Konsumentverket granskar låneförmedlare

Förra veckan förklarade Konsumentverket att de har granskat 23 låneförmedlare och att många av dem ger en alltför otydligt bild av vad de håller på med. Snabblan24.nu samarbetar med inte färre än 12 låneföremedlare för närvarande och därför tycker vi att det kan vara värt att titta på vad de har kommit fram till.

Följande punkter ansåg Konsumentverket vara bristfälliga hos många förmedlare:

 1. Flera låneförmedlare är otydliga med att de inte är ett kreditbolag. Det finns många som tror att förmedlaren är ett kreditbolag som själva beviljar lån.
 2. Det finns många kunder som tror att låneförmedlaren har inflytande över vilka som beviljas lån och hur mycket lånet kommer att kosta, vilket såklart inte stämmer eftersom det är kreditbolaget som bestämmer sådant.
 3. De flesta förmedlare anger den lägsta räntan konsumenten kan få vilket kan vara missledande för många kunder. Det är ju så att räntan för privatlån och lån med säkerhet sätts individuellt, till skillnad från smslån då räntan hos de flesta långivare är densamma för alla låntagare.
 4. Det finns många låneförmedlare som är otydliga om vilka banker och kreditbolag de samarbetar med, en del anger inte alls vilka de samarbetar med.

Okej, gott och väl. Nu ska vi dels kommentera Konsumentverkets kritik och dels granska våra egna låneförmedlare så du kan se hur det ser ut hos oss.

Är våra samarbetspartners otydliga om att de är låneförmedlare?

Svar: Nej. Samtliga informerar på sin förstasida om att de är en förmedlare och inte ett kreditbolag. De flesta skriver det långt upp på sin sida och använder följande formuleringar:

 • Leta lån: ”Få lånerbjudanden från flera banker.”
 • Loanmarket: ” Jämför lån” och ” Bankerna tävlar om dig”.
 • Arcadia Finans: ”…samarbetar med ett 20-tal banker.”
 • Axo Finans: ” Låt bankerna konkurrera om dig.”
 • Finanslån: ”…enkel och snabb låneansökan till flera kreditgivare.”
 • Zmarta: ”Zmarta låter flera olika långivare och försäkringsbolag tävla…”
 • Lendo: ” …behandlar ditt lån hos fler banker och låninstitut.”
 • Freedom Finance: ” Freedom Finance jämför flera av Sveriges banker och låninstitut.”
 • Advisa: ” …sedan låter vi bankerna konkurrera om dig.”
 • Myloan: ” Låt bankerna tävla om dig”.

Ja, så mycket tydligare kan det inte vara. Ingen av våra förmedlare är otydliga med vad de är för något. Och ingen av våra förmedlare ger sken av att de lånar ut några pengar och påverkar den ränta du som kund får.

Är våra låneförmedlare missledande när det gäller räntan?

Svar: Nej. De förmedlare som anger en lägstaränta eller ”från-ränta” informerar också om att räntan sätts individuellt. Och allvarligt talat, vilken kund känner inte till att alla räntor för privatlån och för lån som kräver en säkerhet sätts individuellt? Även bankerna brukar skylta med sina ”lägstaräntor” och det är inget konstigt med det. Alla känner mycket väl till att räntan påverkas av betalningsförmåga och betalningshistorik. Denna kritik är därför löjligt. Det verkar som att Konsumentverket tror att vi vuxna människor är korkade, att vi är småbarn som inte har lärt oss att läsa en informationstext.

Är våra förmedlare otydliga med vilka de samarbetar med?

Svar: Ja och nej. En del låneförmedlare anger tydligt vilka banker och andra kreditbolag de samarbetar med medan andra inte gör det. Vi på Snabblan24.nu anser att alla låneförmedlare tydligt borde ange vilka kreditinstitutet de samarbetar med, så på denna punkt kan vi hålla med Konsumentverkets kritik. Nåja, i slutänden är det ändå du som (vuxen) kund som bestämmer hur mycket du är villig att betala för ditt lån. Du har alltid rätt att rata alla låneanbud utan att det kostar dig ett enda öre.

2016-05-24