Låna 500

Om du bara vill låna 500 kr finns det nästan ingen långivare som lånar ut så små smslån nu för tiden. Men misströsta inte det finns trots allt massor av smslån och snabblån på 1000 kr istället.

Anledningen till att nästan alla smslån på 500 kr har försvunnit var att den nya lagen för högkostnadskrediter trädde ikraft 1 september 2018. I den nya lagen finns en regel som säger att inga snabblån, smslån och andra högkostnadskrediter får ha en ränta som överstiger 40 % plus referensränta. Det gjorde att det inte blev speciellt lönsamt att låna ut så lite som 500 kr längre. Nåja, det finns fortfarande en hel del långivare som du kan låna 1000 kr av istället, så om du hitta det billigaste och bästa smslånet med detta lånebelopp är det bara att kika på våra 1000-kronors lån.

Vi behåller dock denna sida ändå utifall det skulle dyka upp några smslån på 500 kr igen, även om det inte är speciellt troligt på grund av räntetaket.

Enkelt att låna 500 kr

Naturligtvis är kraven inte speciellt höga om du ska låna 500 kr eller en annan liten summa på högt några tusen kronor,  dels för att det handlar om en struntsumma och dels för att såna små smslån oftast betalas tillbaka inom en relativt kort tid. Smslångivare som gör en individuell bedömning brukar ha mycket låga inkomstkrav för så små lån och det är sällan viktigt att man har en stadig inkomst eftersom löptiden är så kort.

Dessutom är de långivare som accepterar betalningsanmärkningar extra generösa i sin bedömning om du har anmärkningar och behöver ett sånt här litet lån. De tar ju ingen större risk eftersom lånebeloppet är så ringa.

Ett mikrolån i ordets rätta bemärkelse

Ett lån på 500 kr gör verkligen skäl för namnet mikrolån som brukar vara synonymt med sms lån. Det fanns till och med en långivare som erbjöd ännu mindre lån än så: Vivus. Hos Vivus kunde man tidigare låna så pass lite som 50 kr men de lånen har försvunnit eftersom det förmodligen knappt fanns någon som tog så pyttesmå mikrolån, men nu har alltså även lån på 500 kr också försvunnit, även hos Vivus.

Att tänka på

Om du bara vill låna 500 kr eller dubbelt så mycket är det egentligen inte så mycket du bör tänka på eftersom det är ett så litet snabblån, men trots det ska vi visa dig vad du bör tänka på innan du lånar.

  • Ta ett gratis smslån eftersom det knappast borde vara några problem att betala tillbaka en femhundring i tid. Det finns många långivare som lånar ut 500 kr utan varken ränta och avgifter, men tänk på att det bara gäller för nya låntagare. Och tänk på att betala tillbaka på smslånet så fort du har fått in lite pengar för om du betalar tillbaka på lånet för sent får du betala ränta för hela löptiden och det är ju onödigt.
  • Skjut absolut inte fram förfallodatumet även om det är okej att göra det eftersom lånekostnaden i förhållande till lånets storlek i sådana fall blir onödigt hög.
  • Undvik smslån med uppläggningsavgifter eftersom det gör ditt lilla lån onödigt dyrt, men tack och lov är det ytterst få smslån som har en uppläggningsavgift. Ingen av lånen ovan har det.
  • Välj en så kort avbetalningstid som möjligt så att dina lånekostnader blir så låga som möjligt. Du bör aldrig lägga upp lånet på en längre tid än 1 – 4 veckor.
  • Om du har möjlighet att låna en femhundring av en kompis eller släkting är det såklart bättre att göra det eftersom det förmodligen inte kommer att kosta dig någonting alls.

Uppdaterad 2020-01-21