Fastna inte i julklappsfällan!

Nu när julen närmar sig med stormsteg och julruschen är i full gång är det lätt att ryckas med i julklappshysterin. Nu ska det minsann handlas ordentligt med julklappar vare sig man har råd eller inte, för det gör ju alla andra. Men nej, alla andra gör det inte.

Det finns faktiskt massor av svenskar som tycker det är överdrivet att bränna tusentals och åter tusentals kronor bara för att det är jul, och det gäller även många som har det gott ställt. Och så finns det de som inte har det så gott ställt och som förstår att man måste anpassa sina julklappsinköp efter plånboken. Det är precis det du också ska göra om du inte har gott om pengar. Visst är det kul att ge bort julklappar, precis som det är att få julklappar, men låt förnuftet styra och ta inga dyra lån bara för att det är jul.

Så sparar du pengar när du ska köpa julklappar

Här ska vi på Snabblan24.nu visa dig hur du kan komma undan så billigt som möjligt under julhandeln.

1. Köp dina julklappar på nätet

Hur mysigt det än är att springa runt på stan i julruschen bland julskyltningar och julgranar är det faktiskt inte speciellt ekonomiskt, det är mycket billigare att köpa julklappar på nätet. Okej, det kanske inte är sådär jättemysigt att sitta framför datorn eller med surfplattan i knät och beställa julklappar, men du sparar trots allt mycket pengar på det. Äh, det är bara att tända juleljusen, sätta på lite julmusik med Frank Sinatra, hälla upp en liten glögg och dämpa ljuset så blir det rätt mysigt ändå.

Så här gör du om du vill hitta bästa priset för dina julklappar när du handlar online:

  1. Gör research. Surfa runt hos de stora butikerna på nätet och besökt eventuellt några sajter som ger presenttips och julklappstips. Du kan även ge dig ut på stan eller köpcentret och se vad det finns för intressant. Skriv ner allt du vill köpa och bege dig hem.
  2. Surfa in på en prisjämförelsesajt, förslagsvis Pricerunner eller Prisjakt. Knappa in de produkter du vill köpa så listas de butiker som säljer produkterna och du ser även vilka butiker som är billigast. Gör det här i god tid så att du kan beställa från den billigaste butiken även om de har en lång leveranstid. Du bör även kolla vilka omdömen och betyg butiken fått innan du gör din beställning.

2. Dyrast är inte alltid bäst

  • Tänk på att fina personliga julklappar som inte kostar så mycket ofta är mer uppskattade än dyra julklappar.
  • Ofta kan man hitta en billig kopia av en originalprodukt och det är inte alltid produkten hos den billigare tillverkaren är sämre. Läs gärna tester och omdömen om den billigare produkten innan du slår till.

3. Handla inte för lånade pengar

Allt som man handlar med lånade pengar blir såklart dyrare än när man handlar med egna pengar. Om du t ex handlar julklappar för 2000 kr och bekostar det med ett smslån som du betalar tillbaka inom 1 månad kostar julklapparna inte längre 2000 kr utan 2200 – 2400 kr.

Det finns ju förvisso gratis smslån som varken har någon ränta eller avgifter som du kan ta hos en långivare du inte har lånat hos tidigare och då kostar det dig såklart inget extra, men tänk på att lånet faktiskt ska betalas tillbaka inom 14 – 30 dagar. Om man inte klarar av det kan du ofta skjuta på förfallodatumet men du får du betala ränta för hela perioden.

Nej, du bör inte ta ett avgifts- räntefritt lån för att dryga ut din julklapparskassa, julklappar ska man handla för egna pengar. Som vi på Snabblan24.nu ser det finns det bara en enda situation då det är okej att ta ett gratis lån för att köpa julklappar, det är om du ändå skulle gjort av med samma summa dagen innan jul efter att du har fått din lön. Alltså: istället för att vänta med inköpen till dagen innan jul (då du dessutom inte hinner beställa julklapparna på nätet) kan det vara bättre att ta ett räntefritt lån någon vecka innan jul, handla på nätet och betala tillbaka lånet dagen innan jul.

5 dec 2015