Felaktig info om smslån i media – igen

Ibland är det lätt att tappa förtroendet för dagens journalister, speciellt när man läser en hopskarvad artikel full med faktafel, precis som Expressen gjorde nyligen när publicerade en artikel om varför man inte ska ta smslån och snabblån.

Snabblan24.nu ska därför genast titta på dessa faktafel så att det inte råder något tvivel om vad som gäller.

Faktafel 1 – räntefria smslån har alltid dolda avgifter

Expressen skriver att det finns ” lån som marknadsförts som ”räntefria” vilket absolut inte stämmer då man har dolda avgifter”.

Nej, så är det inte alls. För det första så är en dold avgift en avgift som långivaren försöker dölja för sina kunder och så är det inte. De långivare som erbjuder räntefria smslån som har en avgift visar det tydligt vid ansökan och här på Snabblan24.nu är vi mycket noggranna att redan i våra puffar visa vilka räntefria lån som har en avgift och vilka som är helt gratis.

För det andra har inte alls alla räntefria lån en avgift, det finns flera gratis smslån som varken har någon ränta eller några avgifter. Om du betalar tillbaka på lånet inom överenskommen tid kostar det dig inget alls.

Faktafel 2 – 40 % av de som hamnar hos kronofogden är unga

40 % av alla smslåneärenden som hamnar hos Kronofogden ska alltså 18 – 25-åringar ligga bakom enligt Expressen, men enligt kronofogden handlade det om drygt 20 % år 2013 och 2014 minskade antalet obetalda smslån för unga ytterligare enligt Sveriges Radio. Och det finns det ingen färsk statistik för 2015 än så länge, så man kan ju undra var Expressen fick sina 40 % ifrån. Det enda vi vet är att skulderna för unga mellan 18 – 25 år minskade ytterligare hos Kronofogden år 2015 enligt ett annat pressmeddelande från Kronofogden, så vi skulle bli förvånade om de ungas obetalda smslån ökar under det senaste året.

Du kan läsa mer om varför det är så många unga som blir skuldsatta här även om det har förbättrats något.

Faktafel 3 – du minskar dina chanser att få ett privatlån

Expressen menar att de kreditprövningar som görs på dig när du ansöker om smslån minskar dina chanser att få ett större lån i framtiden. Det stämmer bara om du ansöker om ett lån där långivaren tar en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC), för om du ansöker om smslån hos en kreditgivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC syns dina ansökningar inte UC:s register. Och det är Upplysningscentralen som bankerna använder sig av. Hos oss hittar du drygt 30 långivare som beviljar smslån utan UC som du bör ansöka hos om du inte vill att det ska synas hos Upplysningscentralen.

Förövrigt en bra artikel – men du lär dig mer på Snabblan24.nu

Vi på Snabblan24.nu tycker förövrigt att Expressens artikel är nyttig och är värd att läsa ändå. Råden i artikeln liknar förvisso de råd du hittar i våra egna artiklar om vad man bör tänka på innan man lånar och alternativ till smslån. Och riskerna journalisten nämner i sin artikel kan du läsa mer om under risker med smslån. Den största skillnaden mellan våra artiklar och Expressens artikel är att vi ger betydligt fler råd som hjälper dig att undvika skuldsättning på grund av smslån.