det går åt mindre varmvatten.
  13. Installera gärna solceller om du har råd. Det kommer du att tjäna i längden på.
  14. Koka alltid upp vatten under lock för då blir vattnet varmare snabbare.
  15. Gamla vitvaror drar betydligt mer ström än nya. Så om du har råd kan det löna sig i längden att köpa nya vitvaror som kyl, frys, diskmaskin och tvättmaskin.

10 spartips för att minska vardagsutgifterna

  1. Använd allt du köper tills det är slut eller trasigt. Se till att skrapa all yoghurt ur förpackningen och pressa ut allt som finns kvar i kaviartuben och tandkrämstuben. Och använd din mobil tills du knappt kan använda den innan du köper en ny.
  2. Handla begagnat på nätet och i secondhandbutiker, t ex kläder och prylar.
  3. Köp inte de dyra ansiktskrämerna, t ex Niveas klassiker är lika bra eller bättre än antirynkkrämer enligt en undersökning hos SVT.
  4. Om du använder många streamingtjänster, använd en i taget istället. Se det du vill se och pausa sedan abonnemanget och starta ett annat. Det kan du spara flera hundra kronor på, varje månad.
  5. Läs nyheterna gratis på nätet. Vi vet att många nyhetssajter har låsta artiklar som man måste betala för. Skulle du vara intresserad av en låst artikel är det bara att googla rubriken (eller det som artikeln handlar om) så hittar du säkert informationen någon annanstans.
  6. Strunta i Kabel-TV, det är onödigt dyrt. Det är billigare att streama om du inte använder för många streamingtjänster samtidigt.
  7. Fynda när det är billigt, t ex på black friday och mellandagsrean, det kan du spara mycket pengar på. Men köp inget du inte verkligen vill ha eller behöver.
  8. Bli lite av en hemmafixare så sparar du mycket pengar. Ofta om något är trasigt eller slitet i bostaden, eller i trädgården, går det ofta att fixa det själv bara man har lite vilja. Anlita t ex inte en målare eftersom det faktiskt inte är så svårt att måla själv.
  9. Tvätta inte dina kläder när det egentligen inte behövs. Om de inte luktar svett eller är synligt smutsiga behövs de sällan tvättas.
  10. Om du befinner dig utomlands i ett land där vissa saker är billigare än i Sverige, köp det du ändå skulle ha köpt i Sverige.

10 spartips för att minska utgifterna för mat

  1. Det lönar sig ofta att handla i flera olika livsmedelsbutiker. Ofta är vissa livsmedel billigare i den ena affären och andra livsmedel i den andra affären. Och så finns det tillfälliga rabatter och extrapriser. Men naturligtvis ska du inte åka runt en massa med bilen i onödan, för det kostar ju också pengar.
  2. Titta igenom livsmedelsbutikernas reklamblad regelbundet. Där brukar det stå vilka varor som är nedsatta.
  3. Bunkra det som är billigt, såvida det handlar om sånt som håller länge eller som kan frysas in.
  4. Köp gärna butikernas egna lågprismärken, de brukar faktiskt vara ganska bra, inte minst ICA:s (nej, vi får inte betalt för att skriva det).
  5. Det brukar löna sig att köpa storförpackningar av det mesta. Och ibland kan man handla tre varor och betala för två. Gör det så sparar du pengar.
  6. Släng inte rester, ät dem till lunch nästa dag. Skulle det bli mycket över två dagar i rad kan du och familjen äta två dagars rester den tredje dagen. Vissa rester, t ex stekt kött, kan återanvändas i risrätter och annat hopkok. Och en del rester kan frysas in.
  7. Var inte alltför petig när det gäller bästföredatum. Ofta håller livsmedlen mycket längre än vad som står på förpackningen, i alla fall om de förvarats bra och inte har öppnats. Om det luktar och smakar bra brukar det inte vara några problem.
  8. Gå inte hungrig till mataffären, då finns det risk att du handlar en massa onödigt som du inte skulle ha köpt annars.
  9. Undvik att köpa godis och snacks på väg hem från jobbet bara för att du är lite hungrig. Se till att ha med en frukt till jobbet som du kan äta påväg hem.
  10. Ta med dig matlåda till jobbet, det kan du spara 1500 – 2000 kr i månaden på.

Fler spartips hittar du i våra artiklar hur du överlever årets fattigmånad, så klarar du dig igenom januari och spara pengarna till bättre tider.

Publicerad 2021-06-02