Fortsatt höga bostadspriser, men snart är amorteringskravet tillbaka
Nu under coronapandemin slopades amorteringskravet på bolånet tillfälligt. Det kan väl ingen som har ett bolån kunnat missa? Du kanske själv har påverkats ekonomiskt negativt av pandemin som gjort att du pausat dina amorteringar. Då känner du säkert till att denna möjlighet försvinner efter Augusti 2021. Från och med september gäller nämligen det vanliga amorteringskravet igen.
Amorteringskravet innebär att man måste amortera minst 2% av lånebeloppet om belåningsgraden för bostaden är över 70%. Alla som köper en ny bostad och belånar den till max (alltså 85% av bostadens pris) måste alltså amortera 2% eller mer, och sedan betala ränta utöver det. Det är bara om du har en belåningsgrad som understiger 50% som du inte behöver amortera något alls. Och ja, om din belåningsgrad är över 50% men under 70% måste du amortera 1% av lånebeloppet.
De som inte haft en egenägd bostad tidigare och som hoppades på att bostadspriserna skulle gå ner på grund av pandemin, lär ha blivit besvikna. Det är snarare så att bostadspriserna har gått upp istället! Det kanske kännas lite märkligt med tanke på att många svenskar har fått mindre kvar i plånboken på grund av pandemin. Dessutom har arbetslösheten ökat, enligt arbetsförmedlingen, och Sveriges BNP för andra kvartalet 2020 var historiskt lågt, enligt SCB. Och än är krisen inte över.
Därför har bostadspriserna ökat
Många har alltså fått en sämre ekonomi, men trots det ökar bostadspriserna, hur går det ihop? Förmodligen finns det tre orsaker till detta:
- Bolåneräntan och styrräntan är fortsatt låg och förväntas att vara det en lång tid framåt. Det här gör såklart att fler lockas att köpa en bostad, man får ju betala väldigt lite i ränta när man tar ett bolån idag. Och ju fler som vill köpa bostäder desto högre blir bostadspriserna, såklart. Det finns en dock en fara med det här. Förr eller senare kommer räntan gå upp och då kommer utgifterna för boendet öka, i värsta fall ganska mycket.
- Pandemin har gjort att många har stannat på hemmaplan under semestern. Ja, det är betydligt färre som åkt på utlandssemestrar och weekend resor Sean pandemin bröt ut. Dessutom finns det många som har jobbat hemifrån under en längre tid. Allt det här har gjort att många börjat prioriterat sitt boende, vilket ökar efterfrågan på bostäder. Denna pandemieffekt tror vi dock inte kommer vara hur långvarig som helst. När världen blir mer normal igenom kommer folk vilja börja resa igen och prioritera annat än sitt boende.
- De som drabbats värst ekonomiskt av krisen är inte de som säjer eller köper bostäder. Eller visst, en del av dessa har också drabbats, men inte i lika stor utsträckning som andra.
Prishöjningarna kommer troligtvis mattas av
Bostadspriserna kommer naturligtvis inte öka för alltid. Det är möjligt att taket snart är nått för denna gång, och med tiden är det mycket möjligt att bostadspriserna går ner igen.
Den dag räntan går upp, även om det kan dröja flera år till det, kommer priserna rimligtvis inte öka längre. Då finns det snarare en risk, eller chans (beroende på hur man ser det), att priserna går ner. En högre ränta ger ju dyrare bostadskostnader och då lockar bostadsköp inte lika mycket längre. Ju mindre efterfrågan, desto lägre pris. Men redan nu när amorteringskravet kommer tillbaka blir det mer kostsamt för många bostadsägare, vilket kan göra det lite tufft för de som fått en försämrad ekonomi på grund av pandemin. Det återstår att se hur det kommer att påverka marknaden. Om det skulle göra att fler tvingas att sälja sina bostäder kan det också göra att prisökningarna mattas av. Vi tror dock inte att det kommer att påverka marknaden nämnvärt.
Och som sagt, förr eller senare kommer folk börja prioritera andra saker än sin bostad. Resor och upplevelser kommer att betyda mer när folk tröttnat på att sitta hemma och trycka. Det gör att folk vill spendera en större del av sin inkomst på detta, istället för att betala mycket för sitt boende. Det här gör också att efterfrågan kommer att minska, vilket kan leda till sjunkande bostadspriser.
Publicerad 2021-08-04