Låt inte spionprogram förstöra din ekonomi

Det är ingen skräckpropaganda när vi påstår att ett spionprogram kan förstöra din ekonomi även om det tack och lov inte är så jättevanligt.

Ett spionprogram är en så kallad trojan och inte ett virus. Skillnaden mellan dessa två sabotageprogram är att ett virus gömmer sig i ett annat program (som för övrigt kan vara fullt seriöst) medan en trojan är ett självständigt program som utger sig för att vara ett seriöst program. Det kan alltså vara så att det seriösa tillägget eller programvaran du tror att laddar ner i själva verket är ett spionprogram.

Det här gör ett spionprogram

Det finns många olika sorters spionprogram men det de har gemensamt är att de olovligen samlar på information i din dator som sedan skickas iväg till en hackare. En del spionprogram är ganska harmlösa medan andra registrerar varje tangenttryckning du gör och tar skärmdumpar av allt som syns på din dator.

Det här gör att hackaren kan komma åt alla dina inloggningar och lösenord, t ex till din Facebooksida, din e-post och de e-butiker du har registrerat dig hos, och om du handlar med bankkort eller kredit är dina kortuppgifter avslöjade.

Så kan ditt kreditkort utnyttjas

Här ska vi ge dig ett exempel på hur ditt kreditkort kan utnyttjas:

Du betalar med ditt bankkort eller kreditkort hos en webbutik som har en säker och krypterad anslutning, men eftersom varje tangenttryck du gör på datorn registreras av spionprogrammet kan hackaren ändå komma över dina kreditkortsuppgifter. Efter att spionprogrammet har skickat iväg dina uppgifter kan hackaren handlar varor och tjänster på nätet i ditt namn. Sedan kan det gå snabbt tills ditt bankkonto är tömt.

Så skyddar du dig

Det här är såklart inte alls bra och det är därför så viktigt att du skaffar ett riktigt bra antivirus och ser till att brandväggen i Windows är aktiv, vilket den förvisso brukar vara.

Om du inte vill betala för ditt antivirus rekommenderar vi starkt Pandas gratis antivirus men annars rekommenderar vi  Nortons kommersiella antivirus, då får du dessutom en riktigt bra brandvägg på köpet. Nej, vi på Snabblan24.nu får inget betalt för att tipsa om dessa två antivirus utan har använt dem själva och de har fått höga betyg av oberoende testlabb. Det är bara att Googla så hittar du dessa program och kan läsa recensioner om dem.

Microsoft påstår förvisso att deras Window Defender i Windows 10 innehåller ett effektivt antivirus, men det håller de flesta inte med om. Tester har visat att Windows Defender inte alls blockerar virus och spionprogram lika bra som många tredjepartsantivirus gör.

Dubbelt skydd

Om du har en brandvägg och ett antivirus får du dubbelt skydd mot spionprogram.

  • Ett bra antivirus gör att de flesta skadliga program inte kan ta sig in i din dator, men du bör försäkerhetsskull skanna hela datorn minst en gång i veckan. Om något spionprogram har slunkit förbi skyddet är det inte omöjligt att antivirusprogrammet kan hitta det och ta bort det vid ett senare tillfälle eftersom programmet ständigt uppdateras med nya virusdefinitioner. Det som antiviruset inte reagerade på igår kan det alltså reagera på idag.
  • Brandväggen kan ibland blockera spionprogram som försöker ta sig in i datorn men framförallt förhindrar det att information olovligen skickas iväg från din dator. Så även om ett spionprogram lyckas ta sig in i din dator kan dess syfte stoppas av brandväggen.

Läs gärna mer om hur du undviker internetbedrägerier i vår artikel om hur man skyddar sig mot identitetsstöld. Där får du även veta vad du ska göra om du redan har drabbats. Och kolla även in vår artikel om hur du skyddar ditt kreditkort när du handlar på nätet.