Finevate


Finevate är ett färskt bolag inom P2P-lending som ger höga sparräntor åt sina investerare och vettiga utlåningsräntor till sina låntagare. Hos Finevate kan du låna 5000 – 30000 kr i antingen 1 eller 2 år.,

Finevate, som ägs av Fund Mill AB, är inget bolag för dig som behöver snabba pengar, de riktar sig snarare till dig som inte vill betala för mycket för ditt lån eftersom deras räntor är klart lägre än de som smslån brukar ha. Hur lång tid det tar innan du får ditt lån beror på hur snabbt det finansieras av de privatpersoner som investerar i lån.

Obs! Vi samarbetar inte Finevate så du kan inte besöka dem via oss. Vi rekommenderar att du istället kollar in Loanstep eller Lendify som vi anser vara bättre än Finevate.

Om Finevates lån i korthet

 • Lånebelopp: 5000 – 30 000 kr.
 • Avbetalningstid: 1 eller 2 år.
 • Pengar på kontot: Det beror på hur snabbt din ansökan matchas mot de privatpersoner som investerar i lån. När det är finansierat tar det 1 – 2 bankdagar.
 • Årsränta: Den sätts efter din kreditvärdighet. Exempelränta: 12,86 %.
 • Avgifter: Uppläggningsavgift och administrativ månadsavgift. Än så länge anger inte Finevate hur höga dessa avgifter är med det kommer nog (det är ju ett helt färskt P2P-bolag). Men räkna med kanske 495 kr i uppläggningsavgift och från 19 kr/mån i administrativ avgift.
 • UC: Ja.
 • Lån med BankID: Ja, du måste ha e-leg om du ska få låna hos Finevate.
 • Förlängning av lån: Inte helt omöjligt om du hamnar i knipa.
 • Öppettider: Inget angivet, än.
 • Ägare: Fund Mill AB.

Krav

 • Inkomstkrav: 120 000 kr/år.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Lån med betalningsanmärkning: Nej.
 • Övriga krav: Du måste ha ett BankID/Mobilt BankID. Svenskt bankkonto eftersom du måste godkännas för svenskt autogiro.

Finevate – om du behöver ett halvstort lån

Om man tittar på Finevates P2P-konkurrenter erbjuder de mindre lån med kortare löptider än Sparlån och Lendify, men större lån med längre löptider än Loanstep som ägs av Savelend Sweden AB. Loanstep har valt att konkurrera med vanliga smslån medan Lendify och Sparlån konkurrerar med banklån utan säkerhet.

Hittills har ingen konkurrerat med långivare som erbjuder ett mellanting mellan smslån och privatlån, fram tills nu eftersom det är precis det Fund Mill AB gör. De utmanar etablerade kreditbolag som Thorn Svenska AB, Cash2you och Frogtail, för att ge några exempel. Alla dessa kreditbolag erbjuder lån som är större än typiska smslån och som har längre återbetalningstider.

Så hur ska de lyckas att konkurrera med dessa lånebolag som är rätt så generösa med sina bedömningar? Det blir väl inte så lätt? Nej, det stämmer. Förmodligen är det inte lika lätt att få ett lån hos Finevate eftersom de säger sig värna om sina investerare, men deras vapen är såklart räntan. De påstår i alla fall att du kommer ha möjlighet att få lägre ränta hos dem än med traditionella lösningar.

Nåja, det blir nog för närvarande svårt att lägga sig under de rekordlåga räntor bankerna erbjuder idag, men med all sannolikhet kommer deras lån vara betydligt billigare än smslån, och förhoppningsvis även billigare än Frogtails och Thorn Svenska AB:s alternativ. Men det återstår att se eftersom Finevate inte anger någon ”frånränta” på sin hemsida, än så länge.

Omdöme

Fund Mill AB har inte verkat i P2P-branschen speciellt länge men det är alltid kul när nya aktörer inom Peer-to-Peer-lending dyker upp. Vi hoppas på att det blir ett P2P-bolag att räkna med och som pressar utlåningsräntorna. (Om du inte vet vad P2P-lending är för något rekommenderar vi att du läser vår artikel om P2P-lån.)

Här är vårt kortfattade omdöme om Fund Mills varumärke Finevate:

 • Det positiva: Lägre ränta än vad traditionella smslån har. Låg åldersgräns (18 år). Rimligt inkomstkrav, du behöver inte tjäna mer än 10000 kr/mån. Smidig ansökan med BankID.
 • Det negativa: Det kan ta rätt många dagar innan du får ditt lån. Lånet har både uppläggningsavgift och en administrativ månadsavgift. Lite synd att Finevate inte anger någon från-ränta (den lägsta räntan man kan få) och inte heller anger hur höga avgifterna är på sin hemsida, deras konkurrenter är mycket tydligare när det gäller det här. Dessutom kontaktade en besökare Snabblan24.nu som ville ha hjälp att få kontakt med Finevate för att de varken svarat på telefon eller e-post i flera dagar, vilket inte ger något förtroende för deras kundtjänst (såvida vår besökare talade sanning).