Coronastöd 2021 – för företag i kris
Det är fortsatt tuffa tider även nu under 2021 på grund av coronapanemin. Folk fortsätter att insjunkna i Covid-19 och arbetslösheten är fortsatt hög. Tiderna är tuffa även för folks ekonomi och många håller därför hårt i plånboken. Och det är inte alltid så lätt att driva företag idag. Många branscher har drabbats hårt med likviditetsproblem, konkurser, uppsägningar och permitteringar som följd. Det påverkar naturligtvis inte bara företagarna utan även deras anställda, men som tur är har många företag lyckats hålla sig flytande tack vare en mängd olika Coronastöd. Och dessa stöd fortsätter att hjälpa företagarna även detta år.
Snabblan24.nu ska nu visa dig 10 av de viktigaste coronastöden för företagare. Nu kör vi!
10 coronastöd för företag
1. Omställningsstöd för aktiebolag, enskilda firmor och handelsbolag
Sedan mars 2020 har företagare som tappar mycket i omsättning kunnat ansöka om omställningsstöd. I skrivande stund går det att ansöka om omställningsstöd för perioderna augusti – oktober 2020, november – december 2020 och januari – februari 2021. Och regeringen har förslagit att ett omställningsstöd för mars och april 2021 ska införas.
Företaget måste ha tappat minst 40% av sin omsättning för perioden augusti – oktober 2020 eller 30% för de andra perioderna för att företaget ska få ersättning. Om ditt företag kvalificerar sig för det täcker omsättningsstödet 75% av de fasta kostnaderna för den första perioden och 90% för de andra två perioderna.
2. Omsättningsstöd – bara för enskilda näringsidkare och handelsbolag
Om du har en enskild firma eller ett handelsbolag och företaget har tappat mycket i omsättning kan du få ett omsättningsstöd. Kravet på hur mycket företaget måste ha tappat i omsättning är samma som för omställningsstödet. Detta coronastöd påverkas enbart av omsättningstappet, inte av några fasta kostnader. Ersättningen täcker 70% av den tappade omsättningen.
3. Anstånd med skatteinbetalningar
Om ditt företag har svårt att betala alla skatter, inklusive moms och arbetsgivaravgifter, kan du skjuta upp inbetalningen. Du kan få ett anstånd upp till sju månader om det skulle behövas. Men gör inte det om det verkligen inte behövs, skatten ska ju trots allt betalas tillslut.
4. Nedstängningsstöd vid införande av pandemilagen
Skulle ditt företag drabbas av pandemilagen, så att du är tvungen att hålla din verksamhet stängd, kan du ansöka om nedstängningsstödet. Ersättningen är 100% av företagets fasta kostnader och då inkluderas även personalkostnader. Stödet är mycket generöst eftersom du inte själv kan påverka nedstängningen, men det kanske är en klen tröst eftersom inga pengar kan rinna in i företaget under denna period.
5. Statligt stöd för permitteringar.
Under den största delen av det första halvåret 2021 kommer företag som tvingas permittera sin personal få ett coronastöd som täcker 72% av utgifterna för permitteringen. Ersättningsnivån kan dock förändras i maj 2021 men stödet kommer att finnas kvar till 23 juni.
6. Lägre arbetsgivaravgifter för 18 – 23-åringar
Arbetsgivaravgiften för dig som har anställda som är 18 – 23 år är bara 19,73% under pandemin. Det gör ganska stor skillnad och uppmuntrar företag att behålla och anställa yngre personal.
7. Skattereduktion vid investeringar
Företag som väljer att investera mitt under krisen får en skattereduktion. Staten vill helt enkelt uppmuntra företag som har möjlighet att investera att också göra det. Syftet med det hela är att den svenska ekonomin ska återhämta sig snabbare när den eländiga pandemin är över.
8. Företagsakuten – för företag som behöver lån
Det kanske inte är det lättaste att få ett företagslån i dessa kristider, men det är just under dessa tider som behovet är som störst. Därför kan staten numera gå in och garantera att minst 70% av lånet kommer att täckas av Riksgälden om företaget får betalningssvårigheter. Det ökar chanserna att ditt företag beviljas ett lån.
9. Lättare att få företagslån hos flera instanser.
Om du behöver ett företagslån men inte vill använda dig av Riksgäldens företagsakut finns det andra lösningar. Hos exempelvis ALMI är det mycket enklare att få ett lån under denna pandemi.
10. Sänkning av hyreskostnader
Hyresvärdar för företagslokaler uppmuntras att sänka hyran för företag i utsatta branscher. Det kan t ex handla om butiker och restauranger. Moroten för att hyresvärdarna ska göra det är att staten går in och bekostar 50% av hyressänkningen. Det kan såklart göra hyresvärden mer tillmötesgående om ditt företag försöker få fram en hyressänkning.
Källa: Regeringen – för företagare med anledning av Covid -19
Publicerad 2021-03-22