Untie (Kreditbörsen)


Untie är ett P2P-företag som erbjuder  lån på 30000 – 80 000 kr i 1 – 5 år som har en individuell ränta från 8 %. De erbjuder även lån för företag upp till 250 000 kr i max 3 år. Både företag och privatpersoner kan investera i lån, du kan alltså låna ut pengar via Untie. Så om du är privatperson och vill få en riktigt bra avkastning på dina pengar istället för att placera dem på ett bankkonto som ger noll i ränta kan Untie i högsta grad vara något för dig.

OBS! Untie har stängt ner sin tjänst och har valt att enbart satsa på systerbolagen Slantar (Untie Lending AB) och Pluskan (Untie Credits AB).

Om lånet i korthet

 • Lånebelopp: 30000 – 80 000 för privatpersoner. Upp till 250 000 kr för företag.
 • Löptid: 1 – 5 år för privatpersoner. Upp till 3 år för företag.
 • Pengar på kontot: Normalt två dagar efter din ansökan blivit godkänd.
 • UC: Ja, Untie erbjuder lån utan UC och tar sina kreditupplysningar hos Bisnode istället.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Årsränta: Från 8 %, lägsta effektiva ränta är 9,23 % – 16,23 % beroende på lånets storlek.
 • Avgifter: 0 kr för privatpersoner. Administrationsavgift på 100 kr/mån för företag, men ingen uppläggningsavgift.
 • Öppettider: Inget angivet vilket förmodligen betyder att de har öppet vanliga kontorstider.
 • Ägare: Untie Group AB som även äger Slantar och Pluskan.

Krav

 • Inkomstkrav: Betalningsförmågan avgör.
 • Åldersgräns: 20 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Nej.
 • Övrigt: Skriven i Sverige och inget skuldsaldo hos Kronfogden. Inget pågående lån hos Untie eller Kreditbörsen. Såväl nya som gamla aktiebolag och enskilda firmor är välkomna att ansöka, men inte andra företag som t ex Handelsbolag.

P2P-lending för privatpersoner och företag

P2P-lending är inte ett speciellt unikt koncept i Sverige när det handlar om privatpersoner som lånar ut pengar till andra privatpersoner via ett P2P-bolag, men det är inte alla som vänder sig till både privatpersoner och företag som Untie gör.

Dessutom kan även privatpersoner låna ut pengar till både företag och privatpersoner via Untie och få en riktigt fin sparränta. Här har du möjlighet att få runt 8 % avkastning vilket är extremt bra, inte minst i dessa tider när bankerna inte ger någon sparränta alls.

En annan stor fördel med Untie är att du kan låna upp till 80000 kr utan UC och det är extremt ovanligt, för att inte säga unikt. De flesta långivare som inte tar UC brukar låna ut betydligt lägre belopp än så.

Så fungerar det

Om du vill ta ett lån hos Untie gör du så här:

 1. Välj önskat lånebelopp och löptid.
 2. Registerna dig genom att fylla i dina personuppgifter. Om du ansöker som företagare uppger du vilken sorts företag du har, vilken bransch det verkar i, organisationsnummer, e-postadress och företagets hemsida (om det finns någon) Fyll även i dina uppgifter som företrädare, alltså personnummer, befattning och telefonnummer samt postnummer och e-post, sedan är registreringen helt klar.
 3. Logga in och bekräfta din identitet med ditt BankID.
 4. Slutför din ansökan genom att ange det bankkonto som du vill att pengarna ska sättas in på.
 5. I bästa fall blir din ansökan godkänd redan samma dag och pengarna betalas då ut till ditt bankkonto, men tänk på att det kan ta någon bankdag innan pengarna når det.

Om du är en privatperson eller har ett företag som vill investera i lån gör du så här:

 1. Registrera dig eller ditt företag.
 2. För över pengar till ditt Untiekonto.
 3. Pengarna lånas automatiskt ut till olika företag. Du kan sedan själv välja om du vill återinvestera din avkastning i nya lån eller få dem överförda till ett likviditetskonto där du kan ta ut pengarna om du vill. För maximal avkastning är det såklart bäst att återinvestera pengarna eftersom du då får en ränta-på-ränta-effekt.

Om du vill veta mer om hur P2P-lending fungerar kan du med fördel läsa om det på vår sida med P2P-lån.

Omdöme

Nu ska vi lite kortfattat visa dig vad vi anser om Untie tjänster.

 • Det positiva: Ett bra alternativ till bankerna om du är ute efter ett ganska billigt privatlån eller företagslån. De är inte lika hårda som bankerna. Relativt snabb handläggning. Du kan låna hela 30000 till 80000 utan UC. Hög sparränta för dig som vill investera i lån.
 • Det negativa: Räntan inte låg låg som hos bankerna. Det är svårt att veta exakt hur lång till det tar tills man har fått sitt lån.