Billån

Om man funderar på att ta ett billån kanske en webbsida som Snabblan24.nu inte är en första stället man besöker, för vem vill ta ett snabblån för att bekosta en bil? Nej, det tycker vi inte heller att någon ska göra men vi har faktiskt sex låneförmedlare och en bank (Bank Norwegian) som du kan vända dig till om du behöver ett billigt billån. Det handlar framförallt om billån utan säkerhet men en del låneförmedlare förmedlar även billån med säkerhet, t ex Freedom Finance där du även kan ta ett billån med betalningsanmärkning.

 

Billån utan säkerhet

Det finns många fördelar med att ta ett billån utan säkerhet istället för ett med säkerhet, så här ser fördelarna ut:

 1. Du får köpa bilen av vem som helst, t ex av din granne eller på Blocket, och behöver således inte vända dig till en bilhandlare.
 2. Bilens ålder har ingen betydelse eftersom den inte är din säkerhet för lånet. Du får köpa en 30 år gammal bil om du känner för det.
 3. Bilens skick har ingen betydelse, du får köpa en renoveringsobjekt om du så vill.
 4. Du får låna till hela bilen och behöver således inte betala någon handpenning ur egen ficka eller täcka den med ett privatlån. Kostar bilen 100 000 kr får du låna 100 000 kr om du har tillräckligt god betalningsförmåga.
 5. Du får lägga upp ett billån utan säkerhet på 1 – 12 år, eller till och med upp till 14 eller 15 år hos vissa banker, och då spelar det ingen roll hur gammal bil du köper. Det finns inga billån med säkerhet som har en så lång avbetalningstid eftersom bankerna då vill skydda sig mot värdeminskning.

Nackdelar

 1. Du kan inte låna mer än 350 000 – 500 000 kr beroende på bank, men det är få som köper dyrare bilar än så.
 2. Räntan brukar vara något högre än för ett billån med säkerhet, men med dagens låga ränteläge är skillnaden liten. Dessutom finns det billån utan säkerhet som är billigare än vissa billån som kräver en säkerhet.

Billån med säkerhet

Det finns några fördelar med ett billån med säkerhet också:

 1. Om din betalningsförmåga är god nog kan du få låna mer än 500 000 kr.
 2. Räntan brukar vara något lägre än för ett billån utan säkerhet, men inte alltid.

Nackdelar

 1. Du får inte köpa bilen av en privatperson utan måste göra det hos en godkänd bilhandlare. Ett billån med säkerhet är alltså inget för dig som vill slippa bilhandlarnas påslag och som vill göra ett riktigt klipp på den privata marknaden. De få banker som accepterar köp av privatpersoner kräver att en samarbetspartner till dem kontrollerar bilen innan de godkänner lånet.
 2. Du får inte köpa en alltför gammal bil och den måste vara i bra skick och det gör att du måste utesluta alla riktigt billiga begagnade bilar.
 3. Du får sällan en längre löptid än 8 – 12 år. En del banker kräver att lånet är helt avbetalt innan bilen är 8 år gammal medan andra sträcker sig till 12 år. Om du vänder dig till en bank som kräver att du har betalt tillbaka hela lånet innan bilen är 8 år och köper en 5 år gammal bil måste lånet alltså vara helt betalt inom 3 år.
 4. Du måste betala 20 % i handpenning eftersom billånet bara täcker 80 % av bilens prislapp. Antingen får du bekosta det helt själv eller ta ett privatlån.