Fler skuldsatta men inte coronakrisens fel
Ingen har väl kunnat missa att coronakrisen inte bara orsakat lidande och restriktioner utan även påverkat ekonomin hårt. Och då talar vi både om ekonomin i stort och folks privatekonomi. Många har förlorat sina jobb, blivit varslade och uppsagda. Det borde rimligtvis även ha påverkat folks förmåga att betala sina räkningar, lån och andra skulder. Och det har det garanterat också gjort, men Kronofogden kom dock med goda nyheter tidigare i veckan.
Än så länge har Kronofogden inte sett att coronaviruset och Covid-19 påverkat antalet krav hos Kronofogden, men de förmodar att de kommer att se en ökning lite längre fram. Det framgår i deras pressmeddelande Allt fler obetalda räkningar hos Kronofogden – men ingen coronaeffekt. Där får man också veta att antalet krav som skickats till Kronofogden under det första halvåret 2020 har ökat med 11,5 % i jämförelse med samma period året innan.
Därför har ökningen inget med coronakrisen att göra
Rubriken på Kronofogdens pressmeddelande kanske kan förbrylla lite. Om antalet obetalda räkningar ökar, hur kan de veta att det inte beror på coronviruset? Tydligen är det så att antal krav under det första kvartalet 2020 var betydligt fler än under första kvartalet 2019, men under det andra kvartalet var läget stabilt igen. Och under juli och augusti har antalet krav till och med varit färre än under samma månader året innan. Det här gör att det inte går att se någon coronaeffekt hos Kronofogden, än så länge. Coronakrisen började ju i mars och då var kurvan redan påväg nedåt igen.
Men fler skuldsatta är att vänta
Det finns dock indikationer på att krisen redan gjort det svårt för många att betala sina räkningar. Enligt en undersökning, gjord av branschorganisationen Svensk Inkasso, är det betydligt fler än vanligt som hört av sig till inkassoföretagen under det andra kvartalet 2020. Fyra av tio inkassobolag uppger att alltfler skuldsatta hör av sig till dem för att hitta lösningar på sina betalningssvårigheter.
Allt större skulder hos Kronofogden
Även Kronofogden tror att skuldbördan och antal ärenden hos dem kommer att öka på grund av corona med tiden. Det är såklart illavarslande. Dessutom har de sett att de sammanlagda skulderna hos Kronofogden har ökat med 27 % under det första halvåret 2020 i jämförelse med samma period 2019. Kraven har inte bara blivit fler, de har också blivit större, ofta är de på 100 000 – 500 000 kr. Kronofogden menar att de större skulderna framförallt beror på lån utan säkerhet eftersom kraven från bankerna, kreditbolagen och factoringbolag har ökat.
Kronofogden påpekar att det är svårt för kreditgivarna att få en bra koll på hur låntagarnas skulder egentligen ser ut eftersom det går så snabbt att ansöka om lån idag. Om någon ansöker om flera lån inom några dagar kan det vara svårt för bankerna och kreditbolagen att se det. Kronofogden tycker därför att det är bra att Finansinspektionen tidigare i år förslog en utredning om hur man ska komma till bukt med det här.
Det är självklart synd att skulderna har ökat så mycket i början av 2020 och att de kommer att öka ytterligare längre fram när coronovirusets effekter börjar synas på allvar. Antalet skuldsatta hos Kronofogden var nämligen färre än på 28 år förra året. Det var historiskt få, men nu är det historiskt många som är skuldsatta istället.
Färre tar sms-lån
Denna gång kan man inte skylla skuldsättningen på sms-lån och andra snabblån eftersom skuldbeloppen som hamnar hos Kronofogden är så stora. Dessutom infördes ett räntetak för 2 år sedan som gjorde snabblånen billigare och nu under coronakrisen upplever vi att färre tar snabblån än tidigare. Det beror framförallt på följande saker:
- Många kreditgivare som erbjuder smslån har stoppat sin utlåning sedan coronaviruset slog till. Det gör att utbudet av smslån och andra snabblån har minskat.
- Färre beviljas eftersom många har varslats och blivit uppsagda. Ja, många har ju fått en sämre betalningsförmåga och då blir det svårare att få ett lån, även snabblån.
- Flera kreditgivare har blivit försiktigare med sin utlåning. Det är ju svårt för dem att veta om en person som är kreditvärdig idag är det imorgon också med tanke på den instabila arbetsmarknaden.
Så nej, det är knappast snabblånen som ökat skulderna hos Kronofogden i år, det är privatlån och andra skulder som är orsaken till det.
Publicerad 2020-09-28