Istället för att förlänga lån

Det där med att ta ett nytt smslån för att kunna betala på ett gammalt är sällan en bra idé, det känner nog alla till. Men vad sjutton ska man då göra om man verkligen inte har råd att betala av på ett lån i tid? Jo, först och främst bör du försöka snåla så mycket det bara går, alltså strunta i alla utsvävningar och undvika att köpa saker som sätter guldkant på tillvaron trots att det är grymt tråkigt. Tänk på att du månaden efter blir skuldfri istället. Men vad ska du göra om du inte lyckas snåla dig ur knipan? Det ska vi titta på nu.

Om du bara behöver skjuta på betalningen i en månad

Om du har ett smslån som går att förlänga kan du såklart göra det, men det där med förlängning är dock ingen billig historia. Om du exempelvis tagit ett smslån som ska betalas tillbaka inom en månad och förlänger det i en månad till blir det förmodligen dubbelt så dyrt.

Nej, om du bara behöver skjuta på inbetalningen i en enda månad är det betydligt bättre att ta ett gratis smslån istället, men då måste det såklart vara lika stort som ditt gamla obetalda lån. Dessutom får du inte lånat hos kreditgivaren tidigare eftersom det bara är nya kunder som får låna gratis och så måste långivaren naturligtvis acceptera din ansökan, men det kostar sällan någonting att ansöka. Så det är bara att testa så ser du.

Jodå, det finns faktiskt smslån utan ränta och avgifter för nya kunder oavsett vad du har informerats om i media. Idag finns det fem långivare som erbjuder helt gratis smslån och fyra onlinekrediter som har en räntefri månad. De största ränte- och avgiftsfria lånen är på 6000 kr (Vivus) och 5000 kr (Savelend). 5000-kronorslånet kanske inte är det allra bästa eftersom det bara har en löptid på 14 dagar men Vivus lån har 30-dagars avbetalningstid.

Du bör emellertid vara 100 % säker på att du kan betala tillbaka på gratislånet i tid eftersom du annars får betala ränta från den dag du tog det. Således är ett smslån utan ränta bara något för dig som behöver skjuta på inbetalningen i en enda månad.

Onlinekredit – oftast det bästa alternativet

Egentligen är det bättre att ta en onlinekredit istället för ett räntefritt smslån om du vill slippa en dyr förlängning av ditt lån, det finns två orsaker till det:

  1. Om du strular till det och inte lyckas betala tillbaka allt inom en månad behöver du ändå inte betala någon ränta för den första månaden. Du behöver enbart betala ränta för tiden efter det.
  2. Även om man får börja betala ränta efter första månaden blir lånekostnaden normalt mycket lägre än vid förlängning av smslån.

Den enda nackdelen med att ta en onlinekredit istället för ett gratis smslån är att man kan frestas att utnyttja krediten igen efter att den är betald och det gör ju att man får nya lånekostnader. En annan nackdel är att dessa krediter har klart högre ränta än en vanlig bankkredit. Fördelarna med onlinekrediter är att de normalt är lika enkla att få som vanliga smslån och att de betalas ut lika snabbt.

Om du i största allmänhet har svårt att få din ekonomi att gå ihop kan du med fördel läsa vår artikel om att bli skuldfri. Och läs gärna vår artikel om att det ibland är bättre att låta skulderna vara än att dra på sig nya lån.