Dina rättigheter om din ekonomi påverkats av coronaviruset
Många har drabbats hårt av coronakrisen, inte ”bara” fysiskt utan även ekonomiskt. Många har förlorat jobbet och fått försämrad ekonomi medan andra förlorat pengar på grund av inställda resor. Och konkurser har gjort att folk inte kunnat använda sina presentkort eller utnyttja sina öppna köp.
I detta blogginlägg ska vi visa dig vad du kan göra om din ekonomi drabbats negativt av coronan samt visa vad för lagar som gäller vid konkurser, inställda resor och hotellavbokningar.
Vad händer om en butik går i konkurs?
Ja, vad händer om du fått presentkort som gäller hos en butik som försätts i konkurs? Eller om du har köpt en vara på öppet köp som du vill lämna tillbaka? Eller om du köpt en produkt som gått sönder och vill utnyttja garantin? Det ska vi på Snabblan24.nu svara på nu.
- Presentkort. Om du har ett presentkort förlorar det sitt värde eftersom du inte kan använda det in en butik som försatts i konkurs.
- Öppet köp. Om du köpt en vara med öppet köp kan du inte få dina pengar tillbaka.
- Garanti. Om du t ex köpt en TV som slutar att fungera under garantitiden är det inte helt kört. Du kan såklart inte vända dig till butiken längre men du kan reklamera köpet hos leverantören eller tillverkaren istället.
Om en butik rekonstrueras för att undvika konkurs är det inte omöjligt att du kan utnyttja ditt presentkort, ditt öppna köp eller utnyttja din garanti. Det är dock inte helt säkert eftersom det beror på hur rekonstruktionen ser ut. Du bör ändå kontakta butiken för att se vad som gäller.
Vad händer om ett paket försenas?
Det är inte ovanligt att leveranser försenas i dessa tider, både leveranser inom Sverige och från utlandet. Om du har beställt något på nätet och leveransen blir mycket försenad kan du ha rätt att häva köpet. Det gäller dock bara om föreningen har väsentlig betydelse för dig. Det är lite vagt och bedöms från fall till fall. I vissa fall kan man även få skadestånd.
Dessvärre måste den produkt du beställt vara minst 30 dagar försenad för att du ska få möjlighet att häva köpet.
Vad gäller om jag vill avboka mitt hotell?
Vare sig du vill avboka ett hotell i Sverige eller utomlands är det inte säkerhet att du kan få dina pengar tillbaka. Det spelar ingen roll om du bokat ett hotellrum i USA trots att UD avråder från resor till USA. Du kan alltid kontakta hotellet ändå och fråga om du kan få boka av rummet. Om bokning gjordes innan coronautbrottet kan vissa hotell vara schyssta och göra en återbetalning trots att de inte behöver göra det.
Skulle ditt hotell försättas i konkurs, eller tillfälligt stänga sin verksamhet, har du såklart rätt till återbetalning.
Vad gäller om jag vill boka av min Sverigeresa?
Så länge folkhälsomyndigheten tycker att det är okej att resa runt i Sverige får du inga pengar tillbaka om du vill avboka en resa inom Sverige. Skulle du däremot ha bokat en resa till en plats som folkhälsomyndigheten avråder att resa till efter din bokning kanske du får tillbaka dina pengar.
I våras fick många som avbokade resor inom Sverige tillbaka sina pengar, men det berodde på att coronaviruset var en farlig och oförutsägbar händelse. Idag vet vi att det finns risk att folkhälsomyndigheten avråder resor inom Sverige igen eftersom smittspridningen ökar. Det är därför inte alls säkert att du skulle få en återbetalning även om Folkhälsomyndigheten avråder från resor inom Sverige igen.
Om reseföretaget ställer in din resa brukar de antingen ge pengarna tillbaka eller så får du ett presentkort eller liknande. Det bästa är att försöka få tillbaka sina pengar för om resebolaget försätts i konkurs förlorar du ditt tillgodohavande.
Inställda utlandsresor och avbokningar
Många som har drabbats av inställda eller försenade utlandsresor detta år har velat få sina pengar tillbaka på grund av situationen. När det gäller utlandsresor är reglerna många och lite snåriga så därför har vi på Snabblan24.nu skrivit en hel artikel om detta.
Svårt att betala dina räkningar?
Om din privatekonomi drabbats negativt av Corona så att du fått svårt att betala dina räkningar bör du göra så här:
- Säg upp icke nödvändiga abonnemang, såsom streamingstjänster och digitaltidningsprenumerationer. Om du har ett abonnemang med bindningstid måste du fortsätta att betala för det tills bindningstiden upphört. Det finns tyvärr inga specialregler på grund av coronan. Det är ändå bra att säga upp abonnemanget på en gång så du inte glömmer att göra det när bindningstiden närmar sig slutet. Ofta måste man dessutom säga upp abonnemanget minst 30 dagar i förväg.
- Ansök om amorteringsfrihet. Om du har ett bolån kan du ansöka om amorteringsfrihet. Amorteringskravet är nämligen tillfälligt slopat på grund av coronakrisen. De flesta banker är villiga att bevilja amorteringsfrihet till sina kunder. Det är bara göra en ansökan online hos din bank. Du behöver inte ens förklara hur din nuvarande ekonomi har påverkats av coronan, du beviljas oavsett. Om du har ett bundet bolån med ränterabatt gäller fortfarande dessa villkor trots att du ansöker om amorteringsfrihet.
- Minska dina utgifter så mycket du kan. Läs mer om hur du gör här.
- Om du inte kan betala vissa räkningar bör du kontakta den som skickat räkningen och försöka hitta en lösning. Det är aldrig bra att låtsas som ingenting. Om du ändå gör det finns det risk att räkningarna hamnar hos inkasso, med extra kostnader som följd, och i värsta fall hos Kronofogden. Det är inte kul.
- Läs gärna även vår artikel med 10 tips för att klara coronkrisen.
Källa: Hallåkonsument – Coronaviruset – Dina rättigheter som konsument
Publicerad 2020-10-28