Fortsatt höga bostadspriser, men snart är amorteringskravet tillbaka

Nu under coronapandemin slopades amorteringskravet på bolånet tillfälligt. Det kan väl ingen som har ett bolån kunnat missa? Du kanske själv har påverkats ekonomiskt negativt av pandemin som gjort att du pausat dina amorteringar. Då känner du säkert till att denna möjlighet försvinner efter Augusti 2021. Från och med september gäller nämligen det vanliga amorteringskravet igen.

Amorteringskravet innebär att man måste amortera minst 2% av lånebeloppet om belåningsgraden för bostaden är över 70%. Alla som köper en ny bostad och belånar den till max (alltså 85% av bostadens pris) måste alltså amortera 2% eller mer, och sedan betala ränta utöver det. Det är bara om du har en belåningsgrad som understiger 50% som du inte behöver amortera något alls. Och ja, om din belåningsgrad är över 50% men under 70% måste du amortera 1% av lånebeloppet.

De som inte haft en egenägd bostad tidigare och som hoppades på att bostadspriserna skulle gå ner på grund av pandemin, lär ha blivit besvikna. Det är snarare så att bostadspriserna har gått upp istället! Det kanske kännas lite märkligt med tanke på att många svenskar har fått mindre kvar i plånboken på grund av pandemin. Dessutom har arbetslösheten ökat, enligt arbetsförmedlingen, och Sveriges BNP för andra kvartalet 2020 var historiskt lågt, enligt SCB. Och än är krisen inte över.

Därför har bostadspriserna ökat

Många har alltså fått en sämre ekonomi, men trots det ökar bostadspriserna, hur går det ihop? Förmodligen finns det tre orsaker till detta:

 1. Bolåneräntan och styrräntan är fortsatt låg och förväntas att vara det en lång tid framåt. Det här gör såklart att fler lockas att köpa en bostad, man får ju betala väldigt lite i ränta när man tar ett bolån idag. Och ju fler som vill köpa bostäder desto högre blir bostadspriserna, såklart. Det finns en dock en fara med det här. Förr eller senare kommer räntan gå upp och då kommer utgifterna för boendet öka, i värsta fall ganska mycket.
 2. Pandemin har gjort att många har stannat på hemmaplan under semestern. Ja, det är betydligt färre som åkt på utlandssemestrar och weekend resor Sean pandemin bröt ut. Dessutom finns det många som har jobbat hemifrån under en längre tid. Allt det här har gjort att många börjat prioriterat sitt boende, vilket ökar efterfrågan på bostäder. Denna pandemieffekt tror vi dock inte kommer vara hur långvarig som helst. När världen blir mer normal igenom kommer folk vilja börja resa igen och prioritera annat än sitt boende.
 3. De som drabbats värst ekonomiskt av krisen är inte de som säjer eller köper bostäder. Eller visst, en del av dessa har också drabbats, men inte i lika stor utsträckning som andra.

Prishöjningarna kommer troligtvis mattas av

Bostadspriserna kommer naturligtvis inte öka för alltid. Det är möjligt att taket snart är nått för denna gång, och med tiden är det mycket möjligt att bostadspriserna går ner igen.

Den dag räntan går upp, även om det kan dröja flera år till det, kommer priserna rimligtvis inte öka längre. Då finns det snarare en risk, eller chans (beroende på hur man ser det), att priserna går ner. En högre ränta ger ju dyrare bostadskostnader och då lockar bostadsköp inte lika mycket längre. Ju mindre efterfrågan, desto lägre pris. Men redan nu när amorteringskravet kommer tillbaka blir det mer kostsamt för många bostadsägare, vilket kan göra det lite tufft för de som fått en försämrad ekonomi på grund av pandemin. Det återstår att se hur det kommer att påverka marknaden. Om det skulle göra att fler tvingas att sälja sina bostäder kan det också göra att prisökningarna mattas av. Vi tror dock inte att det kommer att påverka marknaden nämnvärt.

Och som sagt, förr eller senare kommer folk börja prioritera andra saker än sin bostad. Resor och upplevelser kommer att betyda mer när folk tröttnat på att sitta hemma och trycka. Det gör att folk vill spendera en större del av sin inkomst på detta, istället för att betala mycket för sitt boende. Det här gör också att efterfrågan kommer att minska, vilket kan leda till sjunkande bostadspriser.

Publicerad 2021-08-04

Dumt att låna pengar till aktier

Det finns många saker som det kan vara vettigt att låna pengar till. Och så finns det många saker det inte är bra att låna till, att låna pengar till aktier är en av dem. 

Förra veckan (2021-05-18) gjorde SVT ett inslag om snabblåneföretag som marknadsför SMS lån för inköp av aktier. I inslaget visade de bilder på hemsidor som enligt SVT drevs av snabblåneföretag som ägnade sig åt sådan marknadsföring, men bilderna var inte på några hemsidor som snabblåneföretag drev. Det var bilder på sajter som jämför lån och dessa sajter jämför även andra lån än SMS lån. Så visst var inslaget lite skevt och något missvisande alltid. Men visst var det lite konstigt att de snabblåneföretag SVT ringde tyckte att det inte var någon dum idé att låna pengar till aktier eftersom det är en investering. Men det är verkligen ingen bra idé, vi ska förklara varför. 

Därför ska du inte låna pengar till aktier

Snabblan24.nu känner mycket väl till att det i långa loppet lönar sig att placera pengar i aktier och fonder, på lång sikt. På kort sikt kan det gå lite upp och ner, och hur mycket det svänger beror på vilka värdepapper du har investerat i. Man brukar dock säga att börsen ger en genomsnittlig avkastning på 8% per år. Om man räknar in inflationen kan det hamna närmare 6%, samtidigt som stockholmsbörsens genomsnittliga avkastning har varit högre än 10% sedan 1990.

Inte lönsamt att ta SMS lån till aktier

Det låter ju bra såklart. Då känns det ju som att aktier är en riktigt bra investering, men frågan är om det lönar sig att ta snabblån eller SMS lån för att köpa aktier. Svaret är ett rungande nej! De flesta lån som kallas för SMS lån har en årsränta på drygt 39% och de snabblån som inte räknas som högkostnadskrediter har oftast en ränta över 20%. Så även om du skulle få en avkastning på 10% per år på börsen är ju räntan betydligt lägre än den ränta du får betala för lånet. Om du tar ett SMS lån eller snabblån för dessa ”investeringar” måste du ju få en avkastning som överstiger årsräntan. Det är helt enkelt inte rimligt. 

Visst kan man få riktigt höga avkastningar om man har tur och köper ”rätt” aktier, men det är lite gambling över det hela. Ofta är det högriskaktier som kan ge en riktigt hög avkastning, men just för att det är högriskaktier finns det också en risk att du går med stor förlust istället. Och det är extra illa om du lånat pengar till aktieinköpen. 

Det säkraste sättet att få pengarna att växa på börsen är att sprida riskerna och inte gambla för mycket. Då är det mycket möjligt att du får en avkastning på kanske 6 – 12% om året, överlag, men det är ändå mycket lägre än vad räntan för SMS lån och snabblån är. Förvisso fortsätter aktierna förhoppningsvis att stiga i värde även efter att lånet är färdigbetalt, men det gör ju även aktier som är köpta med egna pengar. Då kostar det inte en massa extra i ränteutgifter.

Men om man tar ett SMS lån till aktier och sedan betalar tillbaka på lånet inom 3 – 6 månader, då blir ju räntekostnaderna inte så höga, kanske vissa tänker. Det stämmer, då blir ju räntekostnaden betydligt lägre, men den blir ändå för hög i förhållande till förmodad avkastning. Då är det bättre att spara ihop pengar i 3 – 6 månader och sedan köpa aktier för dessa pengar. Ja, om du har råd att betala tillbaka på ett lån inom denna tid, kan du lika gärna strunta i lånet och lägga undan det du skulle ha betalat istället.  Och sedan köpa aktier för pengarna. 

Privatlån inte heller ett bra alternativ

Men privatlån då? Det finns ju privatlån med en frånränta på 2,95%. Då borde det väl löna sig att ta ett privatlån för aktieinköp. Nja, det är inte så säkert. För det första måste du ha en så pass god kreditvärdighet så att du får en så låg ränta. Skulle du få en ränta på 5 – 6% ligger det lite för nära den förväntade (historiska) avkastningen för att det ska kännas tryggt. 

Vi på Snabblan24.nu tycker dock att du inte bör låna pengar till aktier även om du får en frånränta på 2,95%. Det går ju aldrig att veta hur börsen utvecklas, även om det är troligt att den kommer att överstiga denna ränta överlag. Du bör dock ha i åtanke att när vi talar om börsens avkastning talar vi generellt om stockholmsbörsens genomsnittliga avkastning. Den avkastning just du får beror ju på vilka aktier och fonder just du har placerat pengar i. Det är ingen garanti att just du kommer att få en riktigt bra avkastning. 

Skulle du få en avkastning på 3% om året, till exempel, ska det skattas på den. Antingen får du betala vinstskatt eller en schablonskatt (om du har ett investeringssparkonto) och då blir avkastningen ännu lägre. Om du då har lånat pengar till aktier gör du en liten förlust, men om du investerat egna pengar hade du trots allt gått på plus. Så nej, det är inte bra att ta ett privatlån till aktier.

Gör så här istället

Om du funderar på att ta ett lån för att köpa aktier så bör du göra så här istället. Räkna ut hur mycket din månadsbetalning för lånet skulle ha blivit och placera dessa pengar på börsen en gång i månaden. Då får du dessutom betydligt fler aktier för pengarna. Om du t ex hade tänkt att ta ett privatlån på 100 000 kr med en löptid på 6 år och hade fått en effektiv ränta på 5,56% måste du betala tillbaka 117 583 kr. Om du istället placerar denna summa månadsvis i aktier under 6 år kan du ju handla aktier för 117 583 kronor istället för ”bara” 100 000 kr. Det är mer ekonomiskt och bättre för din plånbok. 

Däremot finns det vissa spargurubloggare som anser att det inte är så dumt att ta ett studielån, även om man egentligen inte behöver pengarna, och placera dem i aktier. Orsaken till det är att räntan är riktigt låg där. Men det är en helt annan diskussion.

Publicerad 2021-05-24

Snabblån & SMS lån på Kristi himmelsfärdsdagen 2021

Om du vill ta ett snabblån eller SMS lån på Kristi himmelsfärdsdagen 2021 har du kommit rätt. Här ger vi dig information om vilka långivare som har öppet på Kristi himmelsfärdsdagen och vilka som har stängt. 

Vilka betalar ut snabblån & SMS lån under Kristi himmelsfärd? 

Eftersom Kristi himmelsfärd är en helgdag är det i stort sett bara långivare som normalt betalar ut snabblån och SMS lån på helger som har öppet. De flesta långivare som enbart brukar betala ut lån från måndag till fredag håller stängt, eftersom Kristi himmelsfärdsdagen är en helgdag. Således bör du kolla in Snabblan24.nu:s sida Snabblån och SMS lån helg om du vill låna under Kristi himmelsfärdsdagen 2021. 

I år är det ytterst få långivare som har angett några avvikande öppettider för sitt kontor. Det kan innebära två olika saker. Antingen har de stängt trots att de inte har meddelat detta, eller så har de öppet som om det vore en söndag. Du bör alltså kolla in vilka tider långivarna brukar ha öppet på söndagar om du vill få ett snabblån eller SMS lån på Kristi himmelsfärdsdagen. Vi kan dock inte garantera att det finns någon enstaka långivare som har stängt trots att de inte informerat om detta. 

Kort och gott: Besök vår sida över snabblån och SMS lån som betalas ut under helgen och kolla vilka öppettider de brukar ha på söndagar, inte torsdagar. Om du vill vara helt säker på att lånet betalas ut på Kristi himmelsfärd kan du alltid ringa dem först eller kontakta dem via chatten på deras hemsida. En del brukar även ha en banner som visar att de har öppet. 

Dessa långivare har stängt på Kristi himmelsfärdsdagen

Det finns faktiskt fyra långivare av SMS lån och snabblån som uppger att de har stängt på Kristi himmelsfärdsdagen. Dessa långivare är:

 • Smspengar
 • GF money
 • Expresskredit 
 • Kundfinans

Dessa långivare har inte bara stängt på Kristi himmelsfärdsdagen. De har även stängt på fredag trots att det bara är klämdag, liksom lördag, söndag och måndag. Vi har ingen aning om varför de har stängt även den 17:e maj eftersom det är Norges nationaldag, inte vår. I vilket fall som helst öppnar de på tisdag igen, alltså 18:e maj. 

Egentligen är det i praktiken bara ett kreditbolag som uppger att de har stängt under på Kristi himmelsfärd eftersom ovanstående fyra långivare har samma ägare, GF Money Consumer Finance AB.

Bra att ha koll på öppettiderna

Vi på Snabblan24.nu tror inte att det är fler som lånar på Kristi himmelsfärdsdagen än under en vanlig vardag. Vi tror snarare att det är tvärtom. Vår erfarenhet är att det faktiskt är betydligt färre som lånar pengar på helgen än under vardagar. Dessutom är inte Kristi himmelsfärd en långhelg precis. Det är en enda dag som följs av en vardag, även om det är en klämdag.

Orsaken till att vi publicerat denna artikel är att du som funderar på att låna pengar under Kristi himmelsfärdsdagen ska få lite koll på vilka som hållet öppet. Och vilka som har stängt. Det är inte kul att ansöka om ett SMS lån eller snabblån på Kristi himmelsfärdsdagen och förvänta sig att få lånet redan samma dag, och så kommer inga pengar.  

Publicerad 2021-05-12

Vår jämförelsesajt uppfyller alla krav

Mycket har hänt sen Snabblan24.nu lanserades i början av 2015. Sajten har förbättrats, breddats och uppdaterats många gånger sedan dess. Den uppfyller alla krav som konsumentverket ställer på oss, vi följer GDPR-lagen och vi använder oss av en säker anslutning, till exempel.

Utöver det har vi förbättrat sajten i största allmänhet för er besökare. Numera är hälften av lånen på Snabblan24.nu andra lån än SMS lån och snabblån. Vi har valt att göra så för att våra besökare ska kunna hitta billigare alternativ än bara snabblån och SMS lån.

Vi följer konsumentverkets riktlinjer

I början av 2021 fick våra listor en ganska stor make over. Vi vet inte om det blev bättre eller sämre utseendemässigt egentligen. Loggorna blev större och informationen i listorna blev mer omfattande. Och det är såklart bra. 

Orsaken till förändringen var att vi anpassade oss till Konsumentverkets riktlinjer gällande marknadsföringen på sådana här jämförelsesajter. Dessa regler har sedan länge gällt för alla banker och kreditbolag som erbjuder krediter, men det har varit lite otydligt om även vi som driver jämförelsesajter måste följa dessa regler. Det visade sig att det måste vi.

Förvisso uppfyllde Snabblan24.nu redan tidigare de flesta krav om Konsumentverket satt upp utom två. Vi hade ingen varningstriangel vid varenda långivare i våra listor, bara i recensionerna, och vi hade inget representativt exempel vid varje långivare i listorna. Det visade sig att informationen inte bara skulle finnas i recensionerna (och på långivarnas hemsidor) utan även i listorna. Vi hade tänkt ha det så från början men det blev grymt fult som listorna såg ut då, men vi fixade till det även om det tog flera veckor tills det blev klart. Och ärligt talat så är vi hyfsat nöjda med resultatet och det är såklart bra att vi lyckats få in mer information nu än tidigare. 

Våra förbättringar 

Kort och gott följer vi nu Konsumentverkets riktlinjer till 100%. Vi har numera representativa exempel, både i listorna och i recensionerna, och vid varje långivare i listan som erbjuder högkostnadskrediter har vi en varningstriangel med varningstext. Högkostnadskrediter är i praktiken SMS lån och snabblån som har en ränta över 30%. 

Vi har även tagit bort månadsräntan i våra listor och recensioner. Det gjorde vi av två anledningar. Dels för att konsumentverket inte tillåter det, dels för att användandet av månadsränta inte är lika användbart längre. När de flesta SMS lån var mindre och oftast betalades tillbaka inom 1 – 3 månader tyckte vi att det var vettigt att visa månadsräntan bredvid årsräntan. Ja, det kändes lite larvigt att inte även visa månadsräntan eftersom lånet betalades tillbaka inom någon månad istället för under flera år. Vi tycker att månadsräntan var ganska relevant då. Men nu för tiden, då de flesta SMS lån och snabblån har flera års löptid och många av lånen har omvandlats till kontokrediter, känns det inte lika relevant längre. 

Vi följer GDPR lagen och har tydligt angivna villkor

2018 såg vi till att en liten ruta med information om att vi använder Cookies på vår hemsida dyker upp när du besöker Snabblan24.nu. I rutan finns även en länk som visar vilken funktion våra cookies har och vilka villkor som gäller när du besöker oss. Vår sajt följer således dataskyddsförordningens (GDPR) riktlinjer, vilket är en självklarhet. 

Vi använder oss av en säker anslutning

Sedan 2017 besöker du oss 100% säkert. Då gick vi, liksom många andra sajter och bloggar, över till https istället för http. Vi har således en säker ssl-anslutning som gör att du kan vara säker på att det just är vår sida du besöker och inte en fakekopia. Och ingen hacker kan se vad du gör på vår sida. Det minskar risken för bedrägeri och liknande. 

För närvarande använder vi oss av det grymt säkra ssl-certifikatet Sectigo RSA domain Validation Secure Server CA. Det kan du se om du klickar på låset till höger om webbadressen i din webbläsare.  

Andra förbättringar

Ovan har vi angett de viktigaste uppdateringarna vi gjort under de senaste åren. Utöver det har vi förbättrat vår tjänst ganska rejält sedan 2015.  I början hittade man bara SMS lån på denna sida men så är det inte längre. Idag hittar du även massor av privatlån och kontokrediter hos oss. Och vi listar även låneförmedlare som förmedlar framförallt privatlån. Och sedan två år tillbaka har vi även lagt till företagslån för dig som är företagare, även om det inte är vårt stora fokus.

Utöver det här håller vi på att uppdatera varenda text på Snabblan24.nu så att det behåller sin aktualitet. Okej, bloggartiklarna och nyhetsartiklarna uppdaterar vi inte, med några få undantag. Anledningen till det är att de är just bloggartiklar och nyheter som representerar tidpunkten då de skrevs.

Vi håller även på att plocka bort tabellerna som du hittar under ”jämför lån” och ersätter dem sakta men säkert med listor. Orsaken till det är att listorna verkar mer populära hos våra besökare än vad de lite plottriga tabellerna gör. Dessutom ändrar långivarna ofta sina räntor vilket snabbt gör våra uträkningar inaktuella. Det är svårt att ha koll på alla dessa förändringar som vi ofta inte informeras om. 

Publicerad 2021-04-28

KD vill skärpa reglerna för snabblån och spel om pengar

I en debattartikel i Realtid tidigare i år skrev tre Kristdemokrater att de vill skärpa reglerna för snabblån ytterligare. Nåja, trots debattartikelns rubrik ”Skärp reglerna för Snabblån” innehöll den bara ett enda förslag som direkt har med snabblån att göra, resten handlade om annat. Det är ju så att snabblån ofta lyfts fram och hamnar i rubriken även om ämnet bara berörs lite grand i själva artikeln. I KD:S debattartikel nämns inte ens ordet ”snabblån” i texten en enda gång och begreppet “sms-lån” nämns bara en enda gång. 

KD:s förslag som ska dämpa skuldsättningen

Det här föreslog KD i sin debattartikel: 

 1. De vill ha ett förbud mot att krediter betalas ut under natten. Här syftar de framför allt på SMS lån som de anser har dåliga villkor och tveksamma kreditprövningar. De hänvisar till Finland där det inte är tillåtet att betala ut krediter 23:00 – 07:00 på morgonen. Detta är det enda förslag KD har som direkt berör snabblån. 
 2. KD vill införa ett nationellt skuldregister som omfattar samtliga krediter en person har. Man ska även kunna se hos vilka kreditgivare personer har sina krediter. Dessa register ska sedan alla kreditgivare använda sig av när det gör sina kreditbedömningar. Här hänvisar KD både till Finland och Norge som har sådana skuldregister. 
 3. KD vill stärka Kronofogdens arbete mot överskuldsättning, framförallt då barnfamiljer är inblandade. De menar att regeringen dragit ner på detta arbete. 
 4. Sedan coronapanemin slog till har regeringen satt en gräns för hur mycket man får sätta in på ett onlinecasino under pandemin. Krisdemokraterna vill sänka gränsen till 1500 kr per vecka eftersom det inte går att införa en generell insättningsgräns som gäller för alla casinon tillsammans. Insättningsgränsen gäller ju bara på ett och samma casino. Om en spelare sätter in 5000 kr på ett casino under en vecka kan spelaren göra det på andra casinon också. 
 5. KD vill att spelinspektionens arbete ska stärkas så att de kan slå ner på olicensierade spelbolag snabbare. 
 6. Och slutligen: KD vill att man ska satsa mer på arbetet mot beroendesjukdomar. 

Som du ser innehåller KD:s förslag mycket mer än bara hårda tag mot snabblån. Och dessa förslag är garanterat sprunget ur den pandemikris vi har idag. I kristider ökar ju ofta skuldsättningen och det är inte ovanligt att fler lånar pengar. Och under coronapandemin har ju hemmasittandet ökat vilket bland annat har gjort att fler spelar om pengar på onlinecasinon.  Så vi förstår verkligen varför de lagt fram just dessa förslag.

Det här tycker vi om förslagen

Nu ska vi på Snabblan24.nu titta lite närmare på de tre första förslagen och visa vad vi anser om dem. Vi har valt att strunta i de tre sista som inte har något med krediter att göra, även om de också påverkar skuldsättningen. Men det här är en sajt om lån och ekonomi, inte casinon.

Ingen utbetalning nattetid

Vi på Snabblan24.nu tycker att det här är ett vettigt förslag. Det är i stort sett ingen som egentligen behöver låna pengar mellan 23:00 – 07:00 på natten. De enda som vi tror vill låna pengar på natten är folk som är ute och festar och folk som spelar på nätcasinon. Och dessa personer bör ju knappast låna pengar. Det är faktiskt ganska få personer som lånar pengar på natten. 

Nationellt skuldregister

Tanken om att införa ett slags nationellt skuldregister, som omfattar samtliga krediter och andra skulder som alla privatpersoner i Sverige har, är inte ny. Det har länge talats om att de olika kreditupplysningsföretagens register bör samköras på något sätt. Idag är det ju t ex många som ansöker om lån utan UC för att deras ansökan inte ska registreras hos UC i form av en förfrågan. Å andra sidan brukar de flesta lån som är tagna ändå nå UC tillslut. Men visst, vi har inget emot ett nationellt skuldregister. Ett sådant register skulle såklart ge en bättre överblick över ansökandens ekonomi, vilket gör att fler som inte bör låna inte blir beviljade.  

Stärkt arbete mot överskuldsättning

Naturligtvis har vi inget emot att Kronofogden skulle utöka sin kamp mot överskuldsättning, det är ju hur bra som helst. Förvisso anger inte KD vilka konkreta åtgärder Kronofogden bör satsa mer på, men det är ändå en bra idé. Överskuldsättning är ett stort problem i detta land, liksom i många andra länder, inte minst i dessa tider. 

Däremot handlar långt ifrån alla skulder om krediter. Många skulder beror på obetalda räkningar som inte har med lån att göra. Det kan handla om obetalda abonnemang, parkeringsböter och obetalda avbetalningar på inköp, t ex näthandel. Och glöm inte att 80% av skulderna hos Kronofogden är till staten.

Publicerad 2021-04-18

Goda och dåliga nyheter om skuldsättningen

Med tanke på hur hårt pandemin slagit mot folks ekonomi är det ganska häpnadsväckande att antalet skuldsatta personer hos Kronofogden är det näst lägsta på 29 år. Detta enligt ett pressmeddelande från Kronofogden den 20 januari 2021. Trots lågkonjunktur och historiskt hög arbetslöshet var antalet personer med skulder hos Kronofogden endast 5000 fler vid årsskiftet 2020/2021 än vid årsskiftet innan. Det totala antalet var 402 205 personer och (bortsett från 2019) var det den lägsta siffran sedan början av 90-talet. 

Coronapanemin har alltså inte gjort att massor av människor fått skulder hos Kronofogden, än så längre. Det är såklart bra men det är än så länge omöjligt att veta hur det kommer att se ut på lång sikt. Pandemin kommer garanterat sätta sina spår i folks plånböcker i åratal framåt. Det värsta kanske kommer senare, men vi hoppas vi har fel. 

Det finns de som kanske trodde att de dåliga tiderna skulle få folk att ta en massa lån som de sedan inte klarar av att betala tillbaka på, men så verkar det inte se ut. I alla fall inte än så länge. Vi på Snabblan24.nu har snarare märkt att många långivare strypt sin utlåning och beviljar färre ansökningar än normalt.  Och det har inte heller varit ovanligt många som ansökt om lån under det senaste året, snarare tvärtom. Vi vet inte hur det ser ut i det stora hela, men det är vår egen erfarenhet. Och vem vet, en del av de som lånade pengar 2020 kanske får problem senare? 

Fler krav och större skulder

Det där var den goda nyheten, nu till den mindre goda. Trots att inte så många personer fått skulder hos Kronofogden ökade antalet krav och det totala skuldbeloppet markant år 2020. Antalet krav var ca 1,2 miljoner vilket var en ökning med 3,3% i jämförelse med året innan. Det är en ganska stor ökning. Eftersom antalet personer inte alls ökade i samma takt innebär det således att antalet krav per person ökade. Det gjorde naturligtvis att den totala skulden också ökade. Den var nämligen rekordhög 2020

Goda och dåliga nyheter om ungas skuldsättning

Hur ser det då ut med de ungas skuldsättning 2020? Där finns det både goda och dåliga nyheter. Den goda nyheten är att antalet unga (18 – 25 år) som fick ärenden hos Kronofogden inte ökade alls år 2020. Inte det minsta. Hos unga kvinnor, 18 – 25 år, minskade till och med antalet som fick skulder hos Kronofogden.

Den dåliga nyheten är att de unga som väl hamnade hos Kronofogden drog på sig fler skulder än tidigare. Dessa personer hade ofta problem att betala tillbaka fler krediter, avbetalningar och andra konsumtionslån än tidigare. De vanligaste skulderna hos Kronofogden bland unga var konsumtionslån, avbetalningar av produkter som köpts på nätet, bredband, TV och telekom. Andra vanliga skulder berodde på fordonsrelaterade krav, vårdavgifter, gymräkningar och återkrav av studielån. 

Många har svårt att betala sina räkningar idag

Allt är som sagt inte frid och fröjd precis. Pandemin har gjort att alltfler har svårt att klara av att betala sina räkningar. Det är inte så konstigt med tanke på alla permitteringar och en ökande arbetslöshet. Enligt en enkät som Kronofogden genomförde nyligen har tre av tio vuxna svenskar svårt att betala sina räkningar. Det är inte lite det, och mycket oroväckande på lång sikt. En hel del av dessa kanske också hamnar hos Kronofogden tillslut, vilket orsakar mycket lidande. 

Det är även psykiskt jobbigt att få skulder hos Kronofogden. Nio av tio som har skulder upplever att deras livskvalitet försämrats. Och tre av fyra som har Kronofogdeskulder skäms över sina skulder, fast de inte alltid har kunnat göra något åt sin situation. Den allra vanligaste anledningen till att man får Kronofogdeskulder är arbetslöshet, enligt Kronofogden. Sjukdom, konkurs och separation är andra vanliga orsaker. Det är ju sånt man inte alltid kan rå för precis. Ena dagen kanske man har ett jobb och en stabil tillvaro och andra dagen är man arbetslös och separerad. Det är svårt att förutse sådant. 

Publicerad 2021-03-31

Coronastöd 2021 – för företag i kris

Det är fortsatt tuffa tider även nu under 2021 på grund av coronapanemin. Folk fortsätter att insjunkna i Covid-19 och arbetslösheten är fortsatt hög. Tiderna är tuffa även för folks ekonomi och många håller därför hårt i plånboken. Och det är inte alltid så lätt att driva företag idag. Många branscher har drabbats hårt med likviditetsproblem, konkurser, uppsägningar och permitteringar som följd. Det påverkar naturligtvis inte bara företagarna utan även deras anställda, men som tur är har många företag lyckats hålla sig flytande tack vare en mängd olika Coronastöd. Och dessa stöd fortsätter att hjälpa företagarna även detta år. 

Snabblan24.nu ska nu visa dig 10 av de viktigaste coronastöden för företagare. Nu kör vi!

10 coronastöd för företag

1. Omställningsstöd för aktiebolag, enskilda firmor och handelsbolag 

Sedan mars 2020 har företagare som tappar mycket i omsättning kunnat ansöka om omställningsstöd. I skrivande stund går det att ansöka om omställningsstöd för perioderna augusti – oktober 2020, november – december 2020 och januari – februari 2021. Och regeringen har förslagit att ett omställningsstöd för mars och april 2021 ska införas. 

Företaget måste ha tappat minst 40% av sin omsättning för perioden augusti – oktober 2020 eller 30% för de andra perioderna för att företaget ska få ersättning. Om ditt företag kvalificerar sig för det täcker omsättningsstödet 75% av de fasta kostnaderna för den första perioden och 90% för de andra två perioderna.

2. Omsättningsstöd – bara för enskilda näringsidkare och handelsbolag 

Om du har en enskild firma eller ett handelsbolag och företaget har tappat mycket i omsättning kan du få ett omsättningsstöd. Kravet på hur mycket företaget måste ha tappat i omsättning är samma som för omställningsstödet. Detta coronastöd påverkas enbart av omsättningstappet, inte av några fasta kostnader. Ersättningen täcker 70% av den tappade omsättningen. 

3. Anstånd med skatteinbetalningar

Om ditt företag har svårt att betala alla skatter, inklusive moms och arbetsgivaravgifter, kan du skjuta upp inbetalningen. Du kan få ett anstånd upp till sju månader om det skulle behövas. Men gör inte det om det verkligen inte behövs, skatten ska ju trots allt betalas tillslut. 

4. Nedstängningsstöd vid införande av pandemilagen

Skulle ditt företag drabbas av pandemilagen, så att du är tvungen att hålla din verksamhet stängd, kan du ansöka om nedstängningsstödet. Ersättningen är 100% av företagets fasta kostnader och då inkluderas även personalkostnader. Stödet är mycket generöst eftersom du inte själv kan påverka nedstängningen, men det kanske är en klen tröst eftersom inga pengar kan rinna in i företaget under denna period. 

5. Statligt stöd för permitteringar.

Under den största delen av det första halvåret 2021 kommer företag som tvingas permittera sin personal få ett coronastöd som täcker 72% av utgifterna för permitteringen. Ersättningsnivån kan dock förändras i maj 2021 men stödet kommer att finnas kvar till 23 juni.

6.  Lägre arbetsgivaravgifter för 18 – 23-åringar 

Arbetsgivaravgiften för dig som har anställda som är 18 – 23 år är bara 19,73% under pandemin. Det gör ganska stor skillnad och uppmuntrar företag att behålla och anställa yngre personal.

7. Skattereduktion vid investeringar

Företag som väljer att investera mitt under krisen får en skattereduktion. Staten vill helt enkelt uppmuntra företag som har möjlighet att investera att också göra det. Syftet med det hela är att den svenska ekonomin ska återhämta sig snabbare när den eländiga pandemin är över.  

8. Företagsakuten – för företag som behöver lån

Det kanske inte är det lättaste att få ett företagslån i dessa kristider, men det är just under dessa tider som behovet är som störst. Därför kan staten numera gå in och garantera att minst 70% av lånet kommer att täckas av Riksgälden om företaget får betalningssvårigheter. Det ökar chanserna att ditt företag beviljas ett lån. 

9. Lättare att få företagslån hos flera instanser. 

Om du behöver ett företagslån men inte vill använda dig av Riksgäldens företagsakut finns det andra lösningar. Hos exempelvis ALMI är det mycket enklare att få ett lån under denna pandemi. 

10. Sänkning av hyreskostnader

Hyresvärdar för företagslokaler uppmuntras att sänka hyran för företag i utsatta branscher. Det kan t ex handla om butiker och restauranger. Moroten för att hyresvärdarna ska göra det är att staten går in och bekostar 50% av hyressänkningen. Det kan såklart göra hyresvärden mer tillmötesgående om ditt företag försöker få fram en hyressänkning. 

Källa: Regeringen – för företagare med anledning av Covid -19

Publicerad 2021-03-22

Vad är konsumtionslån?

Du kanske har hört talas om konsumtionslån? Men vad är ett konsumtionslån egentligen? Det är inget begrepp man använder till vardags precis. Har du någonsin hört någon säga: ”jag ska ta ett konsumtionslån”? Nej, trodde inte det. Begreppet används nästan bara av media och myndigheter, t ex av Finansinspektionen och SCB.

Nog om det. Ett konsumtionslån är helt enkelt ett lån som används för konsumtion. Det kan handla om inköp av elektronik, sportprylar, bilinköp, resor och allmän shopping. Bostadsinköp, till exempel, räknas inte som konsumtion, det är snarare en investering. Ett konsumtionslån kräver inte heller någon säkerhet. Du behöver till exempel inte belåna en bostad för att få ett sådant lån. Kort och gott är konsumtionslån ett lån utan säkerhet. 

Okej, alla lån som används för konsumtion och inte kräver någon säkerhet är alltså Konsumtionslån. Det kanske känns bekant? Ja, det är samma sak om privatlån. Det finns dock flera olika sorters lån man brukar syfta på när man talar om Konsumtionslån. Alla dessa lån är egentligen bara olika varianter av privatlån. Eller i vissa fall handlar det om exakt samma lån som bara har olika benämningar. 

Vanliga konsumtionslån

Snabblan24.nu ska nu visa dig vilka de vanligaste konsumtionslånen är idag. 

Privatlån och Blancolån – stora och billiga

Vi har valt att skriva om både privatlån och blancolån under samma rubrik. Orsaken till det är att privatlån och blancolån är exakt samma sak. Det är bara två olika benämningar. För något tiotal år sedan användes begreppet blancolån flitigt men med åren har det blivit vanligare att säga privatlån. Inte minst bankerna har valt att marknadsföra dessa lån som privatlån eftersom det tydligt visar att lånet bara erbjuds till privatpersoner.

Detta är typiskt för privatlån:

 • Det har ett ganska stort lånebelopp och en lång löptid. De största privatlånen är på 600 000 kr och har en maximal löptid på 12 – 20 år. 
 • Räntan sätts individuellt och frånräntan är ganska låg. De flesta privatlån har en frånränta på 2,95 – 5,00%. 
 • Privatlån brukar ha ett inkomstkrav som brukar vara 120 000 – 240 000 kr/år. 
 • Det är sällan folk med en dålig kredithistorik blir beviljade, t ex folk som har betalningsanmärkningar. 

Högkostnadskrediter – dyra och snabba

Alla lån och andra krediter som har en ränta över 30% är så kallade högkostnadskrediter. I vardagsmun brukar dessa krediter kallas SMS lån. En del snabblån räknas också som högkostnadskrediter, liksom kontokrediter som har en ränta över 30%. Dessa kontokrediter är i praktiken samma sak som SMS lån men återbetalningen är flexibel. Och så kan man utnyttja krediten om och om igen istället för att ta ett nytt SMS lån.

Det här är typiskt för SMS lån och snabblån som har en ränta över 30%: 

 • Lånen är mycket mindre än privatlån. Det är få långivare som erbjuder SMS lån som är större än 50 000 kr. Även löptiden är kortare, den brukar bara vara på några år. 
 • Räntan är bunden och lika för alla. Du och alla andra som tar ett lån hos en viss kreditgivare får exakt samma höga ränta. 
 • De flesta SMS lån har inget specifikt inkomstkrav. 
 • Många långivare accepterar att ansökanden har betalningsanmärkningar. 
 • SMS lån vänder sig till dig som vill låna pengar snabbt. Det är inte ovanligt att man kan få pengarna direkt eller lite senare på dagen. 
 • De flesta långivare tar sina kreditupplysningar hos kreditupplysningsföretagen Bisnode och Creditsafe, inte hos UC. Många som ansöker om SMS lån vill inte att deras ansökan ska påverka deras kreditbetyg hos UC och väljer därför att ta ett SMS lån utan UC. 

Snabblån – billigare än SMS lån men dyrare än privatlån

Det finns, som sagt, snabblån som har en ränta under 30%. Dessa lån slipper stämpeln högkostandskredit. Det här är typiskt för dessa lån:

 • Lånebeloppet är i vissa fall högre än 50 000 kr. 
 • Räntan kan vara både rörlig och bunden och ibland är den individuell.  De snabblån som har en bunden ränta (som är lika för alla) brukar ha en ränta på 20 – 30%. De som har en individuell rörlig ränta kan ha en ensiffrig frånränta. 
 • De flesta sådana här snabblån har inget specifikt inkomstkrav men det finns fler undantag än för SMS lån.
 • Det är inte ovanligt att långivaren accepterar betalningsanmärkningar. 
 • Det finns de som betalar ut pengar direkt till kontot men det är vanligare att det tar några timmar eller en dag tills man får lånet. 
 • En del av långivarna tar UC, andra inte. 

Ja, det här var i stort sett de lån som media och myndigheter brukar syfta på när de talar om Konsumtionslån. Om du har ett kreditkort räknas det också som ett konsumtionslån när du utnyttjar krediten.

Publicerad 2021-03-14

Bör du ha en medlåntagare?

När två personer ansöker om ett lån tillsammans brukar den ena personen kallas för medlåntagare. Egentligen är det ingen större skillnad att vara huvudlåntagare eller medlåntagare, båda är ansvariga för att lånet betalas tillbaka. 

De flesta banker och kreditbolag brukar acceptera att man har en medlåntagare när man ansöker om ett lån. Eller snarare, de brukar föredra att ansökanden har en medlåntagare, i alla fall om lånet är stort. Det gör att bankens odds att få tillbaka pengarna blir större eftersom det då är två personer som ansvarar för att lånet betalas tillbaka.  Däremot är det tyvärr ovanligt att man kan ha en medlåntagare när man ansöker om snabblån och smslån.

När brukar man ha en medlåntagare? 

I dessa situationer kan det vara bra att ha en medlåntagare:

 • Om du tar ett bolån. Om du köper en bostad tillsammans med någon är det rätt självklart att både du och din partner även ansöker om lånet tillsammans. Banken brukar dessutom vilja att man gör det. 
 • Om du ska ta ett större billån. Ja, om du har en partner som också har nytta av bilen kanske det inte är så dumt om ni ansöker tillsammans. 
 • Om du vill ha en så låg ränta som möjligt. Räntan blir normalt lägre om ni är två som ansöker. Orsaken till det är att medlåntagaren utgör en slags extra säkerhet för banken. 
 • Om du tror att du kommer att få ett avslag för att du inte tjänar så mycket. Skulle din medsökande ha en ganska bra inkomst ökar chansen att du blir beviljad. 
 • Om du ska ta ett större privatlån och inte har en tillräckligt stor inkomst. 

Vanliga medlåntagare

 • Sambo eller äkta maka, make. Det är mycket vanligt att man tar ett lån tillsammans med sin partner om man lever ihop, såvida pengarna ska användas gemensamt. 
 • Föräldrar. Det är ganska vanligt att ungdomar som flyttar hemifrån har en förälder som medlåntagare när de ansöker om bolån eller privatlån till inredning och husgeråd. 

Inte alltid bra med en medsökande

Det finns två situationer då det inte är optimalt att ha, eller vara, en medlåntagare. Vi på Snabban24.nu rekommenderar inte medlångtagare i följande fall: 

 1. Vid privatlån som bara huvudlåntagaren ska ha. Även om man bor ihop och kanske är gift ska man inte dra på sig några skulder på grund av sin partners konsumtion. Tänk på att det kanske kommer en dag då du och din partner bryter upp. Då vill du förmodligen inte betala din partners skulder om han eller hon inte kan betala. Däremot är det inte fel att som förälder vara medlåntagare till sitt barn om lånet går till möbler och liknande vid en utflytt.  
 2. Du bör inte vara en medlåntagare om huvudlåntagaren brukar vara strulig med sin ekonomi. Då är risken stor att det slutar med att du själv får betala tillbaka på lånet. Det gäller även om du är medsökande till ett barn som flyttar hemifrån.

Skillnad mellan medlåntagare och borgensman

Förr var det ganska vanligt att någon borgade för lånet om ansökanden inte tjänade tillräcklig mycket. Idag är det inte många banker och kreditbolag som accepterar borgensmän, men det är desto fler som accepterar en medsökande. Det innebär att även du som inte tjänar så mycket kanske kan få ett lån om någon ansöker tillsammans med dig, trots att banken inte accepterar borgensmän.

Det finns dock en skillnad mellan att ha en medlåntagare och en borgensman. En borgensman behöver bara se till att lånet betalas tillbaka om låntagaren inte kan betala. Det är alltså först när låntagaren inte klarar av att betala tillbaka på lånet som borgensmannen måste gå in och betala. En medsökande är lika ansvarig som huvudlåntagaren när det gäller återbetalningen av lånet. De måste alltså tillsammans se till att betalningsplanen följs redan från början. 

Det finns dock en skillnad till. Bankerna accepterar sällan att låntagaren har några betalningsanmärkningar även om medlåntagaren inte har det. Det är vanligare att det accepteras när ansökan tillåts att ha en borgensman. Läs gärna mer om det här i vår artikel om att gå i borgen.

Avslutningsvis vill vi bara tillägga att inga långivare som erbjuder smslån accepterar borgensmän, precis som de sällan accepterar någon medsökande.

Publicerad 2021-02-26

Spara pengarna till bättre tider

Nu är 2021 äntligen här efter det usla coronaåret 2020. Dessvärre kommer tillvaron inte ens bli hyfsat normal förrän tidigast i sommar, men förmodligen kommer många att vilja börja leva på allvar igen när tiderna blir bättre. Kanske resa, gå på krogen, se fotbollsmatcher och så vidare. Och det kostar tyvärr pengar. 

Det gäller alltså att ta tillfället i akt och få ordning på sin ekonomi och spara pengar tills tiderna blir bättre. Ja, varför inte spara i dessa tider när tillvaron ändå inte är så rolig och göra av med lite mer pengar när tiderna är bättre? Så strunta i att tröstshoppa på nätet och lägg undan pengarna till de tider då man kan börja leva igen. 

Så stärker du din ekonomi till i sommar

Nu ska vi på snabblan24.nu ge dig ett par övergripande tips som gör att du får det bättre ställt till i sommar. Det handlar om att dra ner på sina fasta utgifter och sitt dagliga spenderande. 

Dra ner på dina regelbundna utgifter

Kolla igenom alla dina regelbundna utgifter så du ser vad du kan skära ner på. Det finns en del utgifter som man inte kan komma undan, såsom utgifter för hyra eller bolån, el, hemförsäkring och vatten (om du bor i villa). Om du har en bil som du inte kan leva utan måste du även betala för bilförsäkring och fordonskatt. Dessa fasta utgifter kan du inte bli av med men du kan såklart alltid leta efter en billigare hemförsäkring, bilförsäkring och ett billigare elavtal. 

Det brukar dock finnas en del utgifter som du lättare kan bli av med, utgifter man ofta inte tänker på. Det kan handla om:

 • Filmstreamingtjänster såsom Netflix, Viaplay, HBO Nordic, C More och Disney plus. I dessa tider är dessa tjänster guld värda så det är kanske inte något man vill leva utan. Om du däremot abonnerar på flera av dessa tjänster kanske du kan pausa någon och använda en i taget, man abonnerar ju bara dessa tjänster månadsvis. 
 • Musikstreamingtjänster. Det är såklart svårt för många att leva utan musik men om du t ex prenumererar på både Spotify och Apple Music samtidigt kan du pausa den ena. Om ni är en familj blir det dessutom billigare att ha ett familjeabonnemang än att alla har var sin prenumeration. 
 • Nyhetsprenumerationer på nätet, t ex på Aftonbladet, Expressen, DN och SVD kanske är något för den nyhetsintresserade men om du vill spara pengar bör du kanske bara prenummerara på en och läsa gratis nyheter så gott det går. 
 • Du kanske kan skära ner på dina prenumerationer på olika betalappar om du har det. Det brukar handla om ganska små summor, men tillsammans kan det bli en slant. 
 • Du kanske har olika medlemskap du knappt utnyttjar nu under pandemin, t ex ett gymmedlemskap. Om du inte har någon uppsägningstid kanske det är dags att tillfälligt avsluta det.

Dra ner på ditt dagliga spenderande

Gå igenom alla dina bankkontotransaktioner några månader bakåt och slå ihop alla dina köp och uttag. Hur mycket gör du egentligen av med under en genomsnittlig månad? Känns det mycket? Försök i så fall lägga om din livsstil några månader framåt. Många skulle spara tusenlappar på att dra ner på sina utgifter för snacks, godis, alkohol och shopping. Det kanske gäller dig också? Många gånger är det de små dagliga (och onödiga) utgifterna som gröper ur plånboken. Dessutom sparar man mycket på att köpa lite billigare livsmedel. 

Visst är det tråkigt att inte unna sig så mycket men det får du igen senare om du planerar att göra en massa roligt när pandemin är över. Vi är övertygade om att du kommer få mer glädje av pengarna då än nu. 

Vill du få fler tips? 

Ovanstående tips kanske känns självklara men ändå är det många som inte verkar tänka på det här. Många skulle spara tusentals kronor om de drog ner på sina abonnemang, onödiga medlemskap och började snåla lite i vardagen. Det är faktiskt inte så svårt. 

Om du vill få fler tips ska du kolla in våra 35 spartips här och läsa vår artikel om hur du överlever årets fattigmånad för där hittar du ytterliga tio konkreta spartips. Men om du vill få undan extra mycket pengar till i sommar bör du även öka dina inkomster. Många gånger är det inte alls omöjligt. Läs gärna vår artikel så klarar du dig genom januari så får du fem fina tips på hur du ökar dina inkomster. 

Publicerad 2021-01-20

1 2 3 16