Handla smart på Black Friday
Snart är Black Friday här, den stora amerikanska shoppingdagen som introducerades även i Sverige 2013, den stora rea-dagen. Naturligtvis var det de svenska handlarna som såg till att shoppingtraditionen kom hit eftersom det ökar deras försäljning och gör att julhandeln får fart lite tidigare än vanligt.
Det här kan man ju tycka vad man vill om, men det är ändå fler och fler svenskar som ger sig iväg och fyndar under Black Friday, eller gör det framför datorn. Förra året (2016) slog e-handeln rekord på Black Friday, det blev den starkaste e-handelsdagen på hela året. Och ingenting tyder på att intresset för Black Friday kommer att minska, tvärtom är det många som tror att den kommer att slå rekord i år.
Det finns två sidor av det här fenomenet. Å ena sidan kan man passa på att köpa julklapparna till ett betydligt lägre pris än vanligt vilket gör att man sparar pengar. Å andra sidan finns det risk för att man handlar för mycket och drar på sig en massa impulsköp vilket gör att man slösat bort pengar.
Tänk på det här innan du fyndar
Om du också funderar på att fynda på fredag bör du planera lite i förväg så att du sparar pengar istället för att slösa pengar, annars finns det risk att du går en mycket tuff månad till mötes när plånboken gapar tom.
- Det bästa är såklart att bara köpa det du ändå skulle köpa. Om du t ex tänkt köpa en 65 tums TV och den är ordentligt nedsatt i pris under Black Friday är det såklart bättre att köpa den då istället för senare. Då sparar du pengar.
- Det är inte heller så dumt att köpa julklapparna på fredag eftersom du förmodligen ändå ska köpa julklappar. Antingen kan du spara pengar på att köpa dem då eller så kan du kanske köpa lite finare julklappar än vad du annars brukar göra.
- Om du har det så snålt kanske det också är okej att köpa något du länge velat ha men tyckt varit för dyrt. Om du hittar det du vill ha till ett riktigt fyndpris kanske det inte är så dumt att slå till och unna sig det tillslut.
- Undvik att köpa sånt du inte ens funderat på att köpa tidigare, alltså undvik impulsköp.
- Bestäm redan i förväg hur mycket pengar du som mest får göra av med och tänj inte på denna gräns. Vi vet att det är lättare sagt än gjort, men försök att vara vuxen.
Tjänar man på att ta ett lån?
Svaret på ovanstående rubrik är: det beror på. Om du funderar på att låna pengar för att bekosta en del av dina Black Friday- inköp är det såklart viktigt att lånet inte blir dyrare än vad du sparar på dina inköp. Det beror dels på hur stora rabatterna är och dels på hur mycket ditt lån kostar. Snabblan24.nu ska nu ge dig ett exempel som visar dig när du kan tjäna på att ta ett lån och när du inte gör det.
Exempel:
Egentligen är det inte så svårt att ta reda på om det lönar sig att ta ett lån eller inte. Det är bara att kolla vad totalkostnaden för lånet blir och väga det mot hur mycket du sparar på att köpa dina prylar för det. Om du t ex köper saker för 10 000 kr som annars skulle ha kostat dig 13 000 kr måste lånekostnaden naturligtvis understiga de 3000 kr du sparar på att köpa dessa saker under Black Friday.
- Om du kan betala tillbaka allt inom 3 månader kan du ta vilket smslån som helst och ändå tjänat på att ta lånet. Då sparar du alltifrån 200 kr upp till 2000 kr på det (se vår jämförelse för lån på 10000 kr).
- När det gäller ett årslångt lån tjänar du inte på det om du tar ett vanligt smslån eftersom lånekostnaderna då överstiger 3000 kr, men om du tar ett litet privatlån hos t ex Cashbuddy tjänar du på det eftersom det inte kostar mer än 1652 kr och hos Klicklån kostar det ”bara” 1 267 kr.
- Om du kan få ett vanligt privatlån blir din lånekostnad naturligtvis ännu lägre och då kan du verkligen tjäna på att fynda med ett lån.
- Om du har möjlighet att betala tillbaka allt inom 30 dagar finns det flera lån och krediter som är helt gratis.
Slutsatsen är att följande:
- Om du kan betala tillbaka allt inom 30 dagar sparar du 3000 kr på ditt fyndande eftersom det finns lån helt utan ränta och avgifter.
- Om du kan betala tillbaka allt inom 90 dagar kan du spara upp till 2000 kr, även om du tar ett smslån.
- Om du vill betala tillbaka allt inom ett år kan du spara upp till drygt 1700 kr om du tar ett snabblån hos långivare som erbjuder löptider på minst 1 år och ännu mer om du lyckas få ett vanligt privatlån/banklån. Men om du tar ett smslån förlorar du på det.
Så ja, visst kan du ”tjäna” på att låna inför Black Friday men inte alltid, och bara om du gör riktigt bra dealar. Men det är klart, om du köper en massa saker som du inte annars skulle ha köpt förlorar du såklart pengar på att ta ett lån.
Lite historia om Black Friday
Black Friday är en amerikansk ”tradition” som är en följd av den irländska traditionen (som är stor i USA) Thanksgiving day. Thanksgiving day är alltid den fjärde torsdagen i november och dagen efter den inträffar Black Friday. Även om Black Friday inte är en officiell helgdag är många amerikaner lediga den dagen vilket gör den perfekt för shopping inför julen, den utgör själva starten för den amerikanska julhandeln. Anledningen till att det är så extremt populärt att shoppa just denna dag är emellertid att de flesta butiker sänker priserna på en mängd av sina produkter just denna dag.
Traditionen har funnits sedan 1952 men det var först 2003 som Black Friday blev den enskilt största shoppingdagen i USA och har så varit sedan dess med undantag för 2004. Naturligtvis har många handlare i andra länder genom åren sneglat avundsjukt på denna tradition vilket gjort att Black Friday numera finns i en mängd andra länder, även länder som inte firar Thanksgiving.
I Sverige introducerades Black Friday år 2013 och sedan dess har försäljningen ökat rejält. År 2016 blev dagen den enskilt bästa dagen för Sveriges e-handlare så det är väl bara en tidsfråga tills det även gäller i den ”vanliga” handeln. Kanske blir det ett rekord redan i år?
19 november 2017