Lån & Spar Bank

Nischbanken Lån & Spar Bank erbjuder lån på 50 000 – 500 000 kr med en löptid på 2 – 15 år. Det är således bara något för dig som behöver låna rätt mycket pengar och vill få en rimlig ränta. Lån & Spar Banks privatlån har en årsränta på 3,45 – 8,95 % och det är riktigt konkurrenskraftigt.

Trots att lånet är stort blir man ofta beviljad redan samma dag och kan i sådana fall få pengarna redan nästa bankdag eftersom man signerar låneavtalet med BankID. Det är ganska snabbt med tanke på den stora lånesumman.

Om Lån & Spar Banks privatlån i korthet

 • Lånebelopp: 50 000 – 500 000 kr.
 • Löptid: 2 – 15 år.
 • Pengar på kontot: Så fort du blivit beviljad (sker ofta redan samma dag) och signerat ditt låneavtal med BankID sitter pengarna på ditt servicekonto hos Lån & Spar Bank. Om du sedan vill föra över pengar till din vanliga bank tar det normalt 1 bankdag innan pengarna hamnar på ditt bankkonto.
 • UC: Ja.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 3,45 – 8,95 % (2,95 % – 8,45 % för medlemmar gos Hyresgästföreningen, Villaägarna och M Sverige). 
 • Avgifter: Uppläggningsavgift 495 kr, aviavgift 0 kr/mån. Låneskydd kostar 8 % av månadsinbetalningens ränta och amortering.
 • Exempel: En kredit på 175 000 kr med en rörlig årsränta på 4,95 % och 120 avbetalningar på 10 år har en effektiv ränta på 5,13 %. Månadsbetalningen blir då 1856 kr och den totala summan som ska betalas in är 222 732 kr, varav 47 732 kr är den totala kostnaden för krediten inklusive avgifter.
 • Öppettider: Måndag – fredag 08:00-17:00.
 • Ägare: Lån & Spar Bank Sverige, bankfilial till Lån & Spar Bank A/S Köpenhamn.

Krav

 • Inkomstkrav: 250 000 kr/år med eller utan medlåntagare.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Nej.
 • Övrigt: Tillsvidareanställning, fast inkomst och BankID. Vid lån över 350 000 kr krävs alltid en medlångtagare.
Ansök

Nischbank med många tjänster

Med tanke på namnet är Lån & Spar Bank såklart inte bara en bank där du kan låna pengar, du kan även spara pengar hos dem. De erbjuder emellertid fler tjänster än så. I denna recension ska vi visa dig vilka tjänster det handlar om, men vi lägger tyngdpunkten på deras privatlån eftersom Snabblan24.nu är en sajt som presenterar och jämför lån utan säkerhet.

Lån & Spar Banks olika Lån

Lån & Spar Bank erbjuder två sorters krediter: Privatlån och kreditkort som vi nu ska kolla närmare på.

Privatlån och medlemslån

På sin hemsida skriver Lån & Spar Bank att de har privatlån, Medlemslån, billån och samlingslån, men i praktiken är det ett och samma lån. Lånebeloppet, löptiden, räntan och villkoren är exakt likadana och ingen säkerhet krävs. Däremot har medlemslånet och billånet en ränterabatt på 0,5 procentenhet vilket ger en ränta på 2,95 – 8,45 % istället för 3,45 – 8,95 %, men annars är det också samma lån. Du måste emellertid vara medlem hos Hyresgästföreningen, Villaägarna och M Sverige (tidigare Motormännen) för att få ta ett medlemslån.

När du tar ett lån hos Lån & Spar Bank kan du även teckna ett låneskydd som går in och betalar dina månadsinbetalningar efter 30 dagar om du skulle bli arbetslös eller långtidssjukskriven.

Längre upp på denna sida hittar du den viktigaste informationen om Lån & Spar Banks privatlån.

Kreditkort med vettig ränta

Lån & Spar Banks Mastercard är ett klassiskt kreditkort. Du får upp till 55 dagars räntefri kredit och en kompletterande reseförsäkring om du betalar den största delen av din utlandsresa med kortet. Kortet har dock inget bonusprogram men det är helt normalt när det gäller kreditkort som distribueras av banker.

Kortet har ett valutapåslag på 1,6 % och en uttagsavgift på 3 % vilket vi tycker är lite väl mycket. Dessutom har kortet en årsavgift på 195 kr. Den ganska låga årsräntan på 9,9 % kan emellertid göra att kortet inte blir så dyrt i slutänden, men det beror lite på hur du använder det.

Sparande med fria uttag

Lån & Spar Bank har två olika sparkonton, ett för medlemmar hos Villaägarna, Hyresgästföreningen och M Sverige och ett för alla andra.

Båda sparkontona täcks av den danska insättningsgarantin och har inga uttagsavgifter, du låser alltså inte pengarna på kontot. För närvarande (Maj 2019) är räntan 0.25 % vilket är okej i dagens läge men medlemmar får hela 1 % i sparränta på sparande upp till 25 000 kr.

Omdöme

Vi tycker att Lån & Spar Bank är en konkurrenskraftig nischbank som erbjuder bra alternativ till storbankernas privatlån och sparkonton. Däremot är det inte direkt ett alternativ till snabblån och smslån trots att lånet är ganska snabbt. Det höga minibeloppet och de hårda kraven gör att det är ganska stor skillnad på Lån & Spar Banks lån och snabblån.

Nu ska vi sammanfatta det hela och ge ett kortfattat omdöme om Lån & Spar Banks lån, inte om deras kreditkort och sparkonto eftersom Snabblan24.nu fokuserar på just lån.

 • Det positiva. Låg årsränta, inte minst när det gäller medlemslånet. Inga aviavgifter. Trots lånets storlek får man pengarna ganska snabbt.
 • Det negativa. Ovanligt högt inkomstkrav (250 000 kr/år) men om du har en medsökande räcker det med att ni tjänar så mycket tillsammans. Du måste ha en fast anställning och får inte har några anmärkningar. Låneskyddet gör lånet ganska dyrt (8 % av amorteringarna och räntekostnaderna). Eftersom det här är ett vanligt privatlån och inte ett smslån tar Lån & Spar Bank sina kreditupplysningar hos UC, vilket är helt normalt för så här stora lån. Lånet betalas inte ut lika snabbt som smslån.
Ansök

Uppdaterad 2021-02-03