Froda


Froda erbjuder ett snabbt och flexibelt företagslån på 10 000 – 2 000 000 kr som har en löptid på 1 – 36 månader. Froda tar inte sina kreditupplysningar hos UC utan använder sig av kreditupplysningsföretaget Bisnode istället, vilket gör att ditt och företagets kreditvärdighet inte försämras om ansökan skulle avslås.

Det är också enklare att få ett företagslån hos Froda än hos banken eftersom de inte är fullt lika petiga och dessutom accepterar anmärkningar. Så om ditt företag behöver ett snabbt lån utan krusiduller och överdrivet hårda krav kan Frodas lån vara ett alternativ att titta närmare på.

Om Froda företagslån i korthet

 • Lånebelopp: 10 000 – 2 000 000 kr.
 • Löptid: 1 – 36 månader.
 • Pengar på kontot: 2 bankdagar efter ansökan. Normalt får man en offert inom 24 timmar och om du godkänner den betalas lånet ut direkt så att pengarna når ditt bankkonto dagen efter.
 • Ränta: Lånet har ingen ränta utan har en fast avgift istället
 • Avgift: Storleken på avgiften bestäms av lånets storlek och löptid samt företagets omsättning och kreditvärdighet.
 • Företagslån utan UC: Ja, Froda tar sina kreditupplysningar hos Bisnode istället.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Öppettider: Froda anger inte öppettider men det går att ansöka dygnet runt alla dagar i veckan.
 • Ägare: Monetise Capital AB (en av grundarna av Avanza är styrelseordförande).

Krav

 • Inkomstkrav: Inga specifika krav på omsättning. Lånet kräver inte heller någon säkerhet, som t ex inventarier eller fastigheter, men aktiebolag måste ha någon eller några i styrelsen som går i borgen för lånet.
 • Åldersgräns: Inget krav på hur gammalt företaget måste vara.
 • Företagslån med betalningsanmärkning: Ja.
 • Övrigt: Alla enskilda firmor, Handelsbolag, kommanditbolag och Aktiebolag får ansöka, men företaget måste vara registrerat i Sverige. Företaget får inte vara helt nystartat, det måste ha haft försäljning i minst 6 månader.
Ansök

Vad kostar lånet?

Frodas lån har ingen ränta och den lånekostnad man får betala bestäms individuellt, därför kan vi inte ge några exakta siffror på vad det skulle kosta för just ditt företag. Vi kan dock ge dig några prisexempel som är hämtade från Frodas hemsida som i alla fall ger en vink om vad lånet kan kosta.

Tre prisexempel:

 • 100 000 kr i 12 månader kostar 13 800 kr.
 • 200 000 kr i 12 månader kostar 26 760 kr.
 • 500 000 kr i 12 månader kostar 65 760 kr.

Det här kanske inte låter så billigt. Årsräntan för ett lån på 100 000 kr i 12 månader kan alltså ligga runt 13,8 %, men det är inte några exakta siffror när det gäller företagslån. Grejen är ju att företagslånet ska ge ditt företag möjligheter att växa och tjäna mer pengar, vilket i det långa loppet gör att ditt företag inte förlorar något på att ta lånet.

Froda vs Banken

Naturligtvis kan ditt företag alltid vända sig till banken där företagskontot finns och ansöka om ett lån. Det finns emellertid flera fördelar med att ansöka om Froda företagslån istället för att göra det hos banken:

 1. Självklar beviljar Froda inte lån till vilket företag som helst, men det är ändå enklare att få ett företagslån hos dem än hos bankerna.
 2. Varken ditt eller ditt företags kreditvärdighet påverkas negativt om det skulle bli ett avslag eftersom Froda tar sina kreditupplysningar hos Bisnode istället för hos UC. De svenska storbankerna tar alltid sina upplysningar hos UC.
 3. Det tar bara några minuter att göra en ansökan och du får en offert redan samma eller nästa dag. Om du väljer att acceptera låneanbudet betalas pengarna ut direkt efter att låneavtalet är signerat och nästa dag sitter pengarna på företagskontot. Så snabbt går det sällan hos banken.
 4. Även om du/företaget (eller den som går i borgen för företaget om det är ett aktiebolag) har betalningsanmärkningar kan ansökan beviljas om företaget ekonomi anses vara god nog. Om du ansöker hos banken är det förmodligen helt kört om du/företaget har en enda anmärkning.

Omdöme

Froda kan, som sagt, vara ett bra alternativ till ett vanligt banklån om ditt företag behöver ett lån, men naturligtvis är inte Frodas produkt helt perfekt, sådana krediter finns inte. Vi ska därför avsluta denna recension med att titta på både fördelarna och nackdelarna med att låna pengar av Froda.

 • Det positiva: Det tar oftast högst två dagar innan pengarna når företagskontot efter att du gjort ansökan. Handläggningsprocessen är mycket smidig eftersom du kan signera allt med BankID. Froda tar ingen UC och även anmärkningar kan accepteras. Du kan låna så lite som 10 000 kr men också ända upp till 2 miljoner om ditt företag klarar av det.
 • Det negativa: Det kan vara billigare att låna hos banken, men det är inte säkert eftersom företag som inte har en jättebra kreditvärdighet riskerar att få betala en ganska hög ränta ändå.
Ansök

Uppdaterad 2021-02-04