Lånemäklaren

Lånemäklaren förmedlar privatlån och snabblån på 5000 – 600 000 kr. Du kan ansöka även om du har en ganska låg inkomst och/eller har betalningsanmärkningar eftersom de samarbetar med kreditbolag som accepterar det. Naturligtvis tar Lånemäklaren bara en enda UC trots att din ansökan delas mellan flera kreditgivare och hos flera av deras samarbetspartners kan du signera ditt låneavtal med BankID, vilket gör att du får ditt lån relativt snabbt.

OBS! Lånemäklaren samarbetar inte med svenska jämförelsesajter längre. Det verkar som att ägaren STK Finans, som har verkat i Norge under en lite längre tid, kommer att lägga ner verksamheten i Sverige. 

Om lånen i korthet

  • Lånebelopp: 5000 – 600 000 kr
  • Löptid: 1 – 15 år.
  • Pengar på kontot: 1 – 3 bankdagar om banken du lånar hos erbjuder signering med BankID, annars tar det några dagar extra.
  • Årsränta: 3,45 – 39,50 %.
  • UC: Ja, men bara en UC som delas med samtliga kreditgivare som kontaktas.
  • Lån med BankID: Beror på vilken kreditgivare du väljer, men de flesta erbjuder signering med BankID.
  • Avgifter: Beror på vilken långivare du lånar hos. Ofta tillkommer en uppläggningsavgift på 495 kr och aviavgifter på några tior i månaden, men Lånemäklaren samarbetar även med kreditgivare som inte har några avgifter.
  • Öppettider: Ingen uppgift men du kan ansöka dygnet runt.
  • Ägare: STK Finans AB, moderbolag STK Finans AS (Norge).

Krav

  • Inkomstkrav: Inget angivet vilket brukar betyda att inkomstkravet är individuellt.
  • Åldersgräns: 18 år.
  • Betalningsanmärkning ok: Ja, hos Lånemäklaren kan du ansöka om lån med betalningsanmärkning.
  • Övrigt: Inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Nordisk låneförmedlare

Lånemäklaren ägs av ett svenskt aktiebolag, STK Finans AB, men moderbolaget STK Finans AS ligger i Norge. STK Finans driver även de norska sajterna Lånemegleren och Forbrukslån samt den finska sajten Lainanvälittäja (som är finska för Lånemäklaren). I Sverige ligger de bara bakom en enda låneförmedlare, Lånemäklaren, vilket gör att de stora nätverken av låneförmedlare som drivs av exempelvis Freedom Finans och Lendo fått ytterligare en konkurrent. Det är såklart bra för dig som konsument att få ytterligare en förmedlare att välja på, men hur bra är Lånemäklaren egentligen?

Hur bra är Lånemäklaren?

Nu ska vi titta lite på hur Lånemäklaren står sig mot andra låneförmedlare.

Räntan

Räntan bestäms såklart inte av Lånemäklaren eftersom det är bankerna och kreditbolagen som sätter räntan, inte låneförmedlaren själv. Vilket räntespan en låneförmedlare har beror således på vilka kreditgivare de samarbetar med.

Räntan hos Lånemäklaren är 3,45 – 39,50 %. Den lägsta räntan erbjuds av samarbetspartnern Sevenday och den högsta av Euroloan (som har en individuell räntesättning på 12,95 – 39,50 %). Om du väljer ett vanligt privatlån, dvs blancolån, överstiger räntan sällan 10 – 20 %. Det är bara om du väljer ett snabblån eller har en ganska dålig kreditvärdighet som den hamnar över 20 %.

Från-räntan du kan få om du ansöker om ett lån hos Lånemäklaren är bra, den är lägre än hos en del konkurrenter och inte så mycket högre än vad den är hos de låneförmedlare som är allra billigast. Tänk bara på att du måste har en riktigt god kreditvärdighet om du ska kunna få den allra lägsta räntan, oavsett vilken låneförmedlare du vänder dig till.

Lånebelopp

Lånemäklarens maxbelopp på 600 000 kr är i stort sett standard idag, men deras minimumbelopp är lägre än hos många konkurrenter. Du kan ansöka om en så liten summa som 5000 kr och det är bra.

Chans att bli beviljad

Eftersom Lånemäklaren samarbetar med några kreditbolag som riktar sig till kunder med en lite sämre kreditvärdighet är det hyfsat lätt att få lån via Lånemäklaren. De samarbetar både med kreditgivare som accepterar betalningsanmärkningar och de som gör en individuell inkomstbedömning (alltså långivare som inte har ett specifikt inkomstkrav).

Men om du har betalningsanmärkningar är det vettigare att göra en ansökan hos Anmärkning.se (som ägs av Freedom Finance) eftersom de samarbetar med hela 9 långivare som accepterar det, och det är fler långivare än vad Lånemäklaren samarbetar med sammanlagt. Det här för oss till nästa punkt.

Antal samarbetspartners

Lånemäklarens stora svaghet är deras ringa antal samarbetspartners. De samarbetar endast med sju kreditgivare vilket är ovanligt få. Idag samarbetar de flesta stora låneförmedlare med minst 20 banker, ibland till och med över 30. Exempelvis Lendo, Advisa och Freedom Finance samarbetar med 20 – 30 kreditbolag.

Förmodligen är det så här för att Lånemäklaren är ganska ny på den svenska marknaden, men det kommer förmodligen att förändras med tiden. Lite längre fram kommer de garanterat samarbeta med betydligt fler kreditbolag och banker än vad de gör idag.

Följande är Lånemäklarens samarbetspartners:

Collector, Santander Consumer Bank, Euroloan, Credento, Konsumentkredit, Sevenday, Nordax Bank.

Slutsats

  • Räntan. Lånemäklaren har en helt okej från-ränta.
  • Lånebelopp. Lånebeloppet på 5000 – 600 000 kr är bra. Det gör att du har möjlighet att låna lite eller låna mycket.
  • Chans att få lån. Goda, men chansen att bli beviljad är större hos exempelvis Freedom Finance som samarbetar med över 30 kreditgivare, varav nio accepterar anmärkningar.
  • Antal samarbetspartners. Inte så bra, än så länge.

Omdöme

Nu ska vi lite snabbt kolla på vilka fördelar och nackdelar du får om du ansöker om lån via Lånemäklaren.

  • Det positiva. Låg från-ränta (3,45 %). Du kan ansöka även om du har betalningsanmärkningar. Du kan låna så lite som 5000 kr. Vissa lån kan nå ditt bankkonto ganska snabbt.
  • Det negativa. Hög högsta-ränta (39,50 %). Få samarbetspartnerns (endast 7 stycken). Inte lika lätt att få lån som hos vissa andra låneförmedlare eftersom Lånemäklaren samarbetar med mycket få kreditbolag.