Använda buffert eller låna?

Vi på Snabblan24.nu kan inte nog understryka hur viktigt det är att ha en buffert om man vill ha en trygg och stabil ekonomi, inte minst om du äger en bil som kan kräva kostsamma reparationer eller en villa där du kan behöva köpa en ny varmvattenberedare om det vill sig riktigt illa.

Det här med buffert är också extra viktigt för dig som har små marginaler för om du skulle drabbas av en stor oförutsedd avgift finns det annars en stor risk för att du måste ta ett lån för att täcka utgiften. Eller i värsta fall, du kanske har en så pass dåligt betalningsförmåga att du inte alls kan få ett lån och vad ska du göra då? Stå utan bil eller varmvatten?

Utan buffert kanske du tvingas ta ett lån – om du får

En del som har svårt att få ett banklån på grund av en dålig betalningsförmåga tvingas att ta ett smslån istället och som du vet är räntan för dessa lån betydligt högre än för ett banklån. Nu tycker Snabblan24.nu inte att det här med räntan är det största problemet eftersom skillnaden när det gäller den totala lånekostnaden mellan ett smslån på t ex 10000 kr som du betalar tillbaka inom en månad och ett privatlån med summa som betalas av på ett år inte är så extremt stor, det stora problemet är att kunna betala tillbaka ett smslån på 10000 kr på 1 – 3 månader.

Om du inte har lyckats spara ihop till en buffert och behöver pengar riktigt snabbt kan du naturligtvis vända dig till en smslångivare som betalar ut smslån direkt men innan du gör det måste du vara helt säker på att du kan betala tillbaka på lånet för annars kan du hamna rejält i klistret.

Ta av bufferten eller låna?

Det är alltså mycket viktigt att spara till en buffert så man slipper ta ett lån som man måste betala ränta för om man drabbas av någon kostsam oförutsedd händelse. Men hur ska man göra om man har en buffert och funderar på att köpa en bil till exempel? Ska man bränna hela sin buffert på en bil istället för att ta ett lån som man måste betala ränta för? Det tycker inte vi. Det är aldrig bra att stå utan buffert om något skulle hända och eftersom billånen inte är speciellt dyra idag är det förmodligen bättre att ta ett lån och behålla sin buffert, däremot kanske du kan täcka handpenningen med den.

Här ska vi visa dig vad vi anser att du bör låna till och inte bör låna till:

Låna inte till det här

  • Datorer, surfplattor, mobiltelefoner och hobbies. Såna här konsumtionsvaror ska du försöka spara ihop till eller täcka med en del av din buffert om du måste.
  • Oförutsedda utgifter som trasig varmvattenberedare, tvättmaskin, diskmaskin, bilreparationer och annat nödvändigt ont. Det är framförallt det här du ska använda din buffert till.
  • Köp av en billig begagnad bil för att din gamla bil har pajat och inte är värd att reparera.
  • Låna inte heller till hela bostadens kontantinsats men du bör inte heller bekosta hela insatsen med din buffert om det innebär att den försvinner helt.

Låna till det här

  • Nya eller bättre begagnade bilar. Sånt här brukar vara så pass kostsamt att hela din buffert förmodligen ryker om du använder den och det är ju inte bra.
  • Köp av bostad. Ja, vem har råd att köpa en bostad med egna pengar?