Inte bara smslån problem vid terrorresor

Medias häxjakt på smslånen fortsätter. Ibland befogat, ibland obefogat, men alltid hårdvinklat och/eller med braskande rubriker. Sedan nyår har expressen ”granskat” snabblånebranschen vid ett flertal tillfällen utan att egentligen kommit fram till något speciellt häpnadsväckande. Och SVT väljer gärna rubriker som ”Så ska SMS-lån till terrorresor stoppas” och sedan med den lite snällare rubriken ”Snabblån och bilköp kan förutspå terrorresor”. Ja för tillslut måste man väl medge att det inte bara är smslån terroristerna missbrukar när de rustar för krig.

Det här med terrorresor och smslån har det skrivits och talats om många gånger sedan ett år tillbaka men SÄPO understryker att det inte alls bara är smslånen som är problemet när det gäller terrorresor. Nej, även momsbedrägerier och billeasing är ett stort problem och dessa problem ska Snabblan24.nu också titta lite närmare.

Dessutom vet man nu att det framförallt är statliga pengar i form av bidrag som används vid finansiering av terrorresor som du kan läsa om i vår uppdatering av detta inlägg längre ned på sidan.

Terrorfinansiering med smslån

SÄPO tycker att snabblånebranschen bör vara noggrannare med att kontrollera att ansökandens inkomstuppgifter stämmer och ifrågasätta lånet om de ansökt hos många andra långivare samtidigt. Det här är enklare sagt än gjort, i alla fall när det gäller många ansökningar samtidigt. Det är ju så att de flesta smslångivare använder sig av andra kreditgivare än UC, oftast Creditsafe och Bisnode. Då är det inte alltid så lätt att se hur många ansökningar ansökanden har gjort, framför allt inte om ansökanden har vänt sig till långivare som använder sig av olika kreditupplysningsföretag. Dessutom är det inte helt ovanligt att folk ansöker om mer än ett smslån samtidigt utan att det behöver handla om någon terrorresa.

Men visst borde vissa smslångivare vara lite hårdare i sina bedömningar om de ser att ansökanden har ansökt om flera smslån samtidigt, däremot kan man inte kräva ansökanden måste förklara vad pengarna ska användas till. Smslån och snabblån är ju lån utan säkerhet och då ifrågasätter man inte vad pengarna ska användas till, det gör man inte heller när det gäller vanliga privatlån. Och det har visat sig att terrorresor även bekostats med vanliga privatlån, så det är inte bara smslån som är problemet. I stort sett alla lån och andra krediter missbrukas.

Även det moderata statsrådet Elisabeth Svantesson (M) ansåg att smslåneföretagen bör ifrågasätta vad smslånet används till, men i sådana fall bör man även göra det när det gäller vanliga privatlån för om en terrorist kommer över ett större privatlån kan det ju göra större skada än vad ett litet smslån gör. Visst kanske det inte alls är lika vanligt men man ska inte tro att alla terrorister har en låg inkomst.

Problem med billeasing och momsfiffel

Enligt SÄPO är alltså billeasing och momsfiffel också ett stort problem när det gäller terrorresor. SÄPO påstår att terrorister startar upp små mobila företag i branscher med små marginaler och som sedan får en orimlig omsättning och sedan fifflar de till sig miljontalskronor som finansierar deras terrorverksamhet. Det här informerar förvisso media också om men bara i samband med smslån och rubrikerna brukar oftas fokusera på smslånen. Och som sagt, det är inte bara smslångivarna som bör skärpa sig här.

Och även leasingbilar körs ner till Syrien, framför allt svartvita SUV-bilar som Toyota Hillux eftersom de inte syns så tydligt och kan bestyckas med massor av vapen. Så även biluthyrarna bör alltså skärpa sig. Kanske dags att förbjuda deras verksamhet? Kanske inte det.

2 maj 2016

Uppdatering (mars 2017):

För drygt ett år sedan braskade alltså media med att smslån finansierade terrorresor i Syrien och Irak och man ville ge sken av att smslånen var den största boven i dramat. Och, inte helt oväntat, har det nu visat sig att det inte är alls är sant.

Nästan 100 % av terrorresorna finansieras med statliga pengar

Enligt en rapport från finansinspektionen som publicerades 9 mars 2017 visade det sig att det framförallt är staten som finansierar terrorresorna i form av statliga bidrag. Som om det inte vore nog uppseendeväckande visar rapporten att nästan 100 % av terrorresorna finansieras med statliga bidrag som bostadsbidrag, barnbidrag, föräldrapenning, underhållstöd och i viss mån socialförsäkringsbidrag.

Hmmm, och det var ju precis ett stort problem att 10 % av resorna finansierats med smslån och snabblån men nu har det alltså visat sig att den svenska staten är en större skurk i dramat än smslåneföretagen, precis som när det gäller antal ärenden som de skickar till Kronofogden.

Förvisso har polismyndigheten gjort bedömningen att ungefär hälften av alla som ger sig iväg på dessa resor lånat pengar innan de gett sig av, men skatteverket uppger att endast 10 % av de ärenden de hittills utrett har finansierats med lån från kreditinstitut (se Finansinspektionens rapport).

10 mars 2017