Cryptoloan

cryptoloanCryptoloan är ett unikt snabblån på 6000 – 150 000 kr för dig som sitter på en massa Bitcoins som du inte vill sälja men som samtidigt är i behov av pengar. Hos Cryptoloan, som ägs av ViaConto Sweden AB, kan du nämligen använda bitcoin som säkerhet för lånet. Det gör det möjligt för dig att få ett lån även om din kreditvärdighet inte är på topp.

Bortsett från att detta lån kräver en säkerhet och att du som vill låna måste äga bitcoin är det dock inte mycket som skiljer lånet från andra snabblån. Det betalas ut redan samma dag om din ansökan godkänns innan halv två en vardag och grundkraven är rimliga.

OBS! Cryptoloan samarbetar inte med några jämförelsesajter längre och således inte med oss heller, men vi har ändå valt att behålla vår recension om dem så att du kan se om de är något för dig. 

Om lånet i korthet

 • Lånebelopp: 6000 – 150 000 kr.
 • Löptid: Alltid 24 månader men du kan betala av det snabbare än så om du kan och vill.
 • Pengar på kontot: Om du ansökt en vardag och ansökan beviljas innan kl. 13:30 får du pengarna samma dag, annars får du dem nästa bankdag.
 • Effektiv ränta: 46,4 – 46,9 %.
 • Avgifter: Nej, inga alls utöver räntan.
 • UC: Ja, Cryptoloan tar UC. Du kollas även upp i enlighet med KYC (Know Your Customer) och AML (Anti Money Laundering). Både KYC och AML förebygger penningtvätt och terrorfinansiering.
 • Signering med BankID: Ja.
 • Öppettider: Måndag – Fredag 08:30-17:00, lördagar 10:00-16:00, söndagar stängt.
 • Ägare: Viaconto Sweden AB, huvudägare JSC Via SMS Group, som även äger Viaconto och Viakredit.

Krav

 • Inkomstkrav: Individuell inkomstprövning, men du måste dessutom ha Bitcoins som motsvarar ett värde som är dubbelt så stort som det belopp du lånar.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Lån vid betalningsanmärkning: Ja, det kan funka om allt annat ser bra ut.
 • Övrigt: Folkbokförd på en fast adress i minst 2 år. Inneha Mobilt BankID eller BankID på fil, svenskt bankkonto, en mobiltelefon och Bitcoin som säkerhet. Inte ha några skulder hos fogden eller vara satt under förvaltarskap.

Lån för dig som äger bitcoins – så funkar det

Vi börjar med att understryka att du måste inneha bitcoins för att få ett lån hos Cryptoloan. Om du inte har det är det bara att kolla in våra andra lån här eller om du behöver pengarna riktigt snabbt kan du kolla in våra lån som betalas ut direkt.

Värdet av dina bitcoins måste vara dubbelt så stort som lånets storlek, eller om du så vill, du får låna hälften så mycket som dina bitcoins är värda eftersom belåningsgraden är 50 %. Det här är inte speciellt komplicerat eftersom du redan vid ansökan ser hur många bitcoins du måste ha för att få låna det belopp du önskar. När du har betalat tillbaka hela ditt lån får du tillbaka alla dina bitcoins.

Eftersom kursen för bitcoin svänger rätt så rejält i jämförelse med vanliga valutor finns det risk för att säkerheten urholkas rejält om kursen sjunker för mycket. Om dina bitcoins blir mindre värda har du plötsligt en belåningsgrad som är högre än 50 %, vilket gör att Cryptoloans säkerhet minskar i värde. Så hur garderar sig Cryptoloan mot det här? Svaret får du nu:

 1. Om bitcoinkursen sjunker så att din belåningsgrad passerar 65 % kontaktas du via sms och e-post som informerar dig om detta, det står även i din användarprofil. Då måste du göra större inbetalningar så att ditt lån återgår till en belåningsgrad på 50 %. Om du dina bitcoins blivit värda 20000 kr får du inte ha en skuld som är större än 10000 kr. Det kan låta lite hårt men tänk på att risken för att det ska hända är ganska liten om du har betalat av på lånet under en längre tid eftersom skulden då är betydligt mindre än i början. Det är bara om det blir ett stort kursfall i början av löptiden, eller ett riktigt rejält kursfall längre fram, som du kommer att drabbas av detta.
 2. Om din belåningsgrad skulle hamna på hela 90 % kommer Cryptoloan sälja dina bitcoins så att din skuld kan täckas. Om försäljningen går jämt upp med din återstående skuld har du inget kvar att betala eller om försäljningen leder till ett överskott efter att skulden är betald får du tillbaka det överskjutande beloppet. Det här kan ske om kursen fallit rejält och/eller för att du inte följt din betalningsplan och är försenad med dina betalningar som gjort att belåningsgraden hamnat på 90 % eller mer.

Du kan läsa mer om hur det här fungerar på Cryptoloans egen hemsida och i deras pressmeddelande.

Så ansöker du

 1. Välj lånebelopp precis som när du ansöker om ett vanligt smslån, men ha koll på hur många bitcoins du måste ha vid reglaget. Klicka på ansök.
 2. Fyll i dina personuppgifter och verifiera din identitet med BankID.
 3. Ange din ekonomiska information.
 4. Din ansökan granskas inom kort av Cryptoloan och om den blir godkänd får du information i din användarprofil om hur du överför dina bitcoins till dem.
 5. Gör din överföring i din användarprofil.
 6. Cryptoloan meddelar dig att de mottagit din säkerhet och betalat ut lånet. Om detta sker innan kl. 13.30 en vardag når pengarna dig inom kort.

Omdöme

Nu ska vi på Snabblan24.nu visa vilka för- och nackdelar det finns med att ta ett lån hos Cryptoloan.

 • Det positiva. Du kan få loss pengar med hjälp av dina bitcoins utan att behöva sälja dem, du får ju allt tillbaka om du sköter dina inbetalningar (såvida belåningsgraden inte hamnar över 90 %). Snabb utbetalning, precis som med ett vanligt snabblån. Ganska lätt att bli beviljad eftersom Cryptoloan kan sälja dina bitcoins om du inte kan betala tillbaka. Du kan låna så mycket som 150 000 kr.
 • Det negativa. Om belåningsgraden överstiger 90 % säljs dina bitcoins för att täcka din skuld. Skulle detta ske pga ett kursfall har du förlorat dina bitcoins, om du inte belånat dem kunde du behållit dem och hoppats på att kursen skulle gå upp igen. Handläggningstiden är lite längre än för andra snabblån, så du bör ansöka med större marginal innan deadline om du vill få lånet samma dag. Cryptoloan tar UC.