Betala tillbaka med autogiro

Autogiro är en tjänst som Bankgirot erbjuder och är en funktion som gör att en viss summa pengar automtiskt dras från ditt bankkonto den dag en räkning ska betalas. Autogiro används bara om betalningen har samma belopp varje månad,  t ex när du prenumererar på en dagstidning eller betalar tillbaka på ett lån.

Smslån betalas sällan tillbaka med autogiro

Små, snabba smslån betalas sällan tillbaka med bankgiro, framförallt inte de smslån som betalas tillbaka som en klumpsumma. Det finns emellertid lite större smslån och små privatlån som betalas tillbaka med autogiro. Några långivare som använder sig av bankgiro är Frogtail och Klicklån samt långivare som Smspengar när det gäller smslån på 11000 kr eller mer.

De smslån som betalas ut direkt betalas inte heller tillbaka via autogiro och anledningen till det är att kundens bankkonto måste godkännas för autogiro först och det tar minst en bankdag.

Fördelar med autogiro

Det finns fördelar med autogiro, både för företaget som ska få betalt och för den som ska betala. Så här ser fördelarna ut:

Fördelar för dig som ska betala

 • Du behöver inte oroa dig för att du ska glömma betala en räkning, men tänk på att det måste finnas pengar på bankkontot.
 • Du behöver inte hålla reda på någon räkning som kan tappas bort.
 • Du kommer aldrig att betala för sent om det finns pengar på bankkontot.
 • Du behöver inte betala räkningen några dagar innan förfallodatumet för att pengarna ska vara betalningsmottagaren till handa i tid.
 • Du slipper att göra en manuell betalning av räkningen på banken eller din internetbank.
 • Du slipper att betala någon avi-avgift, vilket du måste göra om du får en pappersräkning istället.

Fördelar för dig som ska få betalt

 • Du får alltid pengarna i tid. Nåja, i alla fall i de allra flesta fall eftersom det finns kunder som kan sakna pengar på sitt bankkonto.
 • De administrativa utgifterna för pappersarbete för utskick av räkningar, påminnelser och krav minskar.
 • Enklare administration på grund av minskat pappersarbete.

Så ordnar du med autogiro

För att ett företag ska få dra pengar från ditt bankkonto måste du ha gett ditt medgivande och hur du ska göra ditt medgivande beror på företaget som ska dra pengar från ditt bankkonto via autogiro. Företaget informerar dig om vilken eller vilka metoder de använder sig av. Så här ser de tre vanligaste metoderna ut:

 • Medgivande hos din internetbank eller mobilbank. Det här är ett smidigt sätt att ordna med autogiro eftersom du bara behöver logga in på din internetbank och godkänna medgivandet där.
 • Medgivande i elektroniskt formulär med hjälp av BankID eller mobilt BankID. Det här är också ett mycket smidigt sätt att ge ett medgivande.
 • Medgivande på blankett. Då skickar företaget antingen hem en pappersblankett till dig eller så kan du ladda ner blanketten på nätet. Det här är en rätt osmidig och gammaldags metod tycker vi på snabblan24.nu.

På Bankgiroscentralens hemsida kan du läsa mer om autogiro.