Förläng helst inte ditt lån

Det finns både SMS lån och privatlån som kan förlängas men det bör du inte göra eftersom det gör lånet dyrare. Det är förvisso inte längre så vanligt med SMS lån som kan förlängas eftersom de flesta SMS lån har blivit kontokrediter, men det finns trots allt några kvar på marknaden. Därför ska vi nu titta lite närmare på vad förlängning av SMS lån innebär, och även titta på hur amorteringsfria månader för privatlån påverkar dig och din betalningsplan.

Inte så många SMS lån med förlängning längre

De SMS lån som fortfarande har fasta löptider går ibland att förlänga, men det är inte alls lika vanligt som förr. Orsaken till det är att SMS lånen hade kortare löptider för några år sedan. Det var inte ovanligt med löptider på bara några månader och då fanns det större risk att folk inte kunde betala tillbaka på lånet i tid. Då kunde lösningen vara att förlänga lånet även om det ofta blev en dyr historia.

Eftersom SMS lånen även idag har en hög ränta rekommenderar vi inte att du förlänger sådana lån. Om du tar ett SMS lån som har en ränta på 39% och du har flera tusen kronor kvar att betala blir förlängningen knappast billig precis.

Om du redan från början vet att du förmodligen kommer att behöva skjuta på förfallodatumet är det bättre att ta ett lån med en längre löptid istället för att ta ett SMS lån med förlängning. Vi har många lån med längre löptider här på Snabblan24.nu som är mycket billigare än SMS lån vars förfallodatum du kan skjuta på.

Var försiktig med små lån

Innan du tar ett litet snabblån bör du vara helt säker på att du kan betala tillbaka på det i tid för annars riskerar du att drabbas av förseningsavgifter, kronofogden och betalningsanmärkningar, och det är något du knappast vill vara med om, eller hur?

Om du är i ett desperat behov av ett litet SMS lån och inte är helt säker på att du kan betala tillbaka på lånet i tid bör du inte ta lånet oavsett vad. Då är det bättre att du ansöker om ett annat billigare lån med en längre löptid istället. Men om du har en riktigt ansträngd ekonomi bör du inte låna alls.

Ja, vi på Snabblan24.nu anser att du bör avstå från att låna överhuvudtaget om du redan i förväg vet att du kommer att få det tufft om du tar ett lån.

Välj rätt lån från början

Här på Snabblan24.nu hittar du många långivare som erbjuder förmånliga lån som har återbetalningstider på flera år. Dessa lån har en betydligt lägre ränta än SMS lån. Om du tar ett sånt lån istället kommer du att få betydligt lägre lånekostnader än om du förlänger ett SMS lån med kort löptid. Du hittar många sådana lån på vår startsida och under privatlån.

Så förlänger du SMS lån

Om du vill förlänga ett SMS lån loggar du enkelt in på smslångivarens hemsida och ändrar på återbetalningsdatumet, sedan är det klart. Ja, svårare än så är det inte hos flesta långivare. Det finns emellertid långivare som kräver att du kontaktar dem personligen per telefon innan du kan förlänga ditt lån, men det inte speciellt vanligt.

När du har väl har förlängt det får du en ny faktura som har ett nytt förfallodatum. Om du har tagit ett vanligt SMS lån så får du normalt betala ungefär samma ränta för förlängningen som du får göra för låneperioden innan förlängningen.

I normala fall kan du bara skjuta upp förfallodatumet i 30 dagar, men hos vissa långivare kan du göra det om och om igen. Tänk bara på att det blir dyrt om du förlänger ditt lån flera gånger om, så försök att undvika det.

Förläng inte gratis lån

Om du har tagit ett gratis SMS lån som inte har någon ränta och några avgifter alls kan du även förlänga sådana lån. Du bör emellertid vara försiktig med att förlänga gratis SMS lån. Om du gör det får du oftast betala ränta för hela lånetiden, även för den tid som annars skulle ha varit gratis. Och det är ju knappast därför du tar ett gratis SMS lån.

Förlängning av privatlån

Det är betydligt vanligare att man kan förlänga privatlån än SMS lån. Många banker och kreditbolag erbjuder ofta två amorteringsfria månader om året till folk som lånar pengar hos dem. Om du tar ett sånt lån innebär det att du när som helst under året kan begära en eller två amorteringsfria månader, om du vill. Det gäller varje år under hela löptiden.

Under de amorteringsfria månaderna brukar man inte behöva betala något alls, men räntekostnaden läggs till din skuld liksom amorteringsbeloppet. Det innebär i praktiken att ditt lån förlängs. Om du t ex utnyttjar 5 amorteringsfria månader totalt förlängs ditt lån med lika många månader. Och det gör ditt lån dyrare. Det finns emellertid någon enstaka långivare som inte förlänger lånet om du utnyttjat en avbetalningsfri månad. Istället får du betala mer varje månad.

Betalningsfria månader kan vara bra att ha ibland, men utnyttjar dem bara om du verkligen måste. I alla fall om du vill vara ekonomisk.

Publicerad 2021-05-05