Bästa sättet att jämföra företagslån

Det bästa sättet att jämföra företagslån är att göra en ansökan hos en låneförmedlare som förmedlar företagslån. Vi ska förklara varför.

Om du behöver ett företagslån kan du aldrig veta vad lånet kommer att kosta för just ditt företag i förväg.  Så är det även när man ansöker om privatlån eftersom räntesättningen är individuell. Det enda du vet i förväg är från-räntan och bankens högsta ränta. Naturligtvis kan du alltid ha en föraning om vilken ränta du kan få. Om du har en bra lön, låga utgifter och en bra ekonomisk historik får du förmodligen en ränta som ligger ganska nära från-räntan. Om du däremot har en sämre ekonomi finns risken att du hamnar nära bankens högsta ränta. 

Svårt att uppskatta lånekostnaden för företagslån

Det är dock i stort sett omöjligt att ens få en vink om vad ett företagslån kommer att kosta i förväg, i de allra flesta fall. Många långivare, även storbankerna, anger inga från-räntor, maxräntor eller ränteexempel vid sina ansökningsformulär. Det är först när du gjort din ansökan och fått ett låneerbjudande som du ser vilken ränta eller lånekostnad just ditt företag får. 

Det går alltså inte ens att uppskatta hur dyrt eller billigt ett företagslån kommer att bli. Lägg då till att kostnaderna för företagslån skiljer sig extremt mycket åt hos olika långivare. Det finns företagslån med en effektiv ränta från drygt 6 % medan andra kan ha en effektiv ränta på både 28 och 52%. Således är det inte speciellt smart att bara ansöka om ett enda företagslån om man vill komma så billigt undan som möjligt. 

Naturligtvis kan du alltid göra 5 – 10 ansökningar så du kan jämföra lånens kostnader, men det finns en nackdel med det. Din och ditt företags kreditvärdighet kan försämras eftersom det tas en kreditupplysning vid varje ansökningstillfälle, i alla fall om kreditupplysningen tas hos UC. Om du tänker göra många ansökningar kan du såklart göra det hos kreditbolag som inte tar upplysning hos UC, men det är inte säkert att dessa lån är billigast för just ditt företag. 

Låneförmedlare av företagslån – bästa lösningen

Vi på Snabblan24.nu rekommenderar att du därför göra din ansökan hos en låneförmedlare som förmedlar företagslån. Det är faktiskt det allra enklaste och smidigaste sättet att jämföra lånekostnader för företagslån. Förvisso tar de alltid en UC men det är inga banker som rynkar på näsan för att man har en enda förfrågan om ett företagslån hos UC. 

Om du ansöker om ett företagslån hos en låneförmedlare får du flera låneerbjudanden, oftast inom 24 timmar. Sedan kan du i lugn och ro titta igenom alla villkor och jämföra lånekostnader. Det ökar helt klart dina chanser att få ett förmånligt företagslån. 

Dessa är fördelarna med att jämföra företagslån med hjälp av en låneförmedlare: 

  • Du slipper att göra en massa ansökningar vilket resulterar i lika många kreditupplysningar. Det är både tidsödande och påverkar din och ditt företags kreditvärdighet negativt. 
  • Det tar bara några minuter att göra en ansökan som sedan skickas vidare till ett flertal banker och kreditbolag. 
  • När du har fått alla dina låneerbjudanden kan du enkelt jämföra det faktiska lånekostnaderna. 
  • Endast en UC tas på dig och företaget. 

Det är dock inte helt säkert att du får det allra billigaste lånet för just ditt företag även om du ansöker hos en låneförmedlare. I dagsläget finns det ingen låneförmedlare som samarbetar med samtliga långivare som erbjuder företagslån. Det finns dock flera förmedlare som samarbetar med över 20 företagslångivare och det ökar dina chanser att få ett billigt företagslån. Ju fler samarbetspartners desto bättre. 

Innan du gör en ansökan hos en förmedlare bör du göra följande:

  • Ta reda på hur många långivare de samarbetar med. Det är bra om de samarbetar med så många som möjligt. 
  • Det är bra om några av långivarna skulle ha tagit UC om du ansökt direkt hos dem. Ofta är dessa långivare något billigare än de som inte tar UC, men inte alltid.

Företagslån har ofta en avgift istället för ränta

Som sagt, när det gäller företagslån är det extra bra att använda sig av en låneförmedlare eftersom långivarna sällan anger några från-räntor eller exempelkostnader. Ja, vi skriver exempelkostnad i stället för exempelränta eftersom många långivare inte har någon ränta i traditionell mening för sina företagslån. Istället för en ränta har lånen en fast avgift som inte påverkas av ränteläget i Sverige. Denna lånekostnad kan dock alltid räknas om till effektiv ränta, men inte heller sådana exempel brukar de ange. 

Visst finns det några företagslångivare som anger från-ränta och ränteexempel men du kan dessvärre inte jämföra dessa lån med företagslån som inte har några uppgifter om det här. 

Publicerad 2020-10-12