Aktivt Lån

aktivtlan
Aktivt Lån förmedlar lån på 5000 – 600 000 kr som kan läggas upp på 1 – 15 år beroende på lånebelopp. Den effektiva räntan är från 3,70 % upp till 26,90 % och bestäms av din kreditvärdighet. Aktivt Lån samarbetar med Axo Finans vilket i praktiken innebär att din ansökan egentligen behandlas av Axo Finans, inte av Aktivt Lån själva. Det spelar alltså ingen roll hos vilken av dessa förmedlare du gör din ansökan, den handläggs ändå av samma personer.

Om lånen i korthet

 • Lånebelopp: 5000 – 600 000 kr.
 • Löptid: 1 – 15 år.
 • Pengar på kontot: Normalt 2 – 4 dagar om du signerar ditt låneavtal med BankID. Pengarna betalas förvisso ut redan efter 1 – 3 dagar men sedan tar det oftast en dag innan de når kundens bankkonto.
 • UC: Ja, men Aktivt lån tar bara en UC trots att upp till 13 banker och kreditbolag tar del av din ansökan.
 • BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 2,95 – 24 %, effektiv ränta 3,70 – 26,90 %. Exempel: Ett lån på 70 000 kr med en årsränta på 5,3 % och 180 avbetalningar på 15 år har en effektiv ränta på 6,54 %. Månadsbetalningen blir då 600 kr och den totala summan som ska betalas in är 108 346 kr, varav 38 346 kr är den totala kostnaden för lånet inklusive avgifter.
 • Avgifter: Lånen som förmedlas via Aktivt Lån har en uppläggningsavgift på 495 kr och en aviavgift på 35 kr/mån.
 • Öppettider: Måndag till torsdag 08:30-18:00, fredag 08:30-16:00, lördag stängt, söndag 10:00-14:00.
 • Ägare: Axo Finans AS Norge, men ansökningarna handläggs av Axo Finans AB som även handlägger ansökningar som görs hos Favoritlån och XFinans.

Krav

 • Inkomstkrav: 10 000 kr/mån.
 • Åldersgräns: 20 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Nej, trots att tre av deras samarbetspartner (Nystart Finans, Avida Finans och Euroloan) egentligen gör det.
 • Övrigt: Fast inkomst krävs.

Varför Aktivt Lån?

Det finns flera fördelar med att vända sig till Aktivt lån:

 • Precis som andra låneförmedlare så tar Aktivt Lån endast en enda UC trots att den skickas ut till flera kreditbolag. Om du själv skulle ha ansökt om lån hos flera långivare för att jämföra buden hade flera förfrågningar hos UC registrerats på dig.
 • Om du har en bra kreditvärdighet kan du komma över ett riktigt billigt lån eftersom den effektiva från-räntan inte är högre än 3,70 %.
 • Du kan låna ända upp till 600 000 kr om Aktivt Lån anser att du klarar att betala tillbaka på lånet.

Okej, som du ser finns det fina fördelar med Aktivt Lån, men finns det någon fördel med att göra en ansökan hos dem istället för hos Axo Finans. Nej, det har ingen betydelse alls eftersom alla ansökningar ändå behandlas av Axo.

Vilka är de egentligen?

Innan norska Aktivt Lån kom till Sverige hade de verkat på den danska marknaden under en ganska lång tid och gör det fortfarande. I Danmark marknadsför och samarbetar de med Basisbank A/S och nu kör de samma koncept i Sverige men med Axo Finans istället.

Deras affärsidé är ganska simpel egentligen: Under eget varumärke marknadsför de andras tjänster och ansökningarna som görs på deras hemsida behandlas direkt av de företag som de samarbetar med. Deras huvudsakliga uppgift är att synas så att deras samarbetspartners får fler kunder, så enkelt är det.

Det finns emellertid flera Nordiska bolag som agerar på den svenska marknaden. Vi har till exempel danska XFinans som också marknadsför Axo Finans och norska Lånemäklaren som är en självständig låneförmedlare. Många gånger har våra grannländer lyckas ganska bra på den svenska marknaden, men inte alltid. Norska Compareking, till exempel, satsade också i Sverige men stängde ganska snabbt igen sin tjänst i Sverige. Ja, det är en tuff konkurrens i detta land.

För övrigt vill vi tillägga att Aktivt Lån indirekt samarbetar med 21 långivare och vilka de är kan du se i vår recension av Axo Finans.

Omdöme

Att recensera Aktivt Lån är som att recensera Axo Finans eftersom det i grund och botten handlar om samma tjänst. Vi ska trots det sammanfatta vilka fördelar och nackdelar du får om du gör din ansökan hos Aktivt Lån:

 • Det positiva: Bara en UC. Du får pengarna relativt fort med tanke på att det handlar om en låneförmedlare. Du kan låna hela 600 000 kr om du tjänar tillräckligt bra och inte har för många krediter sedan tidigare. Lågt inkomstkrav, du behöver inte tjäna mer än 12 500 kr/mån. Bra alternativ till smslån eftersom räntan är mycket lägre.
 • Det negativa: Om du har betalningsanmärkningar får du inte låna. Extremt hög åldersgräns (25 år). Det är ingen idé att vända sig till Aktivt Lån om du har bråttom med pengarna eftersom det tar några dagar innan du får ditt lån, precis som hos alla andra låneförmedlare. Det finns ganska många förmedlare som samarbetar med betydligt fler banker än ”bara” 13 som Aktiv Lån gör.

Uppdaterad 2020-05-19