Skillnaden mellan förmedlare, marknadsföringsajter & jämförelsetjänster

Inte nog med att det finns många kreditgivare på marknaden nuförtiden, det finns även en massa andra tjänster på nätet som förmedlar, marknadsför och jämför lån. Det kan därför vara lite svårt att veta vilka aktörer som gör vad och vilka skillnader det är mellan dessa tjänster. Det hade vi tänkt att reda ut nu.

Det här är en låneförmedlare

Det här är typiskt för en låneförmedlare:

 • Du gör själva ansökan hos låneförmedlaren. När du vänder dig till en låneförmedlare gör du en ansökan direkt hos dem, inte hos kreditbolagen. Det är alltså inte så att du fyller i dina önskemål i ett formulär och sedan får flera alternativ som du kan välja bland för att sedan göra en ansökan hos den långivare du tycker verkar bäst. Du gör bara en enda ansökan och den sker hos förmedlaren.
 • Din ansökan delas med flera kreditgivare. Om du gör en ansökan hos en låneförmedlare skickas den vidare till de kreditbolag och banker de tycker passar dina önskemål bäst.
 • Kreditupplysningen görs hos låneförmedlaren. Förmedlaren tar en kreditupplysning på dig hos UC och kopior på denna upplysning skickas med din ansökan till de berörda kreditgivarna. Bankerna och kreditbolagen tar därför inga egna kreditupplysningar. Det här gör att bara en enda UC tas på dig trots att din ansökan skickas iväg till flera banker.
 • Inom 24 timmar får du ett svar med låneerbjudanden. De långivare som godkänner din ansökan skickar sina låneerbjudanden till låneförmedlaren. I erbjudandena visar de vilken ränta du får, hur mycket du får låna, hur länge du får låna och så vidare. Naturligtvis tar de hänsyn till dina önskemål, men ibland händer det att kreditgivare vill låna ut lite mindre än vad låntagaren ansökt om. Och ibland kanske de vill att ditt lån ska ha en längre eller kortare löptid beroende på hur din ekonomi ser ut och lånets storlek.
 • Du väljer ut ett lån och skriver under ett låneavtal hos den långivare du valt ut. Ofta kan man signera avtalet med BankID. Naturligtvis behöver du inte acceptera något av erbjudandena om du inte vill.
 • Lånet betalas ut till ditt bankkonto.

Det här är en marknadsföringssajt

Det finns även många aktörer som ser ut att vara låneförmedlare men som inte är det. Dessa aktörer marknadsför i praktiken bara en etablerad låneförmedlares tjänster. Två exempel på detta är Finansmatch som marknadsför Advisa och Nextfinance som marknadsför Freedom Finance.

Så här fungerar en marknadsföringssajt:

 • Du ansöker om lån på markandsföringssajten, precis som hos en låneförmedlare. Det är därför många tror att marknadsföringssajterna är låneförmedlare.
 • Ansökan skickas direkt vidare till den riktiga förmedlaren som handlägger den. När ansökan når låneförmedlaren går det till precis som om ansökan gjorts direkt hos förmedlaren.
 • Om den som gjort ansökan vill kontakta någon angående den ska de oftast kontakta markandsföringssajtens samarbetspartner, alltså den låneförmedlare som handlägger ansökan.

Det här är en jämförelsesajt

Så här fungerar en jämförelsesajt:

 • På en jämförelsesajt kan du jämföra lånekostnader och andra faktorer hos massor av långivare. Snabblan24.nu är en typisk jämförelsesajt. Hos oss, till exempel, kan du se hur lång tid det tar att få ett lån hos de olika långivarna, se om de tar sina kreditupplysningar hos UC, om de accepterar betalningsanmärkningar samt vad för räntor och kostnader lånen har. Du kan också se vilka grundkrav långivarna har och vad ett lån kostar vid olika lånebelopp och löptider.
 • Du gör aldrig en ansökan på en jämförelsssajt, inte hos oss heller. Vi listar och jämför bara lån och du får själv klicka dig vidare till den långivare du är intresserad av. Det är där du gör själva ansökan.
 • Det finns flera fördelar med att ta hjälp av en jämförelsetjänst: Det finns oftast betydligt fler långivare att välja på än hos låneförmedlarna. Hos en jämförelsesajt presenteras oftast många långivare som inte tar UC, vilket är bra om du inte vill att en enda UC ska tas på dig.

Jämförelsesajter som ser ut som förmedlare

Det har också dykt upp en del sajter som kan se ut som låneförmedlare som egentligen bara är en jämförelsesajt. Det som gör att de ger sken att vara förmedlare är följande:

 • När du besöker sajten möts du av ett formulär som kan misstas för att vara början av en ansökan. Där kan du t ex välja hur mycket du vill låna och fylla i syftet med lånet. I nästa steg kan du ange dina önskemål, t ex om du prioriterar låg ränta eller snabb utbetalning.
 • Du måste fylla i flera personliga uppgifter precis som hos en låneförmedlare. Det är vanligt att man ska fylla i sitt namn, sin ålder, inkomst, e-postadress och sitt telefonnummer.
 • När du gjort allt det här listas ett antal långivare som passar dina önskemål, men sedan klickar du dig vidare till dem precis som du gör på en jämförelsesajt. Och när du gjort det gör du din ansökan precis som vanligt hos den långivare du är intresserad av.

Vi på Snabblan24.nu är inte jätteförtjusta i detta upplägg. I princip funkar tjänsten som vilken jämförelsesajt som helst men du måste fylla i en massa uppgifter innan du kan jämföra lånen. Det känns helt onödigt och kan förvirra besökaren. Som sagt, det här gör att många tror att de hamnat hos en låneförmedlare fast det i praktiken ”bara” handlar om en jämförelsetjänst.

Vi har egentligen inget emot det här och de flesta sådana här sajter är fullt seriösa, men deras koncept skapar tyvärr lite förvirring hos en del besökare på grund av det ansökningsliknande formuläret.

Publicerad 2020-06-09

Blev de minsta lånen billigare? En fallstudie

När vi startade Snabblan24.nu i februari 2015 hade vi med Creditum Norden AB:s två varumärken Creditum och Bravio bland våra recensioner. De erbjöd riktigt små smslån på 1000 – 3000 kr med en månads löptid, men dessvärre upphörde Creditum Norden AB med sin utlåning redan året efter.

Det var ungefär då reglerna för smslån steg för steg hade börjat skärpas och alla konsumentkreditinstitut blev även tvungna att få tillstånd från Finansinspektionen för att få fortsätta att driva sina verksamheter. Tidigare räckte det med att bara registrera företaget, inget tillstånd behövdes. Och ja, Creditum Norden AB lyckades inte få ett sådant tillstånd och då var det kört för dem. Den 15:e januari 2019 försattes de i konkurs, mer än två år efter att de upphört med sin utlåning.

Nu ska vi ändå titta närmare på hur Creditum Nordens smslån såg ut. Vi vill göra det av två orsaker:

 1. Creditum Norden AB erbjöd ett riktigt klassiskt smslån (alltså riktigt små lån med riktigt korta löptider) och det kan därför vara intressant att jämföra det med hur dagens snabblån ser ut.
 2. Det kan var intressant att se om deras lån var dyrare än dagens smslån eftersom dåtidens högkostnadskrediter inte hade något räntetak på 40 %, vilket dagens snabblån har.

Så såg Creditum Nordens smslån ut

Creditum Norden AB hade alltså två varumärken. Ett hette kort och gott Creditum och det andra Bravio. Både Creditum och Bravio erbjöd klassiska smslån, det var inte mycket som skilde dessa varumärken åt. Så här såg deras lån ut:

Creditum

Creditum vände sig till de som bara behövde låna en riktigt liten summa pengar i 30 dagar. Som ny kund fick man låna högst 2000 kr och återkommande kunder 3000 kr om man skött sina tidigare lån. Creditums lån såg alltså ut om de flesta smslån gjorde när det kom till Sverige i mitten av 00-talet. Man fick låna en liten summa pengar som skulle betalas tillbaka efter nästa lön.

Så här såg deras produkt ut i sin helhet:

 • Lånesumma: 1000 – 3000 kronor (upp till 2000 kronor för nya kunder).
 • Avbetalningstid: Alltid 30 dagar.
 • Pengar på kontot: Samma dag om ansökan beviljas innan 13:00.
 • Avgifter: Nej.
 • Utan UC: Ja.
 • BankID/e-leg: Nej.
 • Inkomstkrav: Individuell bedömning.
 • Åldersgräns: 20 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Nej.

Fördelarna med Creditum var dessa:

 • Creditum beviljade utan att ta kreditupplysning hos UC eftersom de använde sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Det gör att kreditupplysningen inte registreras hos UC som är det kreditupplysningsföretag som de flesta banker, arbetsgivare och hyresvärdar använder sig av.
 • De gjorde en individuell inkomstprövning vilket gjorde det möjligt för de som hade en låg inkomst att få ett lån. Det viktiga var att utgifterna i förhållande till inkomsten inte var för stora.

Nackdelen med Creditums lån var att det hade en mycket hög ränta, precis som de flesta andra smslån hade för några år sedan. Det var ju innan räntetaket infördes.

Bravio

Bravio var också en långivare för de som bara behövde låna en riktigt liten summa pengar. Hos Bravio kunde man också låna 1000 kr upp till 2000 kr och som återkommande kund fick man låna 3000 kr om man har skött ditt tidigare smslån. Alla smslån hos Bravio lades också upp på 30 dagar precis som de klassiska Pay Day-lånen i alltid gjorde när de introducerades i USA.

Bravios smslån hade exakt samma egenskaper som Creditums lån och kraven såg likadana ut. Det enda som skilde lånen åt var deras lånekostnader, så här såg de ut hos respektive varumärke:

 • 1000 kr: Bravio 239 kr, Creditum 229 kr.
 • 2000 kr: Bravio 439 kr, Creditum 395 kr,
 • 3000 kr: Bravio 539 kr, Creditum 495 kr.

Ja, som du ser var Creditum lite billigare oavsett vilket belopp man valde att låna trots att Bravio hade samma ägare.

Skillnaden mellan Creditums och dagens lån

De flesta snabblån idag är betydligt större och har längre löptider än vad Creditum Nordens lån hade, annars är skillnaden inte speciellt stor.  Även då betalades pengar ut snabbt, ingen UC togs och individuell inkomstbedömning gjordes, precis som idag.

Det fanns emellertid två ganska stora skillnader utöver lånebeloppet och löptiden:

 • Idag kan man använda BankID hos nästan alla långivare, det kunde man inte hos Creditum Norden. Det fanns många långivare som accepterade BankID då också men det var inte fullt lika vanligt som idag.
 • Deras lån hade inga avgifter utöver räntan, det var mycket vanligt på den tiden. Så är det inte idag.

Idag finns det förvisso många snabblångivare som accepterar betalningsanmärkningar och ansökanden under 18 år, vilket Creditum Norden inte gjorde. Det var dock inte typiskt för den tiden, för även då fanns det många långivare som accepterade det.

Är smslånen billigare idag?

Nu till den stora frågan: Är inte dagens snabblån mycket billigare än Creditum Nordens eftersom ett räntetak och kostnadstak infördes 2018? Nej, så är inte alltid fallet.

Större snabblån med lite längre löptider har blivit betydligt billigare än förr men inte alltid de mindre lånen. Orsaken till det är att de flesta långivare har lagt till en uppläggningsavgift, och i vissa fall även aviavgifter, vilket gör riktigt små lån dyrare istället. Det känns lite absurt eftersom räntetakets syfte var att sänka lånekostnaderna. Förvisso lyckades det här när det gällde något större smslån men, som sagt, inte alltid vid riktigt små lån.

Om ett smslån på 1000 kr har en uppläggningsavgift på t ex 395 kr spelar det ju ingen roll om räntan är låg, det blir ju dyrt ändå. Däremot är en uppläggningsavgift på 395 kr inte så farligt om man lånar t ex 10 000 kr. Och inte heller om man skaffar en onlinkredit som man kan utnyttja om och om igen i evigheter.

Idag har de flesta snabblån på 1000 kr en lånekostnad över 400 kr och det är ju ungefär dubbelt så mycket som vad Creditums och Bravios lån hade. Men om man tittar på deras största lån på 3000 kr finns det många långivare som erbjuder något billigare lån idag. Creditum Nordens smslån på 3000 kr hade en lånekostnad på ca 500 – 540 kr medan det idag finns flera snabblån som har en lånekostnad runt 450 kr.

Som sagt, ju större lån desto mindre påverkar uppläggningsavgiften den totala lånekostnaden vilket har gjort att dagens smslån överlag är billigare än vad de var förr. Det gäller dock inte för de allra minsta lånen som ofta har blivit dyrare, i alla fall när det handlar om ett sånt litet belopp som 1000 kr.

Publicerad 2020-05-15

 

Coronakrisens vinnare

Samtligt som massor av företag har tappat en stor del av sin omsättning eller försatts i konkurs finns det en hel del företag som gynnats ekonomiskt av coronakrisen. Egentligen är det lite överdrivet att kalla företagen för coronakrisens vinnare, för ingen är vinnare i dessa tider. Coronaviruset skördar massor av liv även i Sverige och varje dödsfall är en tragedi som drabbat många. Ekonomin är i fritt fall och arbetslösheten ökar lavinartat. Riksbanken tror att 7 – 10 % av BNP kommer att gå förlorad på grund av coronakrisen och arbetslösheten riskerar att hamna över 10 %.

Trots det här finns det alltså företag som ökat sin omsättning rejält på grund av coronaviruset. De är coronakrisens ekonomiska vinnare, för när det gäller allt annat är de nog inga större vinnare de häller. Även dessa företags ägare och anställda påverkas ju till vardags av coronaviruset. Inte heller de är immuna mot viruset och deras vardag påverkas också. En del av dem kanske själva har drabbats av coronaviruset eller någon anhörig till dem. Kanske har de också förlorat på börsraset eller förlorat pengar på en inställd utlandsresa.

Nej, ingen är en riktig vinnare i dessa coronatider, men vi ska trots det visa dig några exempel på branscher och företag som tjänat på krisen, i alla fall på kort sikt. Och nej, det är inte kreditbolagen precis. Många av dem har drabbats negativt. Du kan läsa mer om det i vår artikel om kreditbolag som stoppar utlåning på grund av coronakrisen, vilket framförallt gäller kreditbolag som erbjuder smslån och snabblån.

Åtta vinnare i coronakrisen

1. Netflix

Streamingstjänsten Netflix fick 16 miljoner nya kunder under första kvartalet vilket var dubbelt så många som förväntat. Och då är inte coronakrisen över än precis. Det är såklart inget konstigt att folk tittar mer på filmer och tv-serier i dessa tider när så många i världen drabbats av karantänsregler och isolation. Även andra streamingtjänster har gynnats.

Det är dock inte så säkert att Netflix kommer att vinna på coronakrisen i längden. Netflix, som även producerar massor av TV-serier och filmer har pausat sina produktioner på grund av coronaviruset. Det gör att planerade filmer skjuts fram och att TV-serierna drabbas av avbrott. Det är knappast bra. Samma sak gäller för HBO.

2. Ljudböcker

Ljudboksföretagen Storytel och Bookbeat har ökat sina intäkter rejält i år. Antalet abonnenter hos Storytel har ökat markant och Bookbeat ökade sina intäkter med 79 % under första kvartalet 2020. Allt hemmasittande har uppenbarligen även fått folk att lyssna mer på ljudböcker.

3. Onlinecasinon

Även spelandet på onlinecasinon har ökat markant under coronakrisen på grund av allt hemmasittande. Men casinonas glädje över de ökade intäkterna kan bli kortvarig. Det ökade spelandet har gjort att Spelberoendes riksförbund och Folkhälsomyndigheten varnat för att spelberoendet riskerar att öka i Sverige.

Regeringen har därför föreslagit att stärka skyddet för de som spelar på onlinecasinon. Spelare ska inte kunna sätta in mer än 5000 kr per vecka på sitt spelkonto och casinona ska inte få erbjuda bonusar som är större än 100 kr. De ska även bli obligatoriskt för spelarna att begränsa sin inloggningstid.

Det här kommer förmodligen påverka onlinecasinona negativt. Frågan är om insättningsgränsen på 5000 kr/vecka kommer göra så mycket nytta eftersom det bara är att spela vidare på ett annat casino när den är uppnådd, dessutom är ju över 5000 kr ganska mycket redan från början.

4. ATG

Statliga Svenska Spel har drabbats hårt av inställda matcher och andra inställda tävlingar som folk brukar spela på. Desto bättre går det för ATG eftersom travtävlingarna fortfarande pågår. En del som spelat mycket på sportspel hos Svenska Spel verkar ha börjat spela mer på hästar hos ATG på grund av krisen.

5. Internethandeln

Många e-handelsshoppar har också ökat sin omsättning. Naturligtvis beror det på att folk vill få varorna hemlevererade, eller till sitt närmsta utlämningsställe, istället för att gå omkring bland folk i affärerna. Framförallt så har e-handeln för livsmedel ökat drastiskt.

6. Småhandlare i livsmedelsbranschen

Livsmedelsbutiker i mindre orter har också fått ett uppsving då alltfler handlar nära hemmet. Eftersom många är hemma från jobbet tenderar de att gå till närmsta livsmedelsbutik istället för att handla någon annanstans, t ex på vägen hem från jobbet eller på den större orten där de arbetar.

7. Vissa lågpriskedjor

Varuhuskedjor som Rusta och Biltema har också blivit coronakrisens vinnare, i alla fall på kort sikt. När coronapandemin slog till gynnades Rusta av hamstringsvågen eftersom de säljer sånt som har med hemmet att göra, t ex tvål, toalettpappar och handsprit. Efter några veckor ökade efterfrågan på träningsutrustning, heminredning och målarfärg. Biltema upplevde också ett uppsving eftersom de också säljer många produkter som har med hemmet att göra.

Både Rusta och Biltema är dock försiktigt optimistiska eftersom de vet att de i längden också kan skadas ekonomiskt av pandemin. Det finns risk för att deras underleverantörer får ekonomiska problem och kanske till och med försätts i konkurs.

8. Försäljning av nischade produkter

Naturligtvis har handlare, både fysiska butiker och e-handlare, som säljer produkter som har med själva coronaviruset att göra ökat sin omsättning av dessa produkter, t ex munskydd, handskar och handsprit. Även medicinteknikföretaget Getinge har gått bra, deras aktie steg med 8 % samtidigt som börsen backade. Även sånt som har med det ökade hemmasittandet att göra, t ex tv-apparater, motionscyklar och högtryckstvättar, har sålt bra under krisen.

Som sagt, en del ekonomiska vinnare i denna coronakris kan i längden bli förlorare de också. Netflix och HBO kan få stora problem på grund av framskjutna film- och tv-serieproduktioner och butiker för att deras underleverantörer kanske går omkull, men vissa vinnare kanske förblir vinnare. En del konsumenter som aldrig handlad livsmedel på nätet tidigare kanske vänjer sig med det och fortsätter att göra det eftersom det är bekvämt. Och streamingtjänsterna och ljudboksföretagen kanske lyckas behålla en ansenlig del av sina nya abonnenter. Tiden får utvisa.

Ta vara på er och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Publicerad 2020-04-29

Smslån i påsk 2020

Här ska vi på Snabblan24.nu visa dig vilka smslån som kan betalas ut till ditt bankkonto under påsken 2020. Då slipper du som behöver låna pengar i påsk leta efter lånen på egen hand. Vi visar vilka långivare som har öppet på skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk 2020. Vi är medvetna om att det står ett annat år i webbadressen ovan, men detta är en uppdaterad sida som gäller för påsken 2020 och ingen annat.

I vår lista med öppettider nedan listar vi samtliga långivare som meddelat att de erbjuder utbetalning av snabblån och smslån i påsk 2020. Vi har även tagit med långivare som inte angivit några speciella påsktider men som brukar ha öppet på helgen. Vi visar tydligt vilka som angett speciella påsktider och vilka som inte gjort det. Naturligtvis kommer vi att uppdatera listan under påsken om fler långivare anger avvikande öppettider.

Om du själv letar efter långivarens öppettider i påsk, försäkra dig om att öppettiderna gäller för just denna påsk. En del långivare har (i skrivande stund) gammal info på sina sajter, alltså tider som gällde som gällde för förra påsken och ibland längre tillbaka än så.

Öppettider för smslån i påsk, skärtorsdag & långfredag

Här hittar du de flesta långivare som betalar ut smslån i påsk 2020. Du kan klicka på rubriken med långivarens namn så får du mer info om lånet och sedan klicka dig vidare direkt till långivaren. Observera att många långivare som betalar ut pengar direkt har öppet som vanligt på skärtorsdagen, även om de inte finns med i lista

Flexlimit och Meddelandelån  

Flexlimit och Meddelandelån har anget följande öppettider under påsken:

Skärtorsdag: 08:30-17:00

Långfredag: 13:00-16:00

Påskafton: 09:00-15:00

Påskdagen: Stängt

Annandag påsk: 13:00-16:00

 

Mobillån, Snabbfinans, Tryggkredit & Säkerfinans

Dessa långivare har inte anget några avvikande öppettider. Det borde innebära att de har stängt som vanlig på söndag och de andra helgdagarna, men har öppet på påskafton som är en lördag. Vi kan dock inte vara helt säkra på det här, men om så är fallet ser öppettiderna ut så här:

Skärtorsdag: 8.00-18.00

Långfredag: Stängt

Påskafton: 10:00-15:00

Påskdagen: Stängt

Annandag påsk: Stängt

 

Ferratum

Ferratuom har inte heller anget några avvikandeöppetider. Om de har öppet som vanligt ser det ut så här i påsk:

Skärtorsdag: 09:00-17:.00

Långfredag: 10:00-17:00

Påskafton: 10:00-17:00

Påskdagen: 10:00-17:00

Annandag påsk: 10:00-17:00

 

Credway

Credway har inte angett några avvikande öppettider i påsk. De anger på sin hemsida att de under helgdagar har öppet som på vanliga helger (alltså lördagar och söndagar) och då ser öppettiderna förmodligen ut så här:

Skärtorsdag 07:00-19.00

Långfredag: 10:00-18:00

Påskafton: 10:00-18:00

Påskdagen: 10:00 – 18:00

Annandag påsk: 10:00 – 18:00

 

Risicum och Lånbutiken

Risicum och Lånbutiken har inte angett några speciell öppettider för påsken. Förra påsken hade de stängt på påskafton och påskdagen, men om de har öppet som vanligt denna påsk ser öppettiderna ut så här:

Skärtorsdag: 08.00-20.00

Långfredag: 11.00-17.00

Påskafton: 09:00-17:00

Påskdagen: 11.00-17.00

Annandag påsk: 11.00-17.00

Hur har de andra öppet?

De långivare vi har med i vår lista är de långivare som i normala fall betalar ut smslån under helger, både de som inte angivit några avvikande öppettider och de som angett hur de har öppet under påsken. Vi anger dock tydligt i listorna vilka som angett avvikande öppettider och vilka som inte har angett det. När det gäller de som inte har angett angivit några avvikande öppettider kan vi garantera att de har öppet som vanligt, så dessa öppettider bör du ta med en nypa salt. Skulle de ha stängt får du pengarna på tisdag 13 april.

Kreditbolag som normalt gör utbetalningar på lördagar och söndagar men som inte har öppet under påsken är Smspengar Expresskredit och GF Money.

När det gäller långivare som inte aldrig betalar ut pengar på helger har vi inte alls tagit med deras öppettider eftersom de knappast betalar ut pengar under påsken om de inte gör det under andra helger.

Så ha nu en riktigt glad påsk men spendera inte alltför mycket pengar på påskägg, påskmat och andra utsvävningar om det innebär att du måste ta ett smslån. Våren och sommaren är runt hörnet och då är det knappast kul att vara pank för att man måste betala tillbaka på ett lån.

Glad påsk!

2020-04-09

Kreditbolag stoppar utlåning på grund av Covid-19

På grund av Coronaviruset och sjukdomen Covid-19 har flera kreditbolag som erbjuder snabblån och sms-lån stoppat sin utlåning. Det är såklart bara en bagatell i sammanhanget, med så mycket lidande och rädsla som drabbar många av oss, men eftersom vi på Snabblan24.nu bevakar finansbranschen tycker vi ändå att vi bör informera om det här.

Långivare som stoppat utlåning av snabblån

Än så länge (29 mars 2020) är det sju långivare som stoppat sin utlåning, åtminstone tillfälligt. Dessa långivare handlar det om:

 • Nanokredit
 • Nanoflex
 • Cashrepublic
 • Risicum
 • Lånbutiken
 • Everydayplus
 • Euroloan

Det kanske låter mycket med hela sju långivare som stoppat sin utlåning på grund av Covid-19. Riktigt så illa är det inte egentligen eftersom det bara är fyra ägare som ligger bakom dessa långivare och det är Na No Invest & Finans AB, Risicum Capital AB, OPR Finans AB och Mash Sweden AB.

Vad händer nu?

Nu kanske du undrar om ovanstående långivare någonsin kommer att börja låna ut pengar igen eller om de kommer att slå igen. Det kommer vi att spekulera om nu och även visa dig vad som gäller om du redan har ett snabblån eller smslån hos någon av dem. Vi kan dock informera dig på en gång om att du ska fortsätta att betala tillbaka på ditt lån precis som vanligt om du redan lånat hos dem.

Det här gäller för Nanokredit, Nanoflex och Cashrepublic

Na No Invest & Finans AB ligger bakom varumärkena Nanokredit, Nanoflex och Cashrepublic. På sina hemsidor informerar de sina besökare om att de stoppat sin utlåning på grund av situationen i omvärlden. Kunder som redan har lån hos dem uppmanas att fortfarande betala tillbaka på sina lån.

Om du redan har tagit ett lån hos Nanokredit eller Nanoflex och har några frågor angående återbetalningen kan du kontakta dem per telefon om du tog ditt lån innan 2019-10-10. Om du tog lånet senare ska du kontakta Arvato Finans per mail (faktura.se@arvato.com) eller telefon (0340-66 44 44). Skulle du tagit ett lån hos Cashrepublic innan 2020-03-19 kontaktar du Cashrepublic annars kontaktar du också Arvato Finans.

Vi vet dock inte om Na No Invest & Finans bara tillfälligt pausat sin utlåning och återkommer när krisen är över.

Det här gäller för Risicum och Lånbutiken

Risicum och Lånbutiken, som ägs av Risicum Capital AB, har som sagt också stoppat sin utlåning. När du besöker deras hemsidor ser allt dock ut som vanligt. Där finns ett reglage där du kan välja hur mycket du vill låna, men om du klickar på ”ansök här” står det att ”tjänsten är för tillfället ur bruk”.

De som redan har ett snabblån hos Risicum eller Lånbutiken ska fortsätta att betala tillbaka på det. Vid frågor kontaktar du dem per mail eller telefon.

Förhoppningsvis kommer Risicum och Lånbutiken igång med sin utlåning igen inom snar framtid. De har ju trots allt sagt att de bara tillfälligt har tagit sin tjänst ur bruk. Vi har också fått information om att de ska öppna upp en ny tjänst mycket snart och hoppas att det stämmer. Vi kommer naturligtvis ha full koll på det.

Det här gäller för Everydayplus

Everydayplus, som ägs av Mash Sweden AB, har kvar sitt reglage för hur mycket man kan låna och här finns ingen information om att de inte lånar ut pengar längre. I praktiken kan du ändå inte låna pengar här eftersom de tagit bort knappen som leder dig till deras ansökningsformulär. Så nej, du kan inte göra en ny ansökan hos Everydayplus.

Vi har hört att Everydayplus systerlångivare OPR privatlån inte lånar ut pengar längre på grund av coronaviruset och Covid-19, men vi är inte helt säkra på att det stämmer. Deras hemsida är helt intakt med ett tillgängligt ansökningsformulär och det finns inget på deras hemsida som informerar oss om att de upphört med sin utlåning.

Om du redan har ett smslån hos någon av dessa långivare ska du såklart fortsätta att betala tillbaka på det, precis som vanligt.

Det här gäller för Euroloan

Euroloan, som ägs av Mash Sweden AB, är desto tydligare med att de slutat med sin utlåning. Om du besöker deras hemsida möts du av ett popup-fönster som informerar besökaren om att all utlåning just nu är pausad. Om man redan är kund hos dem loggar man dock in på deras hemida och betalar tillbaka om vanligt.

Förmodligen kommer Euroloan snart tillbaka på banan igen eftersom de ”tillfälligt pausat” sin utlåning. Och om du redan har en kredit hos dem betalar du tillbaka i vanlig ordning.

Varför slutar kreditbolagen med sin utlåning?

Vi är inte helt säkra på varför vissa kreditbolag har stoppat sin utlåning medan andra kör på som vanligt. Vi kan alltså bara spekulera när det gäller det här (och när vi tagit reda på de exakta orsakerna kommer vi naturligtvis informera er om detta). Det kanske kan bero på det här:

 • I dessa hemska tider med stor ekonomisk oro kan vissa kreditbolag kanske få svårt att få tag i kapital som de kan låna ut. Många bolag som sitter på likvida medel håller hårt i dem just nu eftersom de är oroliga för deras ekonomiska framtid. Dessutom strömmar det ut massor av pengar från Riksbanken (i form av lån) till företag som är i akut behov av pengar, vilket kan göra att det blir brist på pengar i andra sammanhang.
 • Eftersom många människor riskerar att bli arbetslösa kan det vara vanskligt att låna ut pengar. Även om kreditbolaget lånar ut pengar till någon som har jobb och verkar ha en stabil ekonomi är det inte säkert att situationen är densamma om bara några dagar.
 • Det kan vara svårt för kreditbolagen att få en bra bild av ansökandens ekonomi i nuläget och därför är det svårt att göra en vettig kreditbedömning. Det finns också risk för att folk som precis förlorat jobbet, eller som vet att de snart kommer att göra det, gör en ansökan utan att nämna det. I sådana lägen blir det mycket svårt för kreditbolaget att få reda på det.
 • Företag som inte har så god ekonomi riskerar att gå omkull som situationen är idag och då är det inte läge att köra på som vanligt. Det finns dessutom många bolag som placerar kapital i aktier och som du säkert känner till har börsen gått ner rejält under den senaste tiden. Det här behöver förvisso inte alls gälla de kreditbolag som upphört att låna ut pengar på grund av Covid-19.

Men som sagt, det här är bara spekulationer.

Några avslutande ord

Vi på Snabblan24.nu anser egentligen att det här med att vissa kreditbolag slutat låna ut pengar bara är en petitess med tanke på alla hemska tragedier som händer i Sverige och i stora delar av världen.

Alla upplever vi en hemsk tid med stort lidande just nu. Och den dag det hemska coronaviruset och den hemska sjukdomen Covid-19 försvunnit har vi en riktigt tuff tid framför oss. Världsekonomin kommer att vara hårt drabbad och många människors vardag kommer att bli mycket tuffare. Fler företag kommer att gå omkull och arbetslösheten kommer att öka. Och för att inte tala om hur hårt statens ekonomi kommer ha drabbats, det kommer också att påverka oss. Vi vill inte låta som några domedagsprofeter, en dag kommer allt bli bättre igen, var så säker, men det är såklart en klen tröst för de som inte är med oss längre och deras anhöriga.

Och kom ihåg: Håll avstånd, res inte runt i Sverige eller världen om det inte är absolut nödvändigt, rör dig inte bland en massa människor i onödan, ha kontakt med dina nära och kära (framförallt de äldre) per telefon om ni inte bor under samma tak och hjälp andra i den mån det går utan att riskera att smitta andra. Vi vet att dessa uppmaningar kan kännas tjatiga, men de är grymt viktiga.

2020-03-29

FI vill att kreditupplysningarna samordnas

Som du säkert känner till finns det många som väljer att ansöka om lån utan UC för att kreditupplysningsförfrågan inte ska synas i UC:s register. Det är ju så att en förfrågan som görs hos kreditupplysningsföretaget Bisnode inte syns hos andra kreditupplysningsföretag, t ex UC eller Creditsafe. Och förfrågningar som görs hos UC syns inte hos Creditsafe och Bisnode och så vidare.

Fördelen med det här är att du som gör en ansökan hos ett kreditbolag som använder sig av Bisnode eller Creditsafe inte försämrar din kreditvärdighetsscore hos UC. Det i sin tur gör det enklare för dig att få ett banklån eftersom bankerna tar sina kreditupplysningar hos UC. Om du hade haft många förfrågningar på dig hos UC hade det inte sett bra ut i bankernas ögon. Dessutom syns inte alltid alla skulder en låntagare har hos de olika kreditupplysningsföretagen, enligt Finansinspektionen.

Så kommer bankerna se alla dina skulder

Det här vill nu finansinspektionen råda bot på, något de visar i sin nya konsumentskyddsrapport för 2020.  De vill att regeringen tillsätter en utredning som ”överväger införandet av en ordning som möjliggör för kreditgivare att få en helhetsbild av konsumenters skulder”.

Kort och gott vill de att bankerna och kreditbolagen ska kunna vända sig till en aktör som redogör för låntagarnas alla skulder. Det ska inte spela någon roll vilket kreditupplysningsföretag kreditgivarna samarbetar med, de ska alltid kunna ta reda på hur många krediter och hur stora skulder deras ansökanden har. Eller snarare, Finansinspektionen vill att alla kreditgivare ska vara skyldiga att ta reda på det.

Det här kan ske på två sätt:

 1. Informationskrav mellan kreditupplysningsföretagen. Det innebär att alla kreditupplysningsföretag måste dela information med varandra. Enligt kreditupplysningslagen får kreditupplysningsföretagen dela information redan idag, men det är inget tvång.
 2. Införande av nya aktörer som håller reda på samtliga lån, krediter och andra skulder samtliga privatpersoner i Sverige har. Denna info inhämtas från samtliga kreditupplysningsföretag och eventuellt andra instanser.

Det finns även två saker till Finansinspektionen vill förbättra och det är:

 • De vill att alla kreditbolag ska vara skyldiga att rapportera samtliga lån som tagits hos dem, och även om skulden säljs vidare ska den registreras. Tydligen finns det brister när det gäller det här.
 • De vill att bankerna ska få bättre bild av vad du tjänar just nu, inte bara se din senaste deklarerade inkomst.

Syftet med allt det här är att konsumenten ska skyddas mot att lockas ta lån som de egentligen inte klarar av att betala tillbaka. De vill således minska överskuldsättningen i Sverige. Enligt kammaråklagare Kjell Jannesson kan folk idag ta lån på 1,5 till 2 miljoner kronor trots att de inte tjänar så mycket. Det skulle förmodligen inte ske speciellt ofta om bankerna och kreditbolagen fick en bättre bild av deras ansökandens ekonomi. Det är i alla fall tanken.

Onödigt att ansöka om lån utan UC?

Om kreditupplysningsföretagen kommer att tvingas dela information med varandra så kanske det inte är någon idé att ansöka om lån utan UC längre? Då ser ju UC ändå att man ansökt om ett lån? Nja, det är inte säkert.

I Finansinspektionens rapport står det så här om kreditupplysningarna:

I vissa fall saknas uppgifter om konsumentens tidigare krediter. I andra fall finns bara uppgift om krediter och förfrågningar hos de kreditgivare som upplysningsföretaget ifråga har som kunder. FI ser därför ett behov av att regeringen tillsätter en utredning om ändringar i lagstiftningen som gör att kreditgivare genom en extern källa kan få en sammantagen bild av konsumenters befintliga krediter.

Förvisso berör de problemet med förfrågningarna men det står ingenting om att de vill att denna information ska delas med andra. Det står bara att de vill att en extern källa (t ex kreditupplysningsföretag) ska ge en sammantagen bild över konsumenternas skulder. Men det är inte alls omöjligt att utredningen kommer fram till att även denna information ska delas. Och i sådana fall kommer det inte finnas någon som helst anledning att ansöka om lån utan UC längre.

Bristfälliga kreditprövningar: Bedragare kom över 90 miljoner kronor

Finansinspektionens Konsumentskyddsrapport är högaktuell idag, inte minst för att en man (som ibland kallas för ”Ferrarimannen” i media) står inför rätta efter att ha lurat till sig nästan 90 miljoner kronor. Nästan hela summan kom han över genom att lura 96 människor att låna ut pengar till honom. Och de han lurade tog lån för att kunna låna ut pengarna åt honom.

Mannen lyckades övertyga folk att investera pengar i hans verksamhet och han lovade att ta hand om bankens räntor och betala tillbaka allt inom ett halvår. Dessutom skrev tre bankmän hos Sparbanken rekommendationsbrev som visade att Ferrarimannen var en seriös affärsman. Det kanske inte är så svårt at bli lurad då. Men allt var, som sagt, bara en bluff. Mannen hade aldrig tänkt att betala tillbaka pengarna och levde ett lyxliv på pengarna.

Det som var den stora frågan var hur 96 människor med inga märkvärdiga inkomster kunde ta privatlån på sammanlagt 90 miljoner kronor. Flera av de lurade tog upp till 10 blancolån på mycket kort tid och hur kunde bankerna och kreditbolagen bevilja något sånt?

En av orsakerna anses vara att kreditgivarna inte fick en tillräckligt bra bild av låntagarnas tidigare lån och andra skulder. Det här skulle alltså kunna förebyggas om kreditupplysningsbolagen samarbetade och delade information med varandra, eller om det fanns separata aktörer som samlade in information om alla skulder varje svensk har.

Vi på Snabblan24.nu tror också att det här skulle kunna göra att färre människor blir beviljade när de ansöker om krediter. Det skulle nog inte lösa allt eftersom det förmodligen alltid kommer att finnas kreditgivare som är lite slapphänta i sina bedömningar, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Och det är, som sagt, inte heller säkert att kreditupplysningar som inte görs hos UC kommer att förlora sin funktion.

2020-02-21

Så förändrades kreditbranschen & svenskarnas skulder 2019

Så där ja, nu börjar år 2019 gå mot sitt slut och därför tänkte Snabblan24.nu blogga lite om året som gått, hur kreditbranschen och svenskarnas lånande och sparande har förändrats under året, samt hur svenskarnas skulder ser ut. Vi börjar med att titta lite på utlåningsbranschen.

Så förändrades lånebranschen 2019

Det har faktiskt varit en del förändringar när det gäller bankernas och kreditbolagens produkter, även om det inte är några extremt stora förändringar. Så här ser det ut.

Allt större sms lån

Sedan flera år tillbaka har kreditbolagen börjat erbjuda allt större sms lån. När smslånen dök upp i Sverige 2007 var de högsta beloppen bara på några tusenlappar men med tiden ökade de till 10 000, 12 000 och sedan passerade de 20 000 kr. När räntetaket sedan infördes 1 september 2018 ökade många kreditbolag sina högsta kreditbelopp ytterligare.

Även under 2019 har beloppen fortsatt att öka. Idag erbjuder de flesta snabblångivare lån upp till 20 000 – 30 000 kr och det är inte alls ovanligt med högre belopp än så. Samtidigt har även löptiderna ökat. De flesta snabblångivare erbjuder emellertid onlinekrediter istället för vanliga smslån idag, och då finns det inte någon bestämd löptid.

Allt större privatlån

Ja, även många vanliga privatlån, alltså blancolån, har blivit större. Det här har förvisso pågått i flera år. För några år sedan erbjöd bankerna och kreditbolagen sällan privatlån som var större än 350 000 kr, men i samband med den extremt låga styrräntan vi haft i Sverige i många år nu blev lånebeloppen högre. Det blev allt vanligare att bankerna och kreditbolagen erbjöd lån upp till både 500 000 och 600 000 kr utan säkerhet.

Under 2019 har det nya normala blivit att ännu fler kreditbolag och nästan alla låneförmedlare erbjuder lån upp till 600 000 kr.

Längre löptider för privatlån

Innan 2019 var de maximala löptiderna 15 år men under detta år har flera låneförmedlare börjat skylta med att man kan låna pengar i hela 18 år om man tar ett lån utan säkerhet. Det är extremt länge. Det var inte så länge sedan den maximala löptiden var 12 år hos de flesta kreditbolag.

Orsaken till att lånebeloppen blivit högre och löptiderna längre är såklart att kreditbolagen vill tjäna mer pengar på dig.  De vet också att räntan i alla fall om några år kommer att gå upp och då tjänar de ännu mer på dig om du valt en lång löptid.

Alltfler låneförmedlare slåss om kakan

För några år sedan började alltfler låneförmedlare dyka upp på marknaden och man kanske kunde tro att marknaden var mättad, men tydligen var det inte så. Ytterligare några nya låneförmedlare har etablerat sig 2019 och några av de etablerade låneförmedlarna skapade ännu fler varumärken.

Företagslånen ökar explosionsartat

Det finns inga andra lån som haft en så stor tillväxt som företagslån under 2019. För några år sedan var det mest banker som erbjöd sådana lån och ett mindre antal kreditbolag. Idag finns det massor av företagslån att välja på. Det är tyvärr inget du som privatperson kan ansöka om, men vi tyckte ändå att det var värt att nämna det. Det är trots allt en hel del företagare som besöker oss.

Många gånger är det mycket smidigare att ansöka och få ett företagslån hos alla dessa nya uppstickare än hos banken, så om du är en företagare som behöver ett lån till din verksamhet kan det kanske vara värt att titta lite närmare på dessa krediter.

Något hårdare bedömningar för smslån

Denna punkt har vi valt att lägga sist i denna lista. Orsaken till det är att vi inte med all säkerhet kan säga att bedömningarna för smslån och snabblån har blivit hårdare.

Däremot säger vår egen statistik att snabblångivarna inte beviljar smslån fullt så ofta som tidigare. Det kan såklart ha med de nya reglerna för högkostnadskrediter att göra där en av reglerna var att kreditbolagen skulle skärpa sina kreditbedömningar. Och det upplever vi att en del av dem har gjort, men det är trots detta fortfarande betydligt enklare att få ett smslån än ett vanligt privatlån. Anledningen till det är att folk som tar sms lån oftast lånar betydligt mindre än de som tar ett privatlån.

Svenskarnas skulder och sparande 2019

Och nu ska vi titta lite på hur svenskarnas skulder har utvecklats under 2019. Dessvärre kommer inte SCB inte släppa sin samlade statistik över svenskarnas skulder 2019 förrän efter årsskiftet men det finns ändå en del info om hur året sett ut

Sparandet minskar

Enligt SCB:s sparbarometer för tredje kvartalet 2019 minskade svenskarnas sparande i jämförelse med samma period 2018. En av de största anledningarna till det är ett lägre sparande på sparkonton, vilket naturligtvis beror på den låga eller obefintliga räntan man får på sina sparkonton idag. Det här kanske kommer att förändras något nu när Riksbanken tillslut övergav minusräntan och höjde den till 0 %, åtminstone inom de närmsta åren.

Låneökningstaken avtar något

År efter år har svenskarnas skulder och den totala lånesumman i Sverige ökat men nu verkar man se ett trendbrott. Enligt SCB har nettoupplåningen minskat med 0,1 % under tredje kvartalet 2019 i jämförelse med samma kvartal året innan. Nettoupplåningen baseras på svenskarnas nytagna lån minus deras amorteringar.

Redan i april 2019 meddelade SVT att svenskarna lånar mindre, vilket berodde på att det nya amorteringskravet för bolån ifördes. Men ironiskt nog ökade svenskarnas belåningsgrad samtidigt. Det berodde på att bostadspriserna sjönk vilket gjorde att belåningsgraden automatiskt blev högre.

Allt större skulder hos Kronofogden

Tidigare i år skrev i att antalet ärenden hos Kronofogden minskade 2018 men att den totala skulden för de som hamnar där ökar. Således är skulderna färre men större.

Nyligen publicerade Ratsit färsk statistik för tredje kvartalet 2019 som visar att andelen skuldsatta svenskar är lägre än på många år. Både antalet skuldsatta hos Kronofogden och antalet personer som har betalningsanmärkningar är lägre än för fem år sedan. Det är såklart goda nyheter! Men samtidigt har svenskarnas skuldberg blivit högre än någonsin.

Ok, det var allt vi hade att komma med idag. Vi på Snabblan24.nu önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!

Publicerad 2019-12-23

Smslån med julöppet och nyårsöppet 2019

Här ska vi på Snabblan24.nu visa dig vilka långivare vi vet har öppet under jul, nyår,  mellandagarna och trettondagen 2019/2020. Detta är en uppdaterad sida från tidigare år men alla öppettider gäller alltså för detta årsskifte, så låt dig inte luras av att det står ett annat år i din webbläsares adressfält. Om du vill kolla närmare på långivarna är det bara att klicka på deras namn (markerade med fet stil).

Smslån under julen 2019

En del långivare har stängt på julen 2019 men det finns en del du kan låna pengar i jul hos. Här listar vi alla långivare som har öppet under julen och/eller mellandagarna och som kan betala ut lånet direkt till vissa banker. Ni andra får era pengar nästkommande bankdag, alltså fredagen efter jul.

Credway

Om du tar ett lån hos någon av dessa långivare kan du få dina pengar direkt om du har ett bankkonto hos Swedbank, SEB, Nordea eller Handelsbanken. Credway har inte angivit några avvikande öppettider och skriver att de alltid har öppet 10:00-18:00 på röda dagar och lördagar, det innebär att deras öppettider borde se ut så här ut under julen:

 • Uppesittarkvällen 07:00 – 19:00.
 • Julafton 10:00 – 18:00.
 • Juldagen 10.00 – 18.00.
 • Annandag jul 10.00 – 18.00.
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

SmspengarExpresskredit, och Kundfinans

Banker: Danske Bank, Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken.

 • Uppesittarkvällen: 09:00-16:00.
 • Julafton: 09:00-12:00.
 • Juldagen: 09:00-12:00.
 • Annandag jul: 09:00-12:00.
 • Mellandagarna: Fredag 27 dec 08:00-16:00, lördag 28 och söndag 29 dec stängt och måndag 30 dec 08:00-16:00.

Flexlimit & Meddelandelån

Direkt med Nordea & Handelsbanken under följande tider:

 • Uppesittarkvällen 23 Dec 08:00 – 16:00.
 • Julafton 09:00 – 13:00.
 • Juldagen stängt.
 • Annandag jul 13:00 – 16:00.
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

Viaconto & Viakredit

Hos Viaconto och Viakredit kan du få dina pengar insatta direkt om du har ett Nordeakonto.

 • Uppesittarkvällen 08:30-16:00.
 • Julafton stängt.
 • Juldagen 10:00 – 16:00.
 • Annandag jul 10:00 – 16:00.
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

Lånbutiken & Risicum

Direkt med Nordea och Handelsbanken under följande tider:

 • Uppesittarkvällen 08:00 – 20:00.
 • Julafton stängt
 • Juldagen Stängt
 • Annandag jul Stängt
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

Daypay

Om du har ett bankkonto hos Swedbank eller handelsbanken kan du få en direktutbetalning hos Daypay under följande tider:

 • Uppesittarkvällen stängt
 • Julafton, juldagen och annandag jul stängt.
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

Mobillån, Snabbfinans, Säkerfinans & Tryggkredit

Hos dessa långivare kan du få dina pengar direkt om du har ett bankkonto hos Nordea, Swedbank, SEB eller Handelsbanken.

 • Uppesittarkvällen 08:00 – 18:00.
 • Julafton, Juldagen & annandag jul: Ingen uppgift.
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

Vivus

Hos Vivus kan du få dina pengar utbetalda direkt till ditt bankkonto om om du har ett konto hos Nordea eller Handelsbanken. Onea gör direktinsättningar till Nordea-konton. Dessa långivare har dock inte angivit några speciella öppettider men under mellandagarna har de öppet som vanligt.

Så här ser de öppettider vi känner till ut:

 • Uppesittarkvällen 08:00-17:00.
 • Julafton 24 dec: Stängt.
 • Juldagen 25 dec: Stängt
 • Annandag jul 26 dec: Stängt.
 • Mellandagarna: Vanliga öppettider.

Mellandagarna

De flesta långivare håller alltså öppet under mellandagarna precis som vanligt. Det är inte speciellt konstigt eftersom de extra helgdagarna är få i år, men en del stänger lite tidigare än normalt dagen innan nyårsafton.

Smslån på nyårsafton 2019 och nyårsdagen 2020

Här visar vi vilka smslångivare som betalar ut pengar dagen innan nyår, på nyårsafton och nyårsdagen 2018/2019 samt vilken bank du måste ha för att få ditt smslån direkt. Om du inte har ett bankkonto hos “rätt” bank får du dina pengar på onsdagen efter nyår. Det är inte många långivare som har öppet på nyårsdagen men om du gör en ansökan då får du ändå pengarna den 2:a januari 2020.

Credway

Banker: Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken.

 • 30 december: 08:00 – 19:00.
 • Nyårsafton: 10:00 – 18:00.
 • Nyårsdagen: 10:00 – 18:00.

FlexlimitMeddelandelån 

Banker: Handelsbanken & Nordea.

 • 30 december 08:00 – 19:00.
 • Nyårsafton: 09:00 – 14:00.
 • Nyårsdagen: Stängt.

Smspengar, Expresskredit, och Kundfinans

Bank: Danske Bank, Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea.

 • 30 december: 08;00 – 16:00.
 • Nyårsafton 09:00 – 12:00.
 • Nyårsdagen: Stängt.

Visst kan det vara frestande att slå på stort på nyår genom att ta ett smslån, men tänk dig för innan du gör det. Är det värt det och har du verkligen råd att betala tillbaka lånet redan inom en månad eller två?

Viaconto & Viakredit

Bank: Nordea.

 • 30 december: stängt.
 • Nyårsafton: Stängt
 • Nyårsdagen: Stängt

Mobillån, Snabbfinans, Säkerfinans & Tryggkredit

Banker: Nordea, Swedbank, SEB & Handelsbanken.

 • 30 december: 10:00 – 15:00.
 • Nyårsafton: Ingen uppgift.
 • Nyårsdagen: Ingen uppgift

Daypay

Banker: Swedbank & handelsbanken.

 • 30 december: 11:00 – 18:00
 • Nyårsafton: Stängt.
 • Nyårsdagen: Stängt.

Vivus

Banker: Vivus kan göra överföringar till Nordea- och Handelsbanken-konton och Onea till Nordea.  Om du inte använder dig av dessa banker och ansöker under en helg sitter pengarna ändå på ditt bankkonto efter helgen när bankerna har öppnat igen. Dessvärre har varken Vivus eller Onea angett några avvikande öppettider än, så det är därför svårt att veta om de har öppet som vanligt eller har stängt.

 • 30 december: Stängt.
 • Nyårsafton: Stängt.
 • Nyårsdagen: Stängt.

Lånbutiken & Risicum

Banker: Handelsbanken & Nordea.

 • 30 december: 11:00 – 17:00.
 • Nyårsafton: Inget angivet men om nyårsafton räknas som en lördag har de öppet 07:00 – 17:00.
 • Nyårsdagen: Inget angivet, men om de har öppet som på söndagar är det 11:00 – 17:00 som gäller.

Trettondagen 2020

Under följande öppettider kan du få ditt smslån på trettondagen 2020 om du har “rätt” bank. Observera att ingen långivare har angivit några avvikande öppettider för trettondagen 5 januari så vi utgår att de har öppet precis som om det vore en vanlig lördag, men det är inget vi är 100 % säkra på.

När det gäller trettondagen har många långivare stängt och övriga har inte angett några avvikande öppettider, så därför har vi skrivit hur de brukar ha öppet på söndagar. Vi kan dock inte garantera att det är dessa tider som gäller.

Credway

Swedbank, Nordea & Handelsbanken.

Trettondagen 6 januari: 10:00 – 18:00.

Flexlimit & Meddelandelån

Handelsbanken och Nordea.

Trettondagen 6 januari:13:00-16:00.

MobillånSnabbfinansSäkerfinans Tryggkredit

Nordea, Swedbank, SEB & Handelsbanken.

6 januari: stängt.

Lånbutiken & Risicum

Handelsbanken och Nordea.

6 januari: Ingen uppgift. Vanliga söndagstider 11:00 – 17:00.

Vivus

Handelsbanken och Nordea.

6 januari: Stängt.

Viaconto Viakredit

Nordea:

6 januari: stängt.

Daypay

Swedbank & handelsbanken.

6 januari: Ingen uppgift. Vanliga söndagar 11:00 – 18:00.

Hur har de andra långivarna öppet?

Inga andra långivare utom de vi har nämnt här på Snabblan24.nu anger några speciella jultider och nyårstider på sina hemsidor. Det kan innebära att de antingen har öppet som vanligt eller stängt under jul och nyår. Vi på Snabblan24.nu vet inte vilka som har öppet och vilka som har stängt men, om du vill låna hos en annan långivare än de vi anger i den här bloggartikeln är det bara att ringa dem för att se om de har öppet. Deras telefonnummer står under ”kontakta oss”, ”kundtjänst” eller liknande på deras hemsidor.

Simma lugnt!

Även om du faktiskt kan ta smslån även under julen och nyår bör du inte göra det, för hur ska det gå i januari om du lånar pengar direkt efter din decemberlön? Möjligtvis kanske du kan ta ett smslån utan ränta och avgifter om du hittar ett klipp på mellandagsrean om du har möjlighet att betala tillbaka på det innan löptiden är slut. Sånt kan du trots allt spara pengar på om du ändå tänkt köpa det du hittade på mellandagsrean vid ett senare tillfälle.

Men nu är vi på Snabblan24.nu inga överförmyndare som bestämmer om du ska låna pengar eller inte, inte heller bestämmer vi när du ska låna och vad du ska låna till, så det är därför vi upplyser dig om hur långivarna har öppet under jul och nyår. Den som vill ta ett smslån lär göra det ändå, vare sig vi informerar om öppettiderna eller inte. Vi vill helt enkelt bara bespara våra besökare en massa tid, det är det vi är till för.

God jul och Gott nytt år!

Uppdaterad 2019-12-31

Nytt räntetak för konsumtionslån i Finland

Den 1 september införde Finland ett nytt räntetak på 20 % för alla konsumtionslån för att minska skuldsättningen i landet. Utöver det får inga konsumtionslån ha avgifter som överstiger 150 euro per år. Dessa regler gäller inte enbart för snabblån, sms lån och andra högkostnadskrediter, utan gäller även för kreditkort, billån, renoveringslån och avbetalningar. Om du vill kan du kolla in hur de nya reglerna ser ut i sin helhet på Finlands Riksdags hemsida.

Eftersom även svenska myndigheter och politiker förmodligen observerar det här och kanske följer efter (om det ger ett bra resultat i Finland) tycker vi på Snabblan24.nu att det kan vara intressant att kolla närmare på vad som händer där. I Sverige infördes ju också ett räntetak (på ca 40 %) och då var Finland en av förebilderna, så om en ännu lägre ränta ger ett mycket positivt resultat kanske det kommer att ske i Sverige också.

Finlands tidigare räntetak

Redan 2013 införde Finland ett räntetak för lån som var mindre än 2 000 euro men det gjorde inte att skuldsättningen minskade i Finland. Nej, det är snarare så att skuldsättningen i Finland fortsatt att öka, både när det gäller bolån och konsumtionslån.

Efter att räntetaket infördes i Finland omvandlades många små snabblån till större lån med längre avbetalningstider och det här gjorde att många som tidigare tog mindre lån valde att ta större lån istället. Dessutom omfattades lån på 2000 euro eller mer inte av räntetaket och det här gjorde att de skuldsatta drog på sig större skulder än tidigare.  De nya reglerna

Så påverkas finländarna och kreditbolagen

Räntetaket från 2013 gav alltså inte den positiva effekt den finska staten hade hoppats på och därför har de nu tagit ett steg till i hopp om att det ska ge ett positivt resultat. Inför det nya räntetaket meddelade flera långivare av snabblån och smslån att de skulle skära ner på sin verksamhet på grund av räntetaket, alternativt lägga ner den helt. Bara några dagar efter införandet verkar dock de flesta långivare rulla på som vanligt men med ändrad ränta såklart, och vissa har gjort en del förändringar med sina produkter.

Hårdare bedömningar

En del långivare kommer förmodligen också bli hårdare i sina kreditbedömningar eftersom räntan sänks och det gör att färre kommer att kunna ta lån. När det gäller lån och krediter är det ju så att ju sämre kreditvärdighet desto högre ränta och vice versa, så om räntan sänks kommer de som har sämre kreditvärdighet inte att beviljas några lån. 4Finance och Ferratum i Finland, som båda erbjuder sms lån, förklarar för finska YLE att de kommer att bevilja färre lån på grund av räntetaket.

Det kanske låter lite konstigt att de som har en sämre ekonomi får betala mer i ränta vilket i sin tur gör att de får ännu sämre ekonomi, men så är det med alla slags lån, även med bolån och vanliga privatlån. Bankerna och kreditbolagen anser att deras risk med att låna ut pengar till folk med lite svagare ekonomi måste kompenseras med en högre ränta.

Fler betalningsanmärkningar – i början

Det kommer såklart att ta tid innan man får se om det nya räntetaket får någon positiv effekt eller inte, men man kan alltid hoppas. Juha Pantzar på Garantistiftelsen (som hjälper skuldsatta i Finland) säger till finska YLE tror att de nya reglerna i början kommer att göra att fler får betalningsanmärkningar eftersom det kommer att bli svårare för folk med dålig ekonomi att ta ett snabblån för att klara av att betala sina räkningar. Pantzar tror emellertid att det bara är bra att folk får en betalningsanmärkning i ett tidigare stadium än att de lånar pengar för att betala sina räkningar vilket bara leder till en skuldspiral.

Större snabblån och längre återbetalningstider

Det finns emellertid en risk med det nya räntetaket också och det är att alltfler snabblån och smslån kommer att bli större (vilket t ex Ferratum i Finland flaggat för) och det kan i sin tur göra att folk lockas att ta större lån än vad de behöver. Paula Hannula, på Finlands konkurrens- och Konsumentverk, tror även hon att det finns risk för det här och tycker därför att de skulle vara vettigt att införa ett kostnadstak precis som vi har i Sverige. Det svenska kostnadstaket innebär att en högkostnadskredit aldrig får kosta mer än storleken på själva lånet, inklusive ränta och indrivningskostnader.

Skillnaden mellan Sveriges och Finlands tak

I Sverige har vi både ett räntetak och ett kostnadstak som ifördes 1 september 2019. Den svenska modellen skiljer sig alltså en hel del från den finländska:

 • Räntetak. Räntetaket i Finland är på 20 % medan det svenska räntetaket i skrivande stund ligger på 40 %. Räntetaket i Sverige kan förändras med tiden eftersom det är bestämt att räntetaket i Sverige ska baseras på referensräntan plus 40 % och eftersom referensräntan idag är på 0 % hamnar alltså dagens räntetak på 40 %.
 • Kostnadsbegränsningar. I Finland får ingen konsumtionskredit ha avgifter som överstiget 150 euro per år. I Sverige har vi ingen regel som säger hur stora avgifterna får vara på ett år men istället får ett snabblån aldrig kosta mer än själva lånebeloppet och då räknas både ränta och avgifter in.
 • För övrigt gäller Finlands ränte- och kostnadstak för alla slags konsumentkrediter medan Sveriges tak enbart gäller för s.k. högkostnadskrediter, t ex snabblån och smslån.

Så vilken av dessa modeller ger billigast snabblån? Det beror på. Den maximala räntan för snabblån och smslån i Finland är betydligt lägre vilket ger billigare lån om man betalar tillbaka allt inom en rimlig tid. Å andra sidan kan dessa 20-procentslån bli extremt dyra om man betalar tillbaka på dem under en väldigt lång tid. Om lånet inte är så stort finns det dessutom risk för att lånekostnaden blir större än själva lånet eftersom Finland inte har något kostnadstak. Således kan högkostnadskrediterna i Sverige bli billigare om man väljer en mycket lång löptid.

Vilken modell som funkar bäst för att minska skuldsättningen återstår dock att se. Vi antar att en kombination av den finska modellen och det svenska kostnadstaket skulle ge bäst effekt. Och så vore det bra om samtliga konsumtionskrediter omfattades av taket, inte bara smslån och liknande.

2019-10-16

Allt större krav hos Kronofogden

I början av året (januari 2019) kom Kronofogden med goda nyheter, antalet personer som hade krav hos Kronofogden hade minskat från 413 912 till 410 131, en minskning med 3 781 personer. Det var det lägsta antalet på 27 år. Det som dock oroade Kronofogden var att den sammanlagda skulden ökade trots att antalet personer minskade.

Således var det färre personer som drog på sig allt större skulder år 2018 och sedan dess har det förvärrats ytterligare. Igår, 2019-09-23, kom Kronofogden med ett nytt pressmeddelande som visade att så var fallet. Antalet krav på 100 000 – 500 000 kr ökade markant under det första halvåret 2019 och har nu nått historiskt höga nivåer. Kronofogden fick in 15 400 krav på så här stora belopp och det är en ökning med 22 % i jämförelse med första halvåret 2018.

Varför blir de större skulderna fler?

Enligt Kronofogden är det framförallt banker, kreditbolag och factoringbolag (företag som köper gamla skulder) som ligger bakom den största delen av ökningen. Andrea Gleerup, enhetschef hos Kronofogden, tror att kreditgivarna behöver vara noggrannare när de bedömer ansökandenas ekonomi innan de beviljar lån.

De krav som hamnar hos Kronofogden när det gäller krediter är framförallt lån utan säkerhet, men eftersom kraven är så stora (på 100 000 – 500 000 kr) handlar det knappast om högkostnadskrediter, alltså det som i folkmun kallas för smslån och snabblån. Nej, dessa lån är inte alls så stora, så det handlar snarare om vanliga privatlån som bankerna och en del kreditbolag erbjuder.

Handlar inte om smslån

Nu kanske vissa tänker att det kanske visst handlar om snabblån och smslån. Det kan ju vara så att en person tagit jättemånga smslån så att beloppet hamnar på 100 000 – 500 000 kr. Men nej, så är det inte i detta fall. Kronofogden förklarar att de har fått in 15 400 krav som är på 100 000 – 500 000 kr, inte att kraven gäller 15 400 personer. Varje krav motsvarar en (1) skuld, t ex en skuld som beror på ett obetalt lån. Om en person skulle ha två obetalda lån som hamnar hos Kronofogden är det två krav, inte ett. Och om båda dessa krav är på 100 000 – 500 000 kr räknas de in i denna statistik. Det här visar bara att det är de vanliga privatlånen som är det stora problemet, inte snabblånen.

Nu kanske man kan tro att det är räntetaket och de andra regleringarna som infördes 1 september 2018 som gjort att smslånen (kanske) har blivit ett mindre problem. Naturligtvis kan det vara så (vilket vi såklart hoppas på) men det är inte så säkert att det bara handlar om det. Enligt statistik hos Kronofogden, som publicerades den 17 januari 2019, registrerades ovanligt få personer hos Kronofogden 2018. Det var en historiskt låg nivå. Om nu smslån skulle vara en så stor bov borde inte så ha skett eftersom räntetaket inte infördes förrän i september 2018, alltså åtta månader in på året.

Har räntetaket gett oönskad effekt?

Som sagt, förhoppningsvis har räntetaket för smslån gjort att problemet med snabblån minskat ytterligare, men det kan även finnas en baksida med räntetaket. Långt innan räntetaket infördes skrev vi på Snabblan24.nu att det finns en risk för att folk tar större lån om ett räntetak införs, vilket i sin tur ökar risken för att skulderna hos Kronofogden blir större. Det var det som hände i Finland efter att de införde ett räntetak, de stora skulderna sköt i höjden och skuldbördan hos folket blev allt större. Vi skrev också att det, enligt en EU-studie, inte fanns något samband mellan räntetak och lägre skuldsättning i vår artikel om risken med räntetak. Vi var också oroliga för att räntetaket kunde få motsatt effekt och att även advokatsamfundet var skeptiska mot förlaget om räntetak.

Ja, nu verkar det alltså som att det håller på att gå åt samma håll som i Finland. Vi kan inte redan nu påstå att vi hade rätt när vi oroade oss för att räntetaket skulle leda till större lån och ökad skuldsättning, det är lite för tidigt att påstå det. Det kan lika gärna handla om försämrad konjunktur och andra faktorer, men vi tror ändå att räntetaket kan ha lite att göra med saken i alla fall. Vi får bara hoppas att räntetaket i långa loppet leder till en positiv utveckling för alla slags lån och andra krediter.

Varför större lån på grund av räntetaket?

Men varför skulle folk ta större lån med längre löptider bara för att ett räntetak har införts? Det handlar inte om att snabblånen har fått en jättelåg ränta precis, räntetaket är ju runt 40 %, utan snarare om att folk väljer att ta större lån istället. De riktigt små smslånen försvann ju nästan helt när räntetaket infördes och ersattes med större snabblån som har längre löptider. Orsaken till det är att räntetaket inte längre gjorde det lönsamt att erbjuda riktigt små lån med korta löptider.

Nåja, inga snabblån nådde i alla fall så stora summor som 100 000 kr men i och med införandet av räntetaket dök det upp helt nya lån på marknaden, stora lån som började betalas ut nästan lika snabbt som smslån, trots sexsiffriga lånebelopp. Många av dessa lån har en ränta på 20 – 30 % och det är inte alls billigt med tanke på det stora lånebeloppet och den långa löptiden.

Det finns nog en hel del som väljer sådana lån och andra privatlån istället för att ta smslån. Många kanske tänker, varför ta ett snabblån på 30 000 kr med en ränta på nästan 40 % när man kan ta ett större lån på 100 000 kr med en lägre ränta? Det är lite att lura sig själv eftersom ett lån på 100 000 kr med en ränta på kanske 25 % blir bra mycket dyrare än ett smslån på 30 000 kr. När det fanns små lån som betalades tillbaka på någon månad stod man förmodligen inte ens i valet och kvalet mellan smslån och ett stort privatlån, men eftersom lånebeloppen blivit större och löptiderna längre kanske många överväger att ta ett ännu större lån istället.

Det här bara spekulationer men inom sinom tid, när mer fakta och statistik nått oss får vi se om det stämmer eller inte.

2019-09-24

1 2 3 14