Dyrt att inte betala för sitt lån i tid

I en tidigare artikel titta vi på samtliga avgifter som drabbar dig om du betalar för dina räkningar försent och om skulden går vidare till inkasso och kronofogden. I detta blogginlägg ska vi istället ge dig två konkreta exempel på hur stor en skuld kan bli om man inte betalar för den så att du verkligen ser hur dyrt det kan bli.

Så stora kan dina skulder bli – två exempel

Det ena exemplet illustrerar hur dyrt ett litet smslån kan bli om du inte betalar på det inom tre år och det andra hur stor skulden kan bli efter fem år om du har ett obetalt privatlån.

Så dyrt kan ett obetalt smslån bli

  1. Du tar ett smslån på 5000 kr med en löptid på 1 månad som har en lånekostnad på 1000 kr. Din ursprungsskuld är alltså 6000 kr.
  2. Du betalar inte i tid och får inte förlänga lånet hos den långivare du har valt och får därför en påminnelse där dröjsmålsränta och en påminnelseavgift lagts till på fakturan. Många smslångivare har en dröjsmålsavgift på 30 % (årligen) och påminnelseavgiften är på 60 kr.
  3. Efter en månad skickas ärendet vidare till inkasso men redan innan det är skulden uppe på 6 685 kr och hos inkasso läggs ytterligare 180 kr på skulden. Din skuld är nu på 6 865 kr.
  4. Under ett års tid försöker inkasso få dig att betala din skuld men du gör det inte. Under detta år får du betala 1 800 kr i dröjsmålsavgift och kanske 720 kr i påminnelseavgifter. Vi skriver ”kanske” för det skiljer sig lite åt mellan inkassoföretagen. Nu är din skuld på 9 385 kr.
  5. Skulden går till Kronofogden. Nu läggs ytterligare 600 kr på din skuld för Kronofogdens utmätning. Om du har något att mäta ut kan de tvinga dig att sälja detta och tar 4 % av försäljningspriset, t ex om de tvingar dig att sälja din bil, men vi utgår från att du inte har någon utmätningsbar egendom.
  6. Efter ett år gör Kronofogden en utmätning till och du får betala 600 kr ytterligare en gång, dessutom tar Kronofogden samma dröjsmålsränta som tidigare. Efter två år har din skuld ökat med 4 800 kr och är nu uppe på 14 185 kr. Det är vad du får betala om du löser din skuld efter 3 år.

Som du ser får du i slutänden betala 9000 kr för ett smslån på 5000 kr och det är knappast någon höjdare, men det blir faktiskt bli ännu värre om du inte betalar för ett stort privatlån.

Så dyrt kan ett obetalt privatlån bli

  1. Du har tagit ett lån hos Nordea som tillämpar en dröjsmålsränta som är din individuella ränta plus en procentenhet. Du har lånat 350 000 kr och fått en individuell ränta på 7 %. Efter något år är din skuld på 300 000 kr plus ränta, men nu blir du arbetslös och kan inte betala för lånet.
  2. Det tar 1 år innan ärendet hamnar hos Kronofogden och innan det har skulden hamnat hos inkasso. Det innebär att du får betala 24 000 kr i dröjsmålsränta plus påminnelseavgifter och inkassoavgift som kan hamna runt 900 kr innan skulden når Kronofogden.
  3. I fyra år ligger skulden hos Kronofogden och det generar en total dröjsmålsränta på 96 000 kr plus 600 kr i året i grundavgift (utmätningsavgift) vilket blir 98 400 kr. Din skuld har alltså växt från 200 000 kr till 323 300 kr!

Det är alltså en ytterst kostsam historia om man inte betalar för sina lån alls under en längre tid och det är därför du aldrig bör låna pengar om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka. Okej, det kanske inte går att veta om man kommer att bli arbetslös eller långtidssjukriven i framtiden men det är därför det är så viktigt att gardera sin ekonomi med en inkomstförsäkring och en buffert.