Årets fattigmånad – så överlever du

Januari är som bekant årets stora fattigmånad. När julens alla bravader med julklappar, julmat och julpyntande är över och krutröken har lagt sig brukar plånboken ofta gapa lika tom som nyårets champagnebutelj. Så hur ska man göra när man ska ta sig igenom årets fattigaste månad? Ska man ta ett banklån eller snabblån, eller kanske nalla lite av bufferten?

Tja, om du är så lyckligt lottat att du har en buffert att ta av ska du såklart knapra lite av den (men så lite som möjligt) och sedan försöka fylla på den igen när den tuffaste tiden är över. Det är betydligt bättre än att ta ett lån.

Om du inte har en buffert och bara behöver låna några tusenlappar kan du alltid ta ett helt gratis smslån, men bara om du är helt säker på att du kan betala tillbaka det när du får nästa lön i slutet av januari. Ja, ränte- och avgiftsfria smslån brukar ha en maximal löptid på 2 – 4 veckor så längre än så kan du inte låna gratis.

Om du saknar buffert och inte vill låna

Nu till den stora frågan: vad ska man göra om man inte har en buffert och inte kan eller vill låna pengar av någon alls? Då måste du antingen se om du har några gamla prylar du kan sälja på blocket eller panta i pantbanken eller snåla dig igenom fattigmånaden. Det hjälper ju inte att börja spara på elen eller skjuta på någon räkning och liknande eftersom det inte hjälper dig just nu, så sådana spartips tänker vi inte ge dig. Istället tänker vi ge dig några tips som hjälper dig akut och de flesta handlar om att snåla när det gäller mat eftersom det är en av våra stora löpande utgifter som man faktiskt kan påverka rätt rejält.

10 spartips som hjälper dig genom januari

  1. Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute. Så se till att göra lite mer till middag kvällen innan. Se också till att du har med dig mellanmål som en billig frukt eller smörgåsar så att du inte frestas att köpa godis eller annat skräp på Pressbyrån på rasten.
  2. Skippa bilen om det är möjligt och åk kommunalt till jobbet om du tjänar på det. Nej, det är kanske inte bekvämt, men ska du snåla måste du stå ut med lite uppoffringar.
  3. Ät knäckebröd, eller ännu hellre: baka eget bröd! Det är grymt billigt och kostnaden för den lilla extra el du förbrukar hamnar ändå på nästa elräkning, efter januari.
  4. Ät upp alla matrester eller skapa en ny rätt av dem. Du kan t ex strimla överbliven skinka och woka den med nudlar.
  5. Drick vatten istället för läsk, juice och mjölk.
  6. Köp billiga men mättande livsmedel som köttbullar, köttfärs, korv, pasta, potatis och ris. Välj lågprismärken. Skippa dyrt nötkött, räkor och annat kostsamt.
  7. Undvik all slags lyx i livsmedelsaffären, t ex godis, snacks, delikatesser och läsk.
  8. Leta efter extrapriser i flera affärer och samla kuponger.
  9. Om du vill ha frukt och grönt, leta efter de billigaste grönsakerna och frukterna, inte efter de du tycker bäst om.
  10. Och sist men inte minst: strunta i alla nöjen. Skippa krogen, cafébesök, biokvällar och allt annat kul. Det handlar ändå bara om en enda månads uppoffring.

Och om du med nöd och näppe klarar dig genom januari kan du alltid strukturera upp din ekonomi, göra en budget och bygga en buffert inför nästa januari, då slipper du plåga dig nästa år också. Läs gärna även våra 35 spartips för dig som vill börja spara pengar.

9 januari 2017