Inkasso eller täcka skuld med lån?

Det är inte sällan smslån sägs förstöra människors ekonomi, t ex för att folk tar ett lån för att kunna betala på ett annat lån. Men är det verkligen lånet som förvärrar den redan dåliga ekonomin? Är det inte så att personen som tar lånet för att bekosta ett annat lån som förstör sin ekonomi? Om du kör av vägen för att du letade efter mobiltelefonen som du tappade mellan sätena, är det verkligen bilens fel att du kör av vägen eller är det ditt vårdslösa agerande?

Snabblan24.nu förstår att man kan lockas att ta ett snabblån bara för att det är så enkelt att få, precis som det verkar enkelt att plocka upp en mobiltelefon mellan sätena under körning. Men ska man verkligen plocka upp mobilen när man vet vilka konsekvenser det kan leda till? Ska man verkligen ta ett smslån för att betala på ett annat lån om man vet att det förvärrar ens ekonomi ännu mer? Nej, det bör man inte göra.

Ibland bättre att låta skulden gå till inkasso

Så vad ska du då göra om du har fått betalningssvårigheter och inte kan betala tillbaka på ditt lån? Man ska väl inte strunta i räkningen för då hamnar det ju hos inkasso? Jo, i vissa fall bör man faktiskt göra det om man inte har några andra alternativ än att amortera på lånet med ett annat lån.

Det enda tillfälle du bör ta ett nytt lån för att klara av det gamla är om du vet att du inom någon månad kommer att få en högre inkomst eller en tillräckligt stor summa pengar från annat håll, t ex en jobbonus, som gör att du kommer i fas igen. Annars bör du faktiskt låta skulden gå vidare till inkasso. Nej, du får ingen betalningsanmärkning när skulden hamnar där, det är först om den hamnar hos Kronofogden som du får en.

Om du inte låter skulden gå till inkasso och tar nya smslån (för att du vill slippa inkasso) kommer din skuld bara växa och växa, och tillslut kommer allt att hamna hos inkasso ändå. Och då kommer du ha en mycket större skuld. Om du låtit den första skulden hamna där direkt istället hade dina räntekostnader blivit mycket lägre eftersom inkassobolagen inte alls tar en lika hög ränta som smslångivarna.

Slutsatsen är alltså: Om du inte kan betala tillbaka på ditt lån idag kommer du inte kunna betala för två lån nästa månad, med dubbla amorteringar och ränteutgifter, såvida din ekonomi inte förändras till det bättre. Då är det faktiskt bättre att låta skulden tas hand av inkasso och sedan kontaktar du dem för att försöka få en avbetalningsplan som du klarar av så skulden inte hamnar hos Kronofogden.

Om någon tror att vårt resonemang är helt uppåt väggarna kan vi informera om att det här är ett vanligt resonemang bland kunniga ekonomer som är isatta i det här. Om du t ex sett TV-programmet Skuldfällan är det faktiskt det råd de brukar ge till skuldsatta personer som har en helt havererad ekonomi.

Men det bästa av allt är såklart att du verkligen försöker att betala av på ditt lån genom att snåla ordentlig, dra ner på onödiga utgifter och kanske till och med sälja något så du slipper inkasso. Du kan läsa mer om hur du bör gå till väga i vår artikel om vad man bör göra vid betalningssvårigheter.

Om du har svårt att betala av på dyra lån kan du kanske lösa dem via en låneförmedlare som kan fixa fram ett lån med lägre ränta åt dig.