Lån med säkerhet

De flesta lån du hittar här på Snabblan24.nu är lån utan säkerhet, alltså privatlån och snabblån, men vi har två låneförmedlare som förmedlar både privatlån och lån med säkerhet och det är Freedom Finance och Zmarta. Till och med  om du har betalningsanmärkningar har du möjlighet att ta ett lån med säkerhet hos dessa två låneförmedlare även om räntan blir högre då. Och om du inte har några anmärkningar? Ja, då kan du få en riktigt låg ränta.

Vad är ett lån med säkerhet?

Om du ska ta ett lån med säkerhet vill långivaren att du ska ha en slags pant för lånet, en pant som långivaren kan ta om du inte kan betala tillbaka på lånet. Oftast brukar denna pant vara det man köper för pengarna, t ex en bostad eller en bil, men inte alltid. Om du redan har en bostad som är lågt belånad, eller inte belånad alls, kan du ha den som pant istället.

De två vanligaste lånen med säkerhet är bolån och fordonslån.

Bolån – kräver alltid en säkerhet

Alla bolån kräver en säkerhet och normalt är det bostaden du köper som är din pant. Visst kan du bekosta en billig bostadsrätt eller en liten villa på landsbygden med ett privatlån om den inte kostar mer än 500 000 kr, men det bör du inte göra eftersom boräntan är mycket lägre än privatlåneräntan.

Om du ska ta ett bolån gäller följande:

  • Du får högst belåna 85 % av bostaden med ett bolån och 15 % måste du betala i kontantinsats som kan du antingen täcka med egna pengar eller med ett privatlån, eller både och.
  • Från och med 1 juni 2016 måste du amortera minst 2 % av lånets ursprungsbelopp per år om du har en belåningsgrad över 70 % och minst 1 % vid en belåningsgrad på 50 – 70 %, så om din belåningsgrad inte är under 50 % kan du alltså inte få ett amorteringsfritt lån.
  • Du kan välja mellan en rörlig och bunden boränta. En rörlig bolåneränta innebär att du bara binder räntan i 3 månader i taget vilket i praktiken innebär att den rörliga boräntan inte förändras oftare än var tredje månad. Om du vill binda räntan kan du göra det i 6 månader upp till 10 år. Historiskt sett tjänar man på att ha en rörlig boränta (i alla fall på lång sikt) medan en bunden ränta gör att det kan bli enklare att planera sin ekonomi och gör att man inte drabbas av någon räntechock.

Om du har en hög lön och ett stort bolån rekommenderar Snabblan24.nu att du skaffar en inkomstförsäkring så att du kan fortsätta att betala för ditt lån om du skulle bli arbetslös, för det är inget vidare att behöva sälja sin bostad för att ersättningen från A-kassan är för låg.

Fordonslån

Om du ska köpa en bil eller en MC kan du ha fordonet som säkerhet för lånet, men du får bara belåna 80 %  av fordonet och betala resten ur egen ficka eller med ett privatlån. Det finns även andra fordonslån, t ex för snöskotrar, båtat och husvagnar, som också kräver en säkerhet. Dessa lån kallas av vissa banker för fritidslån.

Men du behöver inte nödvändigtvis ta ett lån med säkerhet om du ska köpa en bil, MC eller något annat fordon, du kan lika gärna bekosta det med ett lån utan säkerhet om fordonet inte kostar mer än 350 000 – 500 000 kr. Räntan för ett privatlån kan förvisso vara lite högre men inte alltid. Du kan se vilka skillnaderna är mellan de olika lånen i vår artikel om billån, för även om artikeln handlar om just billån fungerar det ungefär likadant med andra fordonslån.