Är 81,7 miljoner hos Kronofogdemyndigheten mycket?
I februari började Konsumentverket granska två snabblåneföretag, 4Finance och Swedish Credit Group, för att se om de brustit i sina kreditprövningar eftersom de tillsammans skickat 5 900 ärenden till Kronofogden år 2017. Den totala summan för dessa ärenden motsvarade 81,7 miljoner kronor, vilket blir 13 678 kr i snitt per ärende. Vi skrev om detta i ett blogginlägg 23 februari, där vi även resonerade om dessa långivare verkligen var mer slapphänta i sina bedömningar än vad andra smslångivare är, vilket vi ställde oss tveksamma till.
Detta ska vi såklart inte ta upp igen, utan nu tänkte vi istället titta på hur allvarligt det här är i jämförelse med alla andra skulder som hamnar hos Kronofogden. Det är ju inte sällan tidningarnas rubriker braskar om hur många som hamnar hos Kronofogden på grund av smslån och andra snabblån men de nämner aldrig hur mycket det är i relation till alla andra skulder som folk drar på sig. Därför kan det vara på plats att vi på Snabblan24.nu gör det istället.
Blancolån – ibland mycket värre
Så hur ser det ut med det här om man jämför smslån med vanliga blancolån? Är det inte bättre där? Inte alltid, tyvärr.
Enbart under 2016 skickade nischbanken Collector 26 000 ansökningar om betalningsföreläggande till Kronofogdemyndigheten och Resurs Bank 14 600 ärenden. Den totala summan som Collector och Resurs Bank ville dra in via Kronofogden var på 448 miljoner kronor.
Om man kontrasterar dessa två långivare med de två smslångivare (4Finance och Swedish Credit Group) som skickade 5 900 ansökningar om betalningsföreläggande, motsvarande en summa på 81,7 miljoner, är det plötsligt inte så mycket. Privatlångivarna var i detta fall mycket värre. Collector Bank och Resurs Bank skickar inte bara ovanligt många ärenden till Kronofogden utan tar också en betydligt högre ränta en de traditionella bankerna.
Här har vi alltså två nya syndabockar som är betydligt mer skadliga än smslångivarna, även om det inte nämns så ofta. Bara Collectors låneportfölj var i slutet av 2017 uppe på 18 miljarder. Om vi jämför det här med hackkycklingen 4Finance så hade de en omsättning på ca 265 miljoner kronor och det är ju inte mycket i jämförelse. Dessutom skickade de ”bara” 2 200 ärenden om 44,7 miljoner kronor till fogden år 2017, vilket kan jämföras med Collectors 26 000 ansökningar (året innan) om 225 miljoner kronor. Vilket är värst?
Nischbankerna under lupp
Tack och lov är problemet med blancolån (alltså vanliga privatlån, inte smslån) välkänt även hos Finansinspektionen. Inte för att detta, mycket större problem, speglar sig i media eftersom artiklarna om detta är få i jämförelse med de om smslån.
Finansinspektionen tar dock det här på större allvar än pressen och har därför börjat granska blancolånemarknaden igen, inte minst nischbankerna Collector, Resurs Bank, Nordax och TF Banks vars utlåning under de tre första kvartalen 2017 uppgick till 58 miljarder kronor. Den 27:e mars 2018 meddelade Finansinspektionen nämligen att de ska göra stickprover hos 20 olika banker och kreditmarknadsföretag. De har granskat nischbankerna förr, men då ledde det inte till några drastiska åtgärder. Får se vad det leder till denna gång.
Nischbankernas höga räntor påverkas ej av räntetaket
Det ser ju inte alltid så bra ut det här med blancolån. Men det kanske löser sig när regeringens förslag om nya regler och räntetak för högkostnadskrediter införs i september 2018, eller? Nej, knappast. Räntetaket kommer att hamna på 40 % plus referensränta, vilket inte kommer att påverka dessa banker alls. Collectors ränta är på 5,75 – 17.96 %, Resurs Banks på 11,77 %, Nordax på 7,23 – 21,91 % och TF Banks på 33,23 %.
Hoppsan! Det här innebär i praktiken att det inte finns någon lösning i sikte när det gäller det verkligt stora låneproblemet. Hur tänkte man här egentligen? Men förmodligen är det politiskt smartare att ta itu med något som är så utskällt som smslån än att ta uti med de riktigt stora problemen.
Och hur ser det ut med de andra skulderna?
Det är också sällan pressen skriver att skulderna hos Kronofogdemyndigheten på grund av snabblån är pytteliten i jämförelse med skulder till staten, främst skatteskulder, obetalda trängselavgifter, fordonsavgifter, TV-avgifter och studielån. Åtta skulder av 10 är skulder till staten. Det här är ett riktigt stortproblem. Ändå möts man ständigt av rubriker som ”Snabblån skickar tusentals till kronofogden” (SVD 11 juli 2017) och ”De lånar ut snabba pengar – och skickar tusentals till Kronofogden” (Metro 14 mars 2018). Och blancolåneproblemet, det skrivs det inte heller så mycket om.
Nu ska vi på Snabblan24.nu ge dig några exempel som illustrerar hur stort problemet med snabblån är i jämförelse med andra skulder. En del av nedanstående exempel har vi förvisso tagit upp i ett tidigare blogginlägg, men de tål att nämnas igen för tydlighetens skull.
- 2014 fanns det ca 59 000 ärenden hos fogden som hade med snabblån att göra (tyvärr upphör statistiken över snabblåneskulder hos Kronofogden detta år eftersom många snabblån har börjat likna vanliga privatlån).
- Samma år (2014) fanns det över 1 miljon ärenden hos Kronofogdemyndigheten som enbart hade med trängselavgifter och TV-avgifter att göra, alltså skulder till staten.
- Året innan (2013) fanns det ca 375 000 ärenden på grund av obetalda mobilräkningar.
- Sommaren 2017 var svenskarnas totala skulder hos Kronofogdemyndigheten 66 miljarder kronor och i relation till detta känns 90,7 miljoner inte så jättemycket. Det är ca 0,13 % av skulderna.
Ja, det hade varit bra om media informerade även om detta lite oftare och att regeringen och riksdagen gjorde någonting åt det, på allvar.
11 april 2018