Inget dubbelt belopp vid återbetalning av smslån

Och Expressen fortsätter att leta fram uppslag som visar vilket elände smslån är. Alldeles nyligen skrev de om en kvinna som tog ett smslån på 4000 kr som fick betala 8000 kr för det i slutänden eftersom hon inte betalade tillbaka på smslånet i tid. Artikeln är en slags uppföljare till en tidigare artikel som publicerades i Expressen två år tidigare och som vanligt har den bara ett enda syfte: att visa hur dåligt det är med smslån trots att liknande öde drabbar de som inte betalar tillbaka på ett privatlån eller någon annan kredit i tid.

Låna aldrig om du inte kan betala tillbaka

För det första lånade kvinnan  pengar för att ha lite pengar att röra sig med när hon åkte på en utlandsresa fast hon uppenbarligen inte hade råd att betala tillbaka på lånet. Det är naturligtvis inte något man bör göra, men vi vill inte kalla henne dum eftersom man inte alltid fattar de rätta besluten. Det har inte webmastern för Snabblan24.nu heller alltid gjort (läs om hur jag klantade till det här).

Även kreditkorts- och privatlåneskulder kan mångdubbleras

För det andra är det inte speciellt konstigt att skulden hinner växa till det dubbla om man betalar tillbaka den tre år för sent. Även om den lägsta dröjsmålsräntan är på dagens referensränta (läs styrränta) plus 8 procentenheter är det många banker som har en dröjsmålsränta på ca 18 – 23 %, ibland till och med mer. Det här gör att även att ett obetalt privatlån eller en annan kredit snabbt växer till det dubbla. Jag har en bekant som hade en vanlig obetald kontokredit (inte smslån eller onlinekredit alltså) på 23 000 kr som han inte kunde betala av på förrän efter 10 år och då hade skulden vuxit till 82 000 kr, alltså nästan det fyrdubbla!

Så nej, det är inte bara smslån som blir dyra om man inte betalar tillbaka på dem i tid. Det gäller i allra högsta grad även vanliga privatlån, kontokrediter och kreditkortsskulder.

Nej – du får inte betala tillbaka dubbelt så mycket

För det tredje reagerade Snabblan24.nu på att kvinnan påstår att räntorna för smslån är så pass höga att man nästan får betala tillbaka dubbelt så mycket som man har lånat. För de flesta smslån stämmer det här inte alls om man betalar tillbaka på sitt lån i tid. De flesta smslån har inte alls så höga lånekostnader.

Om du lånar 4000 kr (som kvinnan gjorde) i 3 månader brukar det kosta runt 1000 kr och om du lånar samma summa i 1 månad behöver det inte kosta mer än 400 – 500 kr. Det dyraste lånet på 4000 kr kostar 1360 kr vid 3-månaders löptid och 1080 kr vid 1 månads löptid, det är knappast dubbelt så mycket. Det är bara om du förlänger lånet gång på gång och/eller låter skulden hamna hos inkasso och/eller Kronofogden som det blir dubbelt så dyrt eller dyrare, men det gäller som sagt även för vanliga lån. Sedan finns det visst några få undantag. Om du t ex lånar 30000 kr hos Onea i 2 år kostar lånet mer än lånesumman, det är därför du bara ska ta små korta lån hos Onea, då är de relativt billiga. Och om du betalar tillbaka på ett stort smslån hos Kreditkontot med deras långsammaste avbetalningstakt blir det också grymt dyrt, men det har Snabblan24.nu varnat för.

Det är alltså ytterst få smslån som kostar så mycket om du betalar tillbaka inom överenskommen tid, nästan inga alls. Frågan är bara varför inte Expressen attackerar privatlånen också eftersom de också kan bli svindyra om de hamnar hos Inkasso och Kronofogden om man inte betalar tillbaka i tid.

1 september 2016