Lumify


Lumify är en relativt ny kreditgivare som erbjuder SMS lån på 2000 – 70 000 kr med en flexibel löptid. Just nu är lån upp till 16 000 kr avgifts- och räntefria utan uppläggningsavgift under den första månaden för nya kunder. Allt du behöver betala om du betalar tillbaka det du har lånat inom en månad är en aviavgift på 60 kr. Det är riktigt bra, men tänk på att du måste ha råd att betala tillbaka allt inom en månad om du vill låna gratis. Och ärligt talat, det är inte många som klarar av det.

Många som ansöker hos Lumify blir beviljade. De inget specifikt inkomstkrav, så även om du inte tjänar som mycket kanske du kan få ett lån här. Du får även dina pengar direkt tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan om du har ett bankkonto hos SEB, Nordea, Swedbank eller Handelsbanken. Det är mycket ovanligt. Naturligtvis kan du signera ditt låneavtal med BankID, det är därför du kan få lånet så pass snabbt. Dessutom lånar du pengar utan UC hos Lumify eftersom de tar kreditupplysning hos Creditsafe istället.

Om Lumifys SMS lån i korthet

 • Lånebelopp: 2000 – 70 000 kr (max 10 000 kr för ny kund men beloppet kan sedan höjas).
 • Löptid: Flexibel eftersom SMS lånet i praktiken är en snabb onlinekredit.
 • Pengar på kontot: Om du har ett bankkonto hos SEB, Swedbank, Nordea eller Handelsbanken hamnar ditt lån direkt på kontot (inom 15 minuter) dygnet runt alla dagar i veckan. Andra får sitt SMS lån samma dag om de ansöker på förmiddagen en vardag, annars hamnat pengarna på kontot nästa bankdag.
 • UC: Ja, Lumify erbjuder SMS lån utan UC. De tar sina kreditupplysningar hos Creditsafe istället.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Bunden årsränta 43,5%, men lånet har en räntefri månad
 • Avgifter: Uppläggningsavgift 1 205 kr, aviavgift 60 kr/mån.
 • Exempel: En kredit på 9 500 kr med en bunden årsränta på 43,5% och 10 avbetalningar i 10 månader har en effektiv ränta på 204,57% inklusive avgifter. Månadsbetalning 1 919 – 1 255 kr (sjunkande under löptiden), total summa att betala är 14 699 kr, varav 5 199 kr är den totala kostnaden för krediten.
 • Öppettider: Måndag – fredag 09:00-17:00.
 • Ägare: Luma Finans AB som även äger Credifi.

Krav

 • Inkomstkrav: Individuellt.
 • Åldersgräns: 18 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Sedan 2 juli 2019 är det inte längre möjligt att låna pengar med betalningsanmärkningar hos Lumify.
 • Övrigt: Svenskt personnummer, svenskt mobilnummer och svenskt kontonummer är ett måste.
Ansök

Det här är en högkostnadskredit.
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Nästan gratis i en månad

För närvarande kan du låna pengar helt räntefritt utan uppläggningsavgift i 30 dagar hos Lumify. Det enda du behöver betala är 60 kr i aviavgift. Det gäller dock endast för lån på 16 000 eller större. Om du inte betalar tillbaka allt inom en månad måste du emellertid börja betala ränta och avgifter från den dag du tog lånet. Så låna bara om du har en större summa på ingång till ditt bankkonto, t ex en skatteåterbäring, för annars har du troligtvis ingen möjlighet att betala tillbaka allt inom en månad.

Naturligtvis behöver du inte betala tillbaka allt på en gång när du får fakturan, men om du vill delbetala är räntan 39,5%. Det är en ganska typiskt (hög) ränta för SMS lån. Dessutom får du betala 695 kr i förlängningsavgift om du väljer att delbetala lånet. Så om du vill komma billigt undan bör du inte låna mer än du kan betala tillbaka inom en månad.

Lätt att få lån hos Lumify

Lumify tenderar att bevilja många ansökningar, de har alltså en mycket hög beviljandegrad för närvarande. Det beror inte minst på deras låg krav.

För det första så har de inget specifikt inkomstkrav, vilket gör att du som inte tjänar så mycket har möjlighet att bli beviljad. Det viktiga är att Lumify bedömer att du har råd att betala tillbaka på ditt lån. Om du inte har så stora marginaler kanske du inte får låna fullt så mycket som du ansökt om, men kan i sådana fall bli godkänd för ett mindre belopp.

För det andra behöver du bara vara 18 år för att få låna. Det kanske låter självklart men faktum är att många smslångivare har en åldersgräns på 20 eller 21 år.

Det här, tillsammans med en bedömning som inte är lika hård som bankens, gör att det är ovanligt lätt att få ett SMS lån hos Lumify, men dessvärre får man inte längre låna pengar hos Lumify om man har betalningsanmärkningar, inte sedan 2 juli 2019.

Snabbt och smidigt

Det finns såklart fler fördelar med Lumify än att det är enkelt att bli beviljad hos dem, så här ser de ut:

 • Om du har ett bankkonto hos SEB, Handelsbanken, Swedbank eller Nordea får du ditt SMS lån nästan direkt efter att du gjort din ansökan. I normala fall tar det bara några minuter tills den är behandlad och sedan betalas lånet ut direkt till ditt bankkonto. Sedan mars 2020 började Lumify dessutom betala ut pengar direkt dygnet runt, även på helger. Observera att utbetalningar på natten endast kan ske om ansökan beviljas utan att du behöver komplettera den med fler uppgifter.
 • Om du inte har ett bankkonto hos SEB får du pengarna samma dag om du ansöker på förmiddagen, såvida det inte är helg. Om du ansöker på eftermiddagen eller helgen får du SMS lånet nästa bankdag.
 • Du signerar enkelt ditt låneavtal med BankID, vilket är en förutsättning för att du ska få dina pengar snabbt.
 • Lumify beviljar SMS lån utan att ta en kreditupplysning hos UC. De använder sig istället av Creditsafe vilket gör att deras kreditupplysning inte registreras hos UC som är det kreditupplysningsföretag bankerna använder sig av.

Vilka är Lumify?

Lumify är en relativt ny långivare av SMS lån som skiljer sig från de flesta andra snabblångivare, de ägs inte av ett bolag som redan har flera varumärken/långivare på marknaden. Förvisso hade de ett annat varumärke tidigare, Paxo, som också fokuserade på SMS lån men denna långivare lades ner för några år sedan.

Skillnaden mellan Paxo och Lumify är dock mycket stor. Till skillnad från Paxo har Lumify en lägre åldersgräns, tar ingen UC och det maximala lånebeloppet är mycket högre. Så Lumify kan egentligen inte alls jämföras med Paxo. Vi upplever att Lumify erbjuder en mycket bättre kredit än vad Paxo gjorde. Den är flexibel, snabb och lättare att få, men självklart får inte vem som helst låna. Om Lumify bedömer att du inte har råd att ta ett SMS lån blir du såklart inte beviljad.

Omdöme

Som du kanske har förstått när du läst denna recension om Lumify så gillar vi dem. De erbjuder ett bra SMS lån, eller snarare onlinekredit, och kan vara något för dig som har svårt att få ett lån hos banken. Så om du kan tänka dig att ta en högkostnadskredit kanske det här är kreditgivaren för dig.

Men naturligtvis är inte Lumfys SMS lån helt perfekt, för sådana lån finns inte, så därför ska vi nu lyfta fram både fördelarna och nackdelarna med Lumify.

 • Det positiva. Lumifys SMS lån är helt räntefritt i en månad och har ingen uppläggningsavgift om du lånar minst 16 000 kr. Du får dina pengar direkt eller åtminstone samma dag (beroende på vilken bank du har och när du gör din ansökan). Du kan även få ditt sms lån dygnet runt, även på natten, om du använder dig av Nordea, Swedbank, SEB eller Handelsbanken. Lumify gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället för att ha ett visst inkomstkrav och de tar inte sina kreditupplysningar hos UC. Även om du bara är 18 år kan du beviljas. Du signerar enkelt ditt låneavtal med BankID.
 • Det negativa. Om du inte betalar tillbaka allt inom en månad får du betala ränta från dag 1 även om du lånat mer 16 000 kr eller mer. Räntan ligger i nivå med räntetaket,  dvs strax över 43,5 %, som många andra SMS lån och snabblån gör idag. Uppläggningsavgiften på 1 205 är på tok för hög. Om du har betalningsanmärkningar kan du inte längre bli beviljad hos Lumify.
Ansök

Uppdaterad 2023-10-20