Kommer smslånen bli billigare eller dyrare?

Som vi har nämnt tidigare så har flera smslångivare anpassat sina löptider efter Googles nya annonseringsregler och det är mycket möjligt att ännu fler kommer att följa efter, inte minst om ett räntetak blir aktuellt senare i höst.

Ja, långivare efter långivare har infört en minsta löptid på 61 dagar vilket alltså innebär att du inte kan låna pengar i bara en månad eller kortare, så har det blivit hos t ex Säkerfinans, Snabbfinans, Risiscum, Lånbutiken och Mobillån.

Nackdelen med det här är att det lilla smslånet blir mer kostsamt än tidigare eftersom det är dyrare att lägga upp ett lån på 61 dagar istället för på en månad. Därför kan man fråga sig om det kommer att bli ännu dyrare för dig att ta ett smslån i framtiden om de flesta smslångivare följer efter och slutar att erbjuda kortare löptider än 61 dagar. Svaret på den frågan är att det inte nödvändigtvis behöver bli så.  Det beror på två saker:

Räntan kommer förmodligen sänkas

Det kanske inte sker över en natt men med tiden kommer räntorna med all sannolikhet att sänkas hos de flesta snabblåneföretag om de korta löptiderna försvinner. Kreditbolagen är väl medvetna om att deras smslån inte direkt räknas som billiga även när det betalas tillbaka inom 1 månad och om deras löptider blir allt längre kommer många kunder förmodligen anse att de små smslånen blir alltför dyra. Därför är det rätt logiskt att kreditbolagen kommer att sänka den effektiva räntan så att de inte förlorar en massa kunder.

Redan idag finns det en hel del kreditbolag som erbjuder lån som liknar vanliga smslån men som har längre löptider och en lägre ränta. Istället för att erbjuda en ränta på flera hundra procent (eller i vissa fall tusen procent) har dessa lån en effektivt ränta som ligger på ca 10 – 33 %, exempelvis Frogtail, Klicklån, Cash2you, Brixo, Nettofinans, Big Bank, Thorn, Leasy och Goodcash har sådana räntor. Således vore det fullt möjligt för andra långivare att följa efter i samma spår och ändå tjäna tillräckligt med pengar.

Dessutom är det troligt att de kreditbolag som vill vara kvar på marknaden blir tvungna att sänka sina räntor eftersom det är mycket sannolikt att ett räntetak införs i höst eller vid årsskiftet. Massor av EU-länder har redan instiftat lagar om räntetak (även vår granne Finland) så det är nog inte alls omöjligt att det kommer att införas även i Sverige.

Du kan faktiskt lösa ditt smslån

Enligt Finansinspektionens författningssamling  har du alltid rätt att lösa ditt lån i förtid utan kostnad, såvida det inte handlar om ett bolån med bunden ränta. Du kan alltså betala tillbaka allt du har lånat när du vill, t ex efter en vecka eller en månad. Då slipper du att betala ränta för ytterligare en månad eller ännu längre tid. Så om du egentligen bara vill låna pengar i en månad kan du ändå ta ett smslån med 61 dagars löptid och sedan lösa det efter bara en månad. Det är bara att kontakta långivaren så fixar de med en slutfaktura, det är de skyldiga att göra.

Förmodligen blir smslånen billigare än någonsin

Slutsatsen är alltså att räntorna för smslån kommer att sjunka med tiden och att du kan lösa ditt smslån i förtid om du vill låna under en kortare tid än 61 dagar. Smslånen kommer alltså inte att bli dyrare.. Och om räntorna sjunker (vilket de garanterat kommer att göra vid ett eventuellt räntetak) och du gör en förtidsinlösen av ditt smslån kommer det att bli billigare än någonsin tidigare.