Våra bästa spartips för fattigmånaden

Då är fattigmånaden januari här igen, den månad då folk har som sämst med pengar. Det är inte speciellt konstigt efter julen med alla julklappar och julfirande, och efter nyårsfesten och trettondagen. Det är nog mångas plånböcker som gapar tomma idag, eller snarare, pengarna på bankkontot har börjar sina. För vem använder cash år 2022 i Sverige?  

Snabblan24.nu har vid några tidigare tillfällen gett tips om hur du tar dig igenom januari. Och även februari, det tar ju trots allt tid att återhämta sig efter storhelgerna. Läs gärna vår tidigare artiklar så tar du dig genom januari och spara pengarna till bättre tider. Där får du en hel del tips som kan hjälpa dig om det börjar sina på bankkontot. Du kan med fördel även läsa vår artikel 35 spartips för dig som vill börja spara pengar även om den mest inriktar sig på långsiktigt sparande. Det är i och för sig inte heller helt fel, för då kanske du undviker att bli pank nästa januari. Hos Avanza hittar du ännu fler spartips om du vill satsa på ett mer långsiktigt sparande. 

Nu ska vi presentera de allra bästa spartipsen vi gett dig tidigare och några nya. Se denna lista som en slags best-of-lista när det gäller spartips som förbättrar din ekonomi redan idag.

Topp åtta spartips som hjälper dig redan idag

 1. Stäng genast av dina internettjänster och prenumerationer som dras månadsvis, t ex Netflix, Viaplay, Spotify och andra appar som slukar pengar från ditt bankkonto. Om du använder iPhone, gå in på Appstore och kolla vilka tjänster du prenumererar på. Du kanske blir förvånad hur många appar som tar pengar från ditt konto varje månad. Om du ofta kollar på filmer och TV serier kanske du kan unna dig att spara en filmstreamingtjänst, för annars kan tillvaron bli outhärdlig när du ska snåla dig egendom januari och kanske februari. 
 2. Snåla med maten. Nej, vi menar inte att du ska äta mindre, även om det kanske är på sin plats efter julen och alla festligheter. Istället ska du äta billigare mat. Ät typ köttbullar och makaroner, köttfärssås och spagetti, ris och kyckling. Det brukar inte vara så dyrt. Skippa entrecoten och andra dyra maträtter. 
 3. Stanna hemma. Eller visst, gå gärna utanför dörren men gå inte på krogen och slå runt. Ät inte middag ute eller hämta hem pizza. 
 4. Ta med matlåda till jobbet och skippa dagens lunch. Ta gärna även med dig frukt och annat smått du kan äta när du slutar på jobbet så du inte frestas att köpa godis eller snacks på väg hem. 
 5. Blocket och Tradera kan definitivt fylla en funktion för dig under januari och februari. Gå igenom dina byrålådor, klädkammare och resten av din bostad för att se vad du aldrig använder. Sälj det! 
 6. Om du är ung och driftig kanska du kan erbjuda enkla tjänster till dina grannar och andra i närområdet. Kanske finns det någon äldre dam du känner till som du kanske kan städa hos eller putsa fönsterna. Eller en granne som du kan klippa gräset hos, eller någon som har en hund du kan rasta. Använd fantasin!
 7. Undvik all slags inköp som inte är helt nödvändiga. 
 8. Ställ bilen hemma om du kan ta dig till jobbet och andra platser kommunalt. Det brukar bli billigare att ha ett månadskort än att köra bil. Och om du kan ta dig med cykel till jobbet är det såklart ännu bättre. Nåja, om det inte är för halt på gatorna. Kanske gå istället om det inte är alltför långt till jobbet? 

Tänk efter före

Det bästa sättet att undvika att bli pank efter julhelgerna är såklart att tänka efter före. Om du vill undvika att bli pank nästa år också bör du helt enkelt börja spara nu. Det är ju inget vidare att vara pank i början av vartenda år, då blir ju det nya året inte speciellt gott, i alla inte under de första månaderna. 

Att spara pengar på kort sikt är viktigt, vare sig du befinner dig i en nödsituation eller vill börja spara inför framtiden. Och det är viktigt att placera pengar på lång sikt, det gör din ekonomi stabil och att du undviker att bli pank även om någon oförutsedd utgift dyker upp. 

Om du också vill börja spara pengar kan du besöka sparaochplacera.se för där får du fler spartips. Och där får du även lära dig mycket om hur du som bäst sparar och placerar pengar. 

Lycka till med att ta dig ur din ekonomiska kris och ditt framtida sparande! Sedan slipper du vara fattig även nästa januari. 

Publicerad 2022-01-09

Snabblånen som försvann är påväg tillbaka

När pandemin slog till i början av 2020 påverkades hela världsekonomin. Företag i Sverige, och i de flesta andra länder, gick hårda tider till mötes. Även kreditbolagen i snabblånbranschen påverkades. Man skulle kunna tror att det var fler som tog snabblån i dessa kristider, men riktigt så blev det inte. När folk blev arbetslösa kunde färre ta lån överhuvudtaget och en del kreditbolag blev försiktigare i sina kreditbedömningar.

Under våren 2020 upphörde flertal kreditbolag att exponera sig på jämförelsesajter som denna. De ville helt enkelt dra ner på sina marknadsföringsutgifter. Tryggkredit Stockholm AB, till exempel, valde att plocka bort sina två varumärken Säkerfinans och Snabbfinans från i marknadsföringen, men behöll Mobillån. Även Everydayplus, Profilkredit och Risicum Capital AB (som ligger bakom Risicum och Lånbutiken) gjorde likadant.

Tre långivare som låg lågt är tillbaka

Nu har dock en del av dessa kreditbolag börjat komma tillbaka. Det är inte bara bra för oss på Snabblan24.nu, det är även bra för dig som vill ta ett SMS lån. Det är ju alltid vettigt att jämföra lån med varandra innan du lånar. Då får du en bättre bild av vilket lån som passar just dig bäst.

Everydayplus var den långivare som först återupptog sitt samarbete med jämförelsesajterna och nu i slutet av oktober återvände även Snabbfinans och Säkerfinans. Vi har därför lagt till dessa långivare i våra listor igen så du enkelt kan jämföra dem med andra snabblån. Och även med andra slags lån, såklart. Vår förhoppning är att även Risicum, Lånbutiken och Profilkredit kommer tillbaka igen inom snart framtid. Vi antar att de kommer att göra det nu när världen börjar bli lite mer normal igen.

Tre snabblångivare försvann för gott

Dessvärre kommer inte alla långivare att återkomma. 2020 pausade några långivare sin utlåning och återupptog inte den igen. Na No Invest & Finans AB, som låg bakom Nanokredit, Nanoflex och Cashrepublic, stängde ner sin verksamhet helt och kommer inte att återvända, så vitt vi vet. Och Mash Sweden, som ägde den populära långivaren Euroloan, valde att överlåta Euroloans aktiva krediter till Brixo AB. Brixo AB är det företag som ligger bakom Brixo, Kontantfinans, Merax och Flexkontot.

Kort och gott: Nanoflex, Nanokredit, Cashrepublic och Euroloan har gått i graven och kommer med stor sannolikhet inte att återuppstå.

Men två nya SMS lån dök upp mitt i pandemin

Samtidigt som ett flertal snabblångivare försvann under pandemin dök det faktiskt upp två nya också, Saldo och Fixza.

Saldos SMS lån fick sitt genombrott

Mitt under en brinnande pandemi valde Saldo att profilera sig desto mer. Saldos ägs av Tact Finance AB, men huvudägaren är det finska bolaget Tact Finance Oyj som har funnits flera år. Marknadsföringen i Sverige var dock blygsam innan juni 2020 då de valde att börja samarbete med sajter som denna.

Saldo erbjuder enbart riktigt små lån. Hos Saldo kan du bara lån 1000 – 5000 kr i 1 – 3 månader. Det är ett riktigt retrolån alltså. Det var ju så här de flesta SMS lån såg ut när det dök upp i Sverige för dryga femton år sedan. De var oftast på bara några tusen kronor och skulle betalas tillbaka inom några få månader.

OPR Finance AB lanserade sitt första SMS lån

Även OPR-finans, som sedan några år tillbaka lanserade OPR-privatlån och OPR-Företagslån, valde att lansera ett helt nytt varumärke under pandemin, varumärket Fixza. Det skedde i november 2020, när pandemin fortfarande härjade för fullt. OPR, som enbart erbjöd ett lite större lån på den tiden, ville även erbjuda ett mindre lån för de som bra ville låna några tusenlappar. Resultatet blev Fixza där du endast kan låna 1000 – 5000 kr i max två månader. Fixzas närmsta konkurrenter är Saldo och Kredit365 som också erbjuder SMS lån med liknande ränta, storlek och löptid.

Snabblångivare har alltså kommit och gått under denna pandemi, men så kan det även vara när tiderna är normala. En del försvinner och nya dyker upp. Det är dock lite intressant att de enda två långivare inom denna bransch som valde att profilera sig mer (Saldo) och lanserades (Fixza) mitt under pandemin enbart erbjuder riktigt små SMS lån. Kanske ville de inte satsa alltför hårt tills tiderna blir mer normala? Det ska bli intressant att sed vad mer som kommer att hända efter att pandemin är över.

Publicerad 2021-10-28

Är det dyrt att delbetala?

Om du ofta shoppar på nätet har du garanterat lockats att inte betala det du ska köpa direkt. Visst kan man betala direkt med kortet och ofta även via sin internetbank eller Swish, men nästan alltid får man ett flertal andra alternativ, inte minst om sajten använder sig av Klarna. Det vanligaste är att man kan betala på faktura eller delbetala. Nåja, ofta innebär även fakturabetalning att du kan börja delbetala om du inte vill betala hela fakturan på en gång. Och då får du betala ränta. Om delbetalningen sker via Klarna är årsräntan nästan 19%. Det är klart dyrare än vad banklån är, och de flesta andra privatlån.

Snabblan24.nu ska nu titta på hur billigt eller dyrt, det är att delbetala. 

Som ett kreditkort – dyrare än privatlån, billigare än SMS lån 

Om du delbetalar via Klarna är årsräntan för närvarande 19%. Och via Qliro är den en procentenhet högre, alltså 19,9% Det är alltså ganska dyrt att delbetala.  Förvisso är årsräntan ungefär hälften av vad SMS lån brukar ha och något lägre än de flesta snabblån (som inte är högkostnadskrediter) har. De brukar ha en ränta över 24% men under 30%. Det finns dock snabblån som har ungefär samma ränta som Klarna har, t ex Fairlo erbjuder sådana lån. 

En ränta på 19% är i nivå med vad många kreditkort har, men om du använder kreditkort får du ofta en räntefri kredit i 45 eller 60 dagar, varje någon du använder kortet. Så i det stora hela är även kreditkort billigare, även om det har en ränta på 19%. Och i jämförelse med de flesta privatlån är delbetalning betydligt dyrare. De flesta som tar ett banklån utan säkerhet får en ränta under 10%. Så ja, att delbetala är inte speciellt billigt.

Delbetalning – ett större problem än SMS lån

På sätt och vis är delbetalning ett större gissel än snabblån, trots att det är just snabblån och SMS lån som det brukar klagas på. Förvisso är delbetalning billigare än snabblån, så det är inte det som gör delbetalningarna till ett större problem. 

Problemet är att nästa varje gång du handlar något på nätet lockas du att skjuta på din betalning och dela upp den. Nej, Klarna och Qliro vill naturligtvis inte att du ska betala på en gång. De vill att du ska välja delbetalning. De vill att du ska betala på faktura och när det börjar bli dags för betalningen vill de helst att du delar upp din betalning. Det är i och för sig inte så konstigt, precis som alla företag vill de ju tjäna så mycket pengar som möjligt. Men det här gör att betydligt fler frestas att välja delbetalning än de som frestas att ta SMS lån.

Förvisso har du säkert sett en massa reklam för snabblån på nätet och hört reklam för SMS lån på radio, men det är ändå stor skillnad. Det är inte så att varenda gång du shoppar något på nätet får erbjudande att bekosta det du köper med ett snabblån. Då är det med Klarna och Qliro. Så på sätt och vis är frestelsen att delbetala större än att ta ett snabblån.

Har ökat skuldsättningen rejält

Enligt Finansinspektionen tog svenskarna konsumtionslån för 4 miljarder år 2008 och 2019 var siffran 50 miljarder! Alltså 12,5 gånger högre. Den största orsaken till det är den ökade internethandelns delbetalningar. Det är självklart ett betydligt större problem än snabblån och SMS lån, det är ett som är säkert. Och det här gör att Göteborgs-Posten efterlyser skärpta regler även för denna typ av krediter, inte bara för högkostnadskrediter som SMS lån. Det kan vi hålla med om. Syftet med lagen för högkostnadskrediter var ju att minska svenskarnas skuldsättning och med tanke på att delbetalningarna är ett mycket större problem borde något naturligtvis göras åt detta också. I alla fall om de som styr det här landet vill vara konsekventa. Om vi sedan tycker det är rätt eller fel att ha hårda regler för lån och andra krediter, är en helt annan diskussion. 

Publicerad 2021-10-19

Skillnaden mellan snabblån och SMS lån

Sedan räntetaket infördes hösten 2018 började det hända saker på snabblånemarknaden. Inga snabblån fick längre ha en ränta över 40% (plus referensränta, som är 0% idag) och alla lån som hade en ränta på 30%, eller högre, började klassas som högkostnadskrediter. Det här gjorde att de många snabblån och SMS lån fick en ränta strax under 40%, eftersom det inte längre var lagligt att ha en högre ränta än så.

Det fanns dock de snabblåneföretag som valde att sänka sin ränta ännu mer. Deras lån fick en ränta under 30% istället och naturligtvis gjorde de så för att deras lån inte skulle räknas som högkostnadskrediter. Alla högkostnadskrediter måste nämligen ha en varningstext och en röd triangel på sina hemsidor och i sin marknadsföring. En del snabblånebolag gillade inte detta och sänkte därför räntan mer än de behövde göra. Du kan själv se i våra listor här på Snabblan24.nu att alla krediter som har en ränta över 30% är utmärkta med varningstrianglar och en varningstext. 

SMS lån är en högkostnadskredit

De krediter som idag har en ränta över 30%, ofta på drygt 39%, är alltså högkostnadskrediter och oftast kallas dessa lån för SMS lån. Ja, SMS lån är ju kända för att vara mycket dyra, så det kanske inte är så konstigt. Men de snabblån som har en ränta under 30%, kallas inte de också för SMS lån? Nej, oftast gör de inte det. Dessa lån brukar bara kallas för snabblån eftersom begreppet SMS lån förknippas med de dyraste lånen, alltså med högkostnadskrediter. 

Å andra sidan, är inte SMS lån också ett slags snabblån? De betalas ju ofta ut mycket snabbt och många av dessa lån når ju kunden i stort sett direkt. Det stämmer. Ett SMS lån är ett snabblån, men ett extra dyrt sådant. Det här leder oss till en slutsats. De lån som har en ränta på 30% eller högre kallas både för SMS lån och snabblån, medan de snabblån som har en ränta under 30% bara kallas för snabblån.

SMS lån vs snabblån

Så vad är det då för skillnad på snabblån som inte här högkostnadskrediter och SMS lån egentligen, bortsett från skillnaden i ränta? Det ska vi visa dig nu, i alla fall hur det generellt brukar se ut.

Typiskt för SMS lån

 • Räntan för SMS lån är nästan alltid drygt 39%. 
 • De allra flesta SMS lån når mottagaren nästan direkt efter att ansökan beviljats. Kreditbolag som erbjuder SMS lån brukar nämligen göra direktöverföringar till de flesta storbanker. Många kreditbolag gör sådana överföringar även på helger och ibland till och med dygnet runt alla dagar i veckan.
 • Nästan inget kreditbolag som erbjuder SMS lån tar sina kreditupplysningar hos UC. 
 • Det är ganska vanligt att ansökningar från kunder med betalningsanmärkningar accepteras. Dock gör inte majoriteten av långivarna det. 
 • Det är mycket enkelt att bli beviljad eftersom de flesta långivare inte har ett specifikt inkomstkrav. 
 • Maxbeloppen är ofta 20 000 – 30 000 kr. En del långivare har dock ett maxbelopp på bara 5000 kr medan någon enstaka långivare har ett tak på 50 000 kr. 
 • Nästan alla SMS lån är egentligen kontokrediter som har en flexibel löptid. 

Typisk för snabblån med ränta under 30%

 • Räntan brukar ligga på ca 24 – 29% men det finns även snabblån som har en ränta under 20%.
 • Det är inte fullt lika vanligt att pengarna förs över direkt till bankkontot. Ofta får man pengarna lite senare på dagen eller nästa dag, och det måste ske på en helgfri vardag, men visst finns det de om gör direktöverföringar.
 • Det finns många snabblån utan UC, men det är lite vanligare att långivaren tar UC när det gäller snabblån som har en ränta under 30%.
 • När det gäller betalningsanmärkningar, ser det ungefär ut som med SMS lån. En hel del långivare accepterar det, men majoriteten gör det inte. 
 • Det är ganska enkelt att bli beviljad, men överlag är det inte fullt lika lätt att få ett snabblån som ett SMS lån. En del långivare har även ett specifikt inkomstkrav.
 • Maxbeloppet är generellt högre än för SMS lån. Det finns snabblån som är större än 50 000 kr, till exempel.
 • Många snabblån är också kontokrediter, men det är vanligare att snabblån har fasta löptider.

Publicerad 2021-10-07

Egen bostad lika bra som börsen

Många svenskar har tjänat en bra hacka på att äga sin villa. Priserna för bostäder har gått upp rejält de senaste tio åren. Och att priserna mitt under pandemin har skjutit i höjden har väl ingen kunnat undvika. Det här har gjort att många tjänat pengar på att eget sin egen bostad.

Enligt SVT, som tagit del av Svensk Mäklarstatistik, kostar en genomsnittlig villa 3 miljoner kronor idag och värdet har ökat med 86% på 10 år. Den genomsnittliga värdeökningen är 387 kronor om dagen, eller 141 255 kr per år. Att ”tjäna” 141 255 kr på sitt boende per år är en rätt fin extrainkomst. Det är minst på samma nivå som börsens avkastning.

Många svenskar har tjänat en bra hacka på att äga sin villa. Priserna för bostäder har gått upp rejält de senaste tio åren. Och att priserna mitt under pandemin har skjutit i höjden har väl ingen kunnat undgå att se. Det här har gjort att många tjänat fina pengar på att äga sin egen bostad. Och det är många som är med på tåget eftersom två av tre svenskar äger en bostad idag. 

Tre kommuner där villorna dubblerat sitt värde på 10 år

Det är dock stora skillnader hur mycket bostäderna har ökat i värde i olika delar av landet. Bostadens skick och lull lull är faktiskt av mindre betydelse, det handlar snarare om i vilket område den ligger. Vi ska ge dig några exempel utifrån den statistik SVT inhämtad från Svensk mäklarstatistik. Vi ska titta på de tre kommuner där priserna har ökat mest, antingen rejält sett eller procentuellt sett. 

Så här mycket har en genomsnittlig bostad ökat i värde de senaste tio åren i följande tre kommuner:

 • Lomma. I Lomma i Skåne har en genomsnittlig villa ökat 1 146 kronor om dagen. Det är en total ökning på över 4 000 000 på bara 10 år! Det är en procentuell ökning på 100%. Det kostade alltså hälften så mycket att köpa en bostad i Lomma för 10 år sedan. 
 • Danderyd. Ökningen för genomsnittlig villa är 2 030 kr om dagen och där ligger medelpriset för en bostad på nästan 15 miljoner kronor. Den procentuella ökningen är 93%.
 • Lidingö. Här har man tjänat 1 763 kronor om dagen i genomsnitt, vilket motsvarar en ökning på 92%. Genomsnittsvillan kostar nästan exakt lika mycket som i Danderyd.

Lika bra avkastning som börsen – men med mindre risk

Nationalekonomi Daniel Wadenström hävdar att det inte är så konstigt att folk gärna placerar pengar i bostäder med tanke på värdeökningen. Den ligger ungefär på samma nivå som börsen, samtidigt som risken är hälften så stor som börsplaceringar. Så om man råd så är egentligen en bostadsplacering ett minst lika bra val som att spara pengar på börsen. 

Men tänk på vinstskatten och bolåneräntan

Snabblan24.nu vill dock påpeka några saker. När man ser siffrorna vi presenterade ovan kan vinsterna se helt otroliga ut. Så varför inte bara köpa ett hus och sälja det om tio år och sedan sluta jobba? Men riktigt så enkelt är det ju inte. 

För det första måste man betala skatt på vinsten. Om du t ex köpt en villa för 5 miljoner och säljer den för 7 miljoner måste du betala 30% i vinstskatt på de 2 miljoner du har tjänat. I praktiken tjänar du alltså 1,4 miljoner på försäljningen. 

För det andra är det ytterst få svenska som kan betala för sin bostad med egna pengar. De flesta tar ju bolån och då får man betala bolåneränta. Det är ju en kostnad som också borde räknas bort från vinsten. Å andra sidan ser många räntan som en del i boendekostnaden, något man betalar istället för en hyra. Och ser man det på det viset blir såklart förtjänsten större. 

Oavsett, så är det ofta en mycket bra affär att köpa en bostad. Så om du har möjlighet att göra det istället för att hyra är det ett mycket bra val. Men tänk på att räntan inte kommer att vara rekordlåg för alltid, så se till att ha bra marginaler om du ska köpa en bostad. Kalkylera gärna på lånet efter en högre ränta, för säkerhetskull. 

Publicerad 2021-09-22

Vad göra när amorteringskrav återinförs?

Under 2020 beslutade Finansinspektionen att tillfälligt pausa amorteringskravet för bolån, men denna paus upphörde 1 september 2021. Så om du utnyttjat möjligheten att pausa din amortering för ditt bolån måste du dessvärre börja amortera igen nu i september. Numera gäller alltså det vanliga amorteringskravet igen, vilket innebär att alla som har en belåningsgrad på 50% eller högre måste börja amortera som vanligt igen. Det kan naturligtvis bli mycket kännbart för det som har fått en sämre ekonomi på grund av pandemin. För många blir utgiften för bostaden plötsligt dubbelt så stor. 

Om du inte kan amortera – vad göra?

Finansinspektionen har inga tankar på att pausa amorteringskravet igen eftersom de menar att ekonomin har återhämtat sig ganska bra och att arbetsmarknaden börjar se bättre ut. FI är dock medvetna om att det är troligt att enskilda hushåll kommer att drabbas nu när amorteringskravet återinförs. De påpekar dock att dessa hushåll fortfarande har möjlighet att undantas från amorteringskravet om deras bank går med på det. Om du t ex drabbats av arbetslöshet eller långtidssjukdom har du goda möjligheter att få slippa dina amorteringar tills vidare. 

Amorteringsfritt för dig som är arbetslös eller sjukskriven

Det här innebär att du som blivit arbetslös på grund av pandemin kanske du kan få en förlängning av din amorteringsfrihet. Men om då måste du kontakta banken personligen. Tidigare under pandemin gick det att begära amorteringsfrihet direkt i sin internetbank och sedan beviljades den automatiskt. Man behövde inte styrka sin ansökan med några dokument som visade varför man var i behov av en amorteringspaus. Nu måste du dock göra det, t ex genom att visa upp dokument som visar att du är arbetslös eller sjukskriven. 

Denna möjlighet att få pausa sin amortering på grund av arbetslöshet eller sjukdom gäller dock inte enbart för de som påverkas av själva pandemin. Den gäller för alla och är inget nytt. Snabblan24.nu ville bara nämna denna möjlighet utifall du kommer att få det svårt att börja amortera igen. Dessvärre är det inte så lätt att få en förlängd amorteringsfrihet av andra skäl. Om du t ex tvingats att byta jobb och fått en lägre inkomst på grund av det, blir det tyvärr inte lätt att få en fortsatt amorteringsfrihet. 

Minska belåningsgraden genom ny värdering av bostaden

Hur mycket du måste amortera beror på hur stor belåningsgrad du har. Allt är alltså precis som vanligt igen. Om du har en belåningsgrad över 70% måste du amortera minst 2% av lånet varje år. Skulle belåningsgraden vara under 70% och minst 50% måste du amortera mins 1%. 

Belåningsgraden baseras på hur mycket din bostad var värd när du tog ditt lån, inte vad den är värd just nu. Förvisso kan du begära att den värderas om fem år efter att du tog ditt bolån. Det kan var en bra idé att göra det om du skulle få svårt att följa amorteringskravet.  Som du säkert känner till har bostäderna i Sverige generellt ökat rätt mycket i värde och det är bara positivt i detta fall. Om din bostad värderats upp innebär det ju att ditt bolån i förhållande till bostadens värde blir mindre. Det i sin tur kan göra att du kan amortera mindre om belåningsgraden ligger när 70%. För om belåningsgraden hamnar under 70% efter en ny värdering behöver du ju bara amortera 1% per år istället för 2%. Och ja, skulle du ligga när 50% kan du slippa att amortera överhuvudtaget. 

Källor:

Finansinspektionen – Bolån ska amorteras igen

Finansinspektionen – Frågor och svar om amorteringskravet

Publicerad 2021-09-06

Rekordlåg stöd för budgeten 2022

Regeringen vill satsa ytterligare 74 miljarder på investeringar och reformer i sin nästa budget, dvs budgeten för 2022. Orsaken till det är att pandemin inte är över än och de vill inte strama åt ekonomin för tidigt, som vi skrev om i vår artikel Sveriges ekonomi återhämtar sig den 31 augusti 2021. Det är snarare så att regeringen vill fortsätta att stimulera ekonomin så att vi kan komma stärkta ur krisen. Men dessvärre har den kommande budgeten ett rekordlågt stöd i Riksdagen. Och eftersom oppositionen är kritisk mot budgeten kan det bli svårt att få igenom den i höst. 

Moderaterna och SD kritiska

Elisabeth Svantesson hos Moderaterna kritiserar den stora satsningen och hänvisar till Konjunkturinstitutet som säger att reformutrymmet är 40 miljarder för ofinansierade åtgärder. Det är ändå 10 miljarder mer än vad konjunkturinstitutet bedömde i juni 2021. Svantesson tror att den stora satsningen på hela 74 miljarder också har ett göra med att gå Centerpartier och Vänsterpartiet till mötes, samt för att införa ledighetsveckor och höjningar av bidrag. Hon påpekar dock att Moderaterna inte bestämt sig än för hur de kommer att förhålla sig till budgeten. 

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, är också kritisk. Han menar att Magdalena Anderssons positiva bild av Sveriges ekonomi är felaktig. Oscar Sjöstedt påpekar att arbetslösheten fortfarande ökar i Sverige medan den minskar som helhet i resten av EU. Dessutom har Sverige drabbats av energikris och cementkris i landet, vilket inte är bra för ekonomin. Han säger att SD inte alls är främmande för att fälla budgetpropositionen. 

Vänsterpartiet har en nyckelroll 

Troligtvis får Socialdemokraternas budget stöd av Centerpartiet, men det är fortfarande ingen som vet om vänstern kommer att ge den stöd. Detta stöd är mycket viktigt för att budgetpropositionen garanterat ska gå igenom i Riksdagen. Och om V ska ge den sitt stöd måste den även ta hänsyn Vänsterns önskemål. Skulle Vänsterpartiet inte ge den sitt stöd riskerar den att falla om de Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar emot den. Förvisso har Liberalerna samarbetat med regeringen tidigare sedan de ingick i januariavtalet 2019, men det hoppade Liberalerna av i somras. Det är alltså inte alls säkert att de kommer att ge sitt stöd. 

Inte säkert att budgeten faller ändå

Även om det inte alls är otroligt att budgetpropositionen för 2022 kommer att fällas, så är det inte helt säkert heller. Än så länge har inget parti uttryckligen sagt att de kommer att rösta emot den och budgetpropositionen är inte ens klar än. 

Det pågår dock ett ganska stort spel om makten i Riksdagen just nu. Missnöjet mot regeringen är stort och det är många oppositionspartier som är sugna på att fälla regeringens budget, och hela regeringen också för den delen. Det var det som höll på att hända i somras efter Vänsterpartiets misstroendeförklaring. Och med tanke på det, och hur mandatfördelningen ser ut i riskdagen, är det inte så konstigt att budgeten har ett rekordlågt stöd. 

Frågan är dock om oppositionspartierna verkligen kommer att göra slag i saken igen och försöka fälla budgeten, och kanske även hela regeringen, eftersom det trots allt bara är ett år kvar till nästa val. Risken att oppositionspartierna framstår som oansvariga kan bli stor om de försöker göra det så nära valet. Skulle regeringen falla och ett extraval skulle utlysas blir det en dyr historia eftersom vi då skulle få två val inom mindre än ett år. 

Publicerad 2021-09-03

Sveriges ekonomi återhämtar sig

Att coronakrisen påverkat Sveriges ekonomi är det väl ingen som kunnat missa. Och ja, krisen har påverkat hela världsekonomin. Det spelar ingen roll om något land har drabbats lite eller mycket av coronaviruset, det påverkas ändå i dagens globala sammanflätade ekonomi. Du kanske själv har märkt om du försökt få tag på en produkt hos IKEA, en hel del är slut i lager och det är ingen som vet när de kommer in igen. Och inom elektronikbranschen saknas det många komponenter i produktioner som gjort att även datorer och annan hemelektronik påverkas. Och även direkt har världens ekonomier påverkats hårt, även Sveriges. Inte minst när det gäller tjänstebranschen, vilket inte är så konstigt med tanke på att folk inte reser lika mycket. Och för att den drabbats av en massa restriktioner, även i Sverige. Men trots allt det här håller Sveriges ekonomi på att återhämta sig just nu, enligt regeringens bedömning. 

Industrin går bra, men långsamt återhämtning för tjänstebranschen

Finansminister Magdalena Andersson säger att trots att det pågår en kraftig återhämtning i svensk ekonomi kommer regeringen satsa stort i höstens budget. De planerar att satsa 74 miljarder kronor på investeringar och reformer. Regeringen vill inte göra misstaget att strama åt ekonomin för tidigt. Det behövs en vitamininjektion för att få fart på ekonomin ordentligt, enlig Magdalena Andersson. 

Det är inte bara regeringen som menar att ekonomin håller på att återhämta sig. Och att framtiden ser relativt ljust ut. Storbankerna Swedbank och Handelsbanken förutspår att Sverige kommer att ha en tillväxt på 4,4% istället för 3,6% respektive 3,8% som de tidigare förutspådde. Bankerna tror att regeringens fortsatta satsningar, den starka industrin och den ökade konsumtionen kommer att göra Sveriges ekonomi ännu starkare. 

Den svenska industrin är på väg att återhämta sig bra men, som förväntat, kommer det ta längre tid för den hårt drabbade tjänstesektorn att göra det. Särskilt tufft är det för flygbranschen, hotellbranschen och restaurangbranschen, som de flesta säkert känner till. Det är bara att hoppas på att den fortsatta vaccineringen i Sverige och i resten av världen kommer att göra 2022 till ett bättre år med mindre smitta. I sådana fall kommer dessa hårt drabbade branscher tillslut kunna återhämta sig ganska bra. 

Men omvärlden kan påverka

Överlag har Sverige återhämtat sig bättre än många andra länder i världen, men man får inte glömma att Sveriges ekonomi även påverkas av andra länders ekonomier och coronarestriktioner. Om ett land som USA, till exempel, skulle börja stänga ner delar av sitt samhälle igen får det stor påverkan på deras ekonomi, vilket i sin tur påverkar Sveriges ekonomi. Det talas ju om en fjärde våg, men många experter tror inte den kommer att bli så stor eftersom så många är vaccinerade nu. Förhoppningsvis innebär det att de flesta länder i världen kan öppnas mer och mer, istället för att stänga igen. Och även det är alltså bra för Sveriges ekonomi. 

Källa: SVT – Magdalena Andersson om Sveriges ekonomi

Publicerad 2021-08-31

Fortsatt höga bostadspriser, men snart är amorteringskravet tillbaka

Nu under coronapandemin slopades amorteringskravet på bolånet tillfälligt. Det kan väl ingen som har ett bolån kunnat missa? Du kanske själv har påverkats ekonomiskt negativt av pandemin som gjort att du pausat dina amorteringar. Då känner du säkert till att denna möjlighet försvinner efter Augusti 2021. Från och med september gäller nämligen det vanliga amorteringskravet igen.

Amorteringskravet innebär att man måste amortera minst 2% av lånebeloppet om belåningsgraden för bostaden är över 70%. Alla som köper en ny bostad och belånar den till max (alltså 85% av bostadens pris) måste alltså amortera 2% eller mer, och sedan betala ränta utöver det. Det är bara om du har en belåningsgrad som understiger 50% som du inte behöver amortera något alls. Och ja, om din belåningsgrad är över 50% men under 70% måste du amortera 1% av lånebeloppet.

De som inte haft en egenägd bostad tidigare och som hoppades på att bostadspriserna skulle gå ner på grund av pandemin, lär ha blivit besvikna. Det är snarare så att bostadspriserna har gått upp istället! Det kanske kännas lite märkligt med tanke på att många svenskar har fått mindre kvar i plånboken på grund av pandemin. Dessutom har arbetslösheten ökat, enligt arbetsförmedlingen, och Sveriges BNP för andra kvartalet 2020 var historiskt lågt, enligt SCB. Och än är krisen inte över.

Därför har bostadspriserna ökat

Många har alltså fått en sämre ekonomi, men trots det ökar bostadspriserna, hur går det ihop? Förmodligen finns det tre orsaker till detta:

 1. Bolåneräntan och styrräntan är fortsatt låg och förväntas att vara det en lång tid framåt. Det här gör såklart att fler lockas att köpa en bostad, man får ju betala väldigt lite i ränta när man tar ett bolån idag. Och ju fler som vill köpa bostäder desto högre blir bostadspriserna, såklart. Det finns en dock en fara med det här. Förr eller senare kommer räntan gå upp och då kommer utgifterna för boendet öka, i värsta fall ganska mycket.
 2. Pandemin har gjort att många har stannat på hemmaplan under semestern. Ja, det är betydligt färre som åkt på utlandssemestrar och weekend resor Sean pandemin bröt ut. Dessutom finns det många som har jobbat hemifrån under en längre tid. Allt det här har gjort att många börjat prioriterat sitt boende, vilket ökar efterfrågan på bostäder. Denna pandemieffekt tror vi dock inte kommer vara hur långvarig som helst. När världen blir mer normal igenom kommer folk vilja börja resa igen och prioritera annat än sitt boende.
 3. De som drabbats värst ekonomiskt av krisen är inte de som säjer eller köper bostäder. Eller visst, en del av dessa har också drabbats, men inte i lika stor utsträckning som andra.

Prishöjningarna kommer troligtvis mattas av

Bostadspriserna kommer naturligtvis inte öka för alltid. Det är möjligt att taket snart är nått för denna gång, och med tiden är det mycket möjligt att bostadspriserna går ner igen.

Den dag räntan går upp, även om det kan dröja flera år till det, kommer priserna rimligtvis inte öka längre. Då finns det snarare en risk, eller chans (beroende på hur man ser det), att priserna går ner. En högre ränta ger ju dyrare bostadskostnader och då lockar bostadsköp inte lika mycket längre. Ju mindre efterfrågan, desto lägre pris. Men redan nu när amorteringskravet kommer tillbaka blir det mer kostsamt för många bostadsägare, vilket kan göra det lite tufft för de som fått en försämrad ekonomi på grund av pandemin. Det återstår att se hur det kommer att påverka marknaden. Om det skulle göra att fler tvingas att sälja sina bostäder kan det också göra att prisökningarna mattas av. Vi tror dock inte att det kommer att påverka marknaden nämnvärt.

Och som sagt, förr eller senare kommer folk börja prioritera andra saker än sin bostad. Resor och upplevelser kommer att betyda mer när folk tröttnat på att sitta hemma och trycka. Det gör att folk vill spendera en större del av sin inkomst på detta, istället för att betala mycket för sitt boende. Det här gör också att efterfrågan kommer att minska, vilket kan leda till sjunkande bostadspriser.

Publicerad 2021-08-04

Dumt att låna pengar till aktier

Det finns många saker som det kan vara vettigt att låna pengar till. Och så finns det många saker det inte är bra att låna till, att låna pengar till aktier är en av dem. 

Förra veckan (2021-05-18) gjorde SVT ett inslag om snabblåneföretag som marknadsför SMS lån för inköp av aktier. I inslaget visade de bilder på hemsidor som enligt SVT drevs av snabblåneföretag som ägnade sig åt sådan marknadsföring, men bilderna var inte på några hemsidor som snabblåneföretag drev. Det var bilder på sajter som jämför lån och dessa sajter jämför även andra lån än SMS lån. Så visst var inslaget lite skevt och något missvisande alltid. Men visst var det lite konstigt att de snabblåneföretag SVT ringde tyckte att det inte var någon dum idé att låna pengar till aktier eftersom det är en investering. Men det är verkligen ingen bra idé, vi ska förklara varför. 

Därför ska du inte låna pengar till aktier

Snabblan24.nu känner mycket väl till att det i långa loppet lönar sig att placera pengar i aktier och fonder, på lång sikt. På kort sikt kan det gå lite upp och ner, och hur mycket det svänger beror på vilka värdepapper du har investerat i. Man brukar dock säga att börsen ger en genomsnittlig avkastning på 8% per år. Om man räknar in inflationen kan det hamna närmare 6%, samtidigt som stockholmsbörsens genomsnittliga avkastning har varit högre än 10% sedan 1990.

Inte lönsamt att ta SMS lån till aktier

Det låter ju bra såklart. Då känns det ju som att aktier är en riktigt bra investering, men frågan är om det lönar sig att ta snabblån eller SMS lån för att köpa aktier. Svaret är ett rungande nej! De flesta lån som kallas för SMS lån har en årsränta på drygt 39% och de snabblån som inte räknas som högkostnadskrediter har oftast en ränta över 20%. Så även om du skulle få en avkastning på 10% per år på börsen är ju räntan betydligt lägre än den ränta du får betala för lånet. Om du tar ett SMS lån eller snabblån för dessa ”investeringar” måste du ju få en avkastning som överstiger årsräntan. Det är helt enkelt inte rimligt. 

Visst kan man få riktigt höga avkastningar om man har tur och köper ”rätt” aktier, men det är lite gambling över det hela. Ofta är det högriskaktier som kan ge en riktigt hög avkastning, men just för att det är högriskaktier finns det också en risk att du går med stor förlust istället. Och det är extra illa om du lånat pengar till aktieinköpen. 

Det säkraste sättet att få pengarna att växa på börsen är att sprida riskerna och inte gambla för mycket. Då är det mycket möjligt att du får en avkastning på kanske 6 – 12% om året, överlag, men det är ändå mycket lägre än vad räntan för SMS lån och snabblån är. Förvisso fortsätter aktierna förhoppningsvis att stiga i värde även efter att lånet är färdigbetalt, men det gör ju även aktier som är köpta med egna pengar. Då kostar det inte en massa extra i ränteutgifter.

Men om man tar ett SMS lån till aktier och sedan betalar tillbaka på lånet inom 3 – 6 månader, då blir ju räntekostnaderna inte så höga, kanske vissa tänker. Det stämmer, då blir ju räntekostnaden betydligt lägre, men den blir ändå för hög i förhållande till förmodad avkastning. Då är det bättre att spara ihop pengar i 3 – 6 månader och sedan köpa aktier för dessa pengar. Ja, om du har råd att betala tillbaka på ett lån inom denna tid, kan du lika gärna strunta i lånet och lägga undan det du skulle ha betalat istället.  Och sedan köpa aktier för pengarna. 

Privatlån inte heller ett bra alternativ

Men privatlån då? Det finns ju privatlån med en frånränta på 2,95%. Då borde det väl löna sig att ta ett privatlån för aktieinköp. Nja, det är inte så säkert. För det första måste du ha en så pass god kreditvärdighet så att du får en så låg ränta. Skulle du få en ränta på 5 – 6% ligger det lite för nära den förväntade (historiska) avkastningen för att det ska kännas tryggt. 

Vi på Snabblan24.nu tycker dock att du inte bör låna pengar till aktier även om du får en frånränta på 2,95%. Det går ju aldrig att veta hur börsen utvecklas, även om det är troligt att den kommer att överstiga denna ränta överlag. Du bör dock ha i åtanke att när vi talar om börsens avkastning talar vi generellt om stockholmsbörsens genomsnittliga avkastning. Den avkastning just du får beror ju på vilka aktier och fonder just du har placerat pengar i. Det är ingen garanti att just du kommer att få en riktigt bra avkastning. 

Skulle du få en avkastning på 3% om året, till exempel, ska det skattas på den. Antingen får du betala vinstskatt eller en schablonskatt (om du har ett investeringssparkonto) och då blir avkastningen ännu lägre. Om du då har lånat pengar till aktier gör du en liten förlust, men om du investerat egna pengar hade du trots allt gått på plus. Så nej, det är inte bra att ta ett privatlån till aktier.

Gör så här istället

Om du funderar på att ta ett lån för att köpa aktier så bör du göra så här istället. Räkna ut hur mycket din månadsbetalning för lånet skulle ha blivit och placera dessa pengar på börsen en gång i månaden. Då får du dessutom betydligt fler aktier för pengarna. Om du t ex hade tänkt att ta ett privatlån på 100 000 kr med en löptid på 6 år och hade fått en effektiv ränta på 5,56% måste du betala tillbaka 117 583 kr. Om du istället placerar denna summa månadsvis i aktier under 6 år kan du ju handla aktier för 117 583 kronor istället för ”bara” 100 000 kr. Det är mer ekonomiskt och bättre för din plånbok. 

Däremot finns det vissa spargurubloggare som anser att det inte är så dumt att ta ett studielån, även om man egentligen inte behöver pengarna, och placera dem i aktier. Orsaken till det är att räntan är riktigt låg där. Men det är en helt annan diskussion.

Publicerad 2021-05-24

1 2 3 17