Goda och dåliga nyheter om skuldsättningen

Med tanke på hur hårt pandemin slagit mot folks ekonomi är det ganska häpnadsväckande att antalet skuldsatta personer hos Kronofogden är det näst lägsta på 29 år. Detta enligt ett pressmeddelande från Kronofogden den 20 januari 2021. Trots lågkonjunktur och historiskt hög arbetslöshet var antalet personer med skulder hos Kronofogden endast 5000 fler vid årsskiftet 2020/2021 än vid årsskiftet innan. Det totala antalet var 402 205 personer och (bortsett från 2019) var det den lägsta siffran sedan början av 90-talet. 

Coronapanemin har alltså inte gjort att massor av människor fått skulder hos Kronofogden, än så längre. Det är såklart bra men det är än så länge omöjligt att veta hur det kommer att se ut på lång sikt. Pandemin kommer garanterat sätta sina spår i folks plånböcker i åratal framåt. Det värsta kanske kommer senare, men vi hoppas vi har fel. 

Det finns de som kanske trodde att de dåliga tiderna skulle få folk att ta en massa lån som de sedan inte klarar av att betala tillbaka på, men så verkar det inte se ut. I alla fall inte än så länge. Vi på Snabblan24.nu har snarare märkt att många långivare strypt sin utlåning och beviljar färre ansökningar än normalt.  Och det har inte heller varit ovanligt många som ansökt om lån under det senaste året, snarare tvärtom. Vi vet inte hur det ser ut i det stora hela, men det är vår egen erfarenhet. Och vem vet, en del av de som lånade pengar 2020 kanske får problem senare? 

Fler krav och större skulder

Det där var den goda nyheten, nu till den mindre goda. Trots att inte så många personer fått skulder hos Kronofogden ökade antalet krav och det totala skuldbeloppet markant år 2020. Antalet krav var ca 1,2 miljoner vilket var en ökning med 3,3% i jämförelse med året innan. Det är en ganska stor ökning. Eftersom antalet personer inte alls ökade i samma takt innebär det således att antalet krav per person ökade. Det gjorde naturligtvis att den totala skulden också ökade. Den var nämligen rekordhög 2020

Goda och dåliga nyheter om ungas skuldsättning

Hur ser det då ut med de ungas skuldsättning 2020? Där finns det både goda och dåliga nyheter. Den goda nyheten är att antalet unga (18 – 25 år) som fick ärenden hos Kronofogden inte ökade alls år 2020. Inte det minsta. Hos unga kvinnor, 18 – 25 år, minskade till och med antalet som fick skulder hos Kronofogden.

Den dåliga nyheten är att de unga som väl hamnade hos Kronofogden drog på sig fler skulder än tidigare. Dessa personer hade ofta problem att betala tillbaka fler krediter, avbetalningar och andra konsumtionslån än tidigare. De vanligaste skulderna hos Kronofogden bland unga var konsumtionslån, avbetalningar av produkter som köpts på nätet, bredband, TV och telekom. Andra vanliga skulder berodde på fordonsrelaterade krav, vårdavgifter, gymräkningar och återkrav av studielån. 

Många har svårt att betala sina räkningar idag

Allt är som sagt inte frid och fröjd precis. Pandemin har gjort att alltfler har svårt att klara av att betala sina räkningar. Det är inte så konstigt med tanke på alla permitteringar och en ökande arbetslöshet. Enligt en enkät som Kronofogden genomförde nyligen har tre av tio vuxna svenskar svårt att betala sina räkningar. Det är inte lite det, och mycket oroväckande på lång sikt. En hel del av dessa kanske också hamnar hos Kronofogden tillslut, vilket orsakar mycket lidande. 

Det är även psykiskt jobbigt att få skulder hos Kronofogden. Nio av tio som har skulder upplever att deras livskvalitet försämrats. Och tre av fyra som har Kronofogdeskulder skäms över sina skulder, fast de inte alltid har kunnat göra något åt sin situation. Den allra vanligaste anledningen till att man får Kronofogdeskulder är arbetslöshet, enligt Kronofogden. Sjukdom, konkurs och separation är andra vanliga orsaker. Det är ju sånt man inte alltid kan rå för precis. Ena dagen kanske man har ett jobb och en stabil tillvaro och andra dagen är man arbetslös och separerad. Det är svårt att förutse sådant. 

Publicerad 2021-03-31