Kreditbolagen förändrar sina produkter

Under senare tid har vi sett att flera kreditgivare har förändrat sina snabblån. Risicum och Lånbutiken, till exempel, tog bort sin kortaste löptid på 1 månad vilket har gjort att du bara kan lägga upp ditt lån på 61 dagar eller tre månader hos dem. Dessutom började Risicum för en tid sedan att erbjuda onlinekrediter vid sidan av sina smslån, precis som Ferratum gör. Sedan har även VIA SMS Group (som ligger bakom smslåneföretaget Viaconto) lanserat ett nytt varumärke som går under namnet Viakredit som enbart erbjuder onlinekrediter, någon som har blivit allt vanligare sedan förra hösten.

Förbereder sig kreditbolagen inför hösten?

Det finns såklart flera olika anledningar till att kreditbolagen har börjat förändra sina produkter. En anledning är att onlinekrediter kan ge bättre avkastning än smslån. Det beror på att de kan betalas av under en mycket lång tid och att låntagaren kan utnyttja krediten igen. För dig som låntagare är det emellertid ett billigt alternativ till smslån om du betalar tillbaka det du har lånat inom kort tid, men om du drar ut på återbetalningstiden blir det istället mycket dyrt.

En annan anledning kan vara att snabblåneföretagen är väl medvetna om att branschen förmodligen kommer att regleras ytterligare lite längre fram i tiden. Ja, det pågår ju en statlig utredning om det här. Om utredningen gör att ett relativt lågt räntetak införs kommer det inte gå att låna ut typ 1000 kr i 30 dagar och göra en tillräckligt bra vinst på det, men med längre löptider och lite högre belopp funkar det. Då går det att låna ut 3000 eller 5000 kr och uppåt till en lägre ränta, precis som vissa långivare redan gör, t ex Cash2you och Frogtail. Och i detta läge kommer det säkert att funka bra att erbjuda onlinekrediter också, även om räntan kanske måste sänkas ytterligare.

Smslån anpassas efter Googles riktlinjer

Det finns även en tredje anledning (förmodligen den största anledningen) till att kreditbolagen börjat förändra sina löptider är Googles nya riktlinjer för smslån. Det är nämligen inte längre tillåtet att annonsera om lån som har en kortare löptid än 61 dagar hos Google, det är därför som exempelvis Risicum och Lånbutikens kortaste löptid numera är på 61 dagar.

Vi på Snabblan24.nu anser att det här bara är positivt för vi ser gärna att löptiderna blir längre så att folk klarar av att betala tillbaka på sina smslån i tid. Nu är det bara räntorna som behöver sänkas till en hyfsad nivå.

Vivus nya flexibla lån – dålig eller bra?

Även Vivus har förändrat sin produkt. Istället för att erbjuda smslån som har max 30 dagars löptid (med möjlighet till förlängning) har de gjort sitt lån mer flexibelt. Nu kan du betala av på lånet under en betydligt längre tid, bara du betalar minst 3 % av lånet varje månad. Det är både på gott och ont:

  • Det som är bra är att man inte behöver ansöka om en förlängning efter 1 månad om man redan från början vet att man inte kommer att betala tillbaka det efter så kort tid.
  • Det som är dåligt är det löjligt låga amorteringskravet på 3 %, för om du betalar av på ett snabblån i så långsam takt kommer det att bli horribelt dyrt. Vivus visar själva på sin hemsida att om du lånar 5000 kr och betalar tillbaka på lånet under så lång tid som möjligt blir det sammanlagda beloppet 32 992 kr! Det är absurt. Men visst, betalar du tillbaka 5000 kr inom en månad kostar det dig inte mer än 0 kr om du är ny kund, och bara 750 kr om du betalar efter 2 månader. Det är ju inte så illa.

Nu återstår det att se om Vivus också kommer att erbjuda en minimal löptid på 61 dagar inom närmsta framtiden. Och om ett kostnadstak kommer de garanterat att få ändra på sitt låga amorteringskrav.