Är det dyrt att delbetala?
Om du ofta shoppar på nätet har du garanterat lockats att inte betala det du ska köpa direkt. Visst kan man betala direkt med kortet och ofta även via sin internetbank eller Swish, men nästan alltid får man ett flertal andra alternativ, inte minst om sajten använder sig av Klarna. Det vanligaste är att man kan betala på faktura eller delbetala. Nåja, ofta innebär även fakturabetalning att du kan börja delbetala om du inte vill betala hela fakturan på en gång. Och då får du betala ränta. Om delbetalningen sker via Klarna är årsräntan nästan 19%. Det är klart dyrare än vad banklån är, och de flesta andra privatlån.
Snabblan24.nu ska nu titta på hur billigt eller dyrt, det är att delbetala.
Som ett kreditkort – dyrare än privatlån, billigare än SMS lån
Om du delbetalar via Klarna är årsräntan för närvarande 19%. Och via Qliro är den en procentenhet högre, alltså 19,9% Det är alltså ganska dyrt att delbetala. Förvisso är årsräntan ungefär hälften av vad SMS lån brukar ha och något lägre än de flesta snabblån (som inte är högkostnadskrediter) har. De brukar ha en ränta över 24% men under 30%. Det finns dock snabblån som har ungefär samma ränta som Klarna har, t ex Fairlo erbjuder sådana lån.
En ränta på 19% är i nivå med vad många kreditkort har, men om du använder kreditkort får du ofta en räntefri kredit i 45 eller 60 dagar, varje någon du använder kortet. Så i det stora hela är även kreditkort billigare, även om det har en ränta på 19%. Och i jämförelse med de flesta privatlån är delbetalning betydligt dyrare. De flesta som tar ett banklån utan säkerhet får en ränta under 10%. Så ja, att delbetala är inte speciellt billigt.
Delbetalning – ett större problem än SMS lån
På sätt och vis är delbetalning ett större gissel än snabblån, trots att det är just snabblån och SMS lån som det brukar klagas på. Förvisso är delbetalning billigare än snabblån, så det är inte det som gör delbetalningarna till ett större problem.
Problemet är att nästa varje gång du handlar något på nätet lockas du att skjuta på din betalning och dela upp den. Nej, Klarna och Qliro vill naturligtvis inte att du ska betala på en gång. De vill att du ska välja delbetalning. De vill att du ska betala på faktura och när det börjar bli dags för betalningen vill de helst att du delar upp din betalning. Det är i och för sig inte så konstigt, precis som alla företag vill de ju tjäna så mycket pengar som möjligt. Men det här gör att betydligt fler frestas att välja delbetalning än de som frestas att ta SMS lån.
Förvisso har du säkert sett en massa reklam för snabblån på nätet och hört reklam för SMS lån på radio, men det är ändå stor skillnad. Det är inte så att varenda gång du shoppar något på nätet får erbjudande att bekosta det du köper med ett snabblån. Då är det med Klarna och Qliro. Så på sätt och vis är frestelsen att delbetala större än att ta ett snabblån.
Har ökat skuldsättningen rejält
Enligt Finansinspektionen tog svenskarna konsumtionslån för 4 miljarder år 2008 och 2019 var siffran 50 miljarder! Alltså 12,5 gånger högre. Den största orsaken till det är den ökade internethandelns delbetalningar. Det är självklart ett betydligt större problem än snabblån och SMS lån, det är ett som är säkert. Och det här gör att Göteborgs-Posten efterlyser skärpta regler även för denna typ av krediter, inte bara för högkostnadskrediter som SMS lån. Det kan vi hålla med om. Syftet med lagen för högkostnadskrediter var ju att minska svenskarnas skuldsättning och med tanke på att delbetalningarna är ett mycket större problem borde något naturligtvis göras åt detta också. I alla fall om de som styr det här landet vill vara konsekventa. Om vi sedan tycker det är rätt eller fel att ha hårda regler för lån och andra krediter, är en helt annan diskussion.
Publicerad 2021-10-19