Mikrolån för företagare & entreprenörer

Här får du info om mikrolån för företagare och tipsar om företagslån som är lätta att få, t ex  Ferratum Business mikrolån som du kan läsa mer om genom att klicka på länken vi precis gav dig. Ferratum Business accepterar till och med företag med betalningsanmärkningar. Du hittar annars fler lån för företag på vår sida med företagslån.

Många gånger används ”mikrolån” synonymt med smslån och snabblån och det inte är så konstigt eftersom smslångivarna ofta vill understryka att det är ett litet lån det handlar om, men det finns åtminstone två andra sorters lån som också kallas för mikrolån. Det ena är mikrolån för nyföretagare som vill starta upp en verksamhet och det andra är för folk i utsatta länder som vill starta upp en liten verksamhet för att bli självförsörjande.

Om du är ute efter ett mikrolån som vänder sig till privatpersoner ska du kolla in våra snabblån på vår förstasida, för här ska vi kolla på hur de andra mikrolånen ser ut.

Mikrolån företag

Om du funderar på att starta upp ett litet företag i Sverige och behöver ett litet lån som inte kräver någon säkerhet ska du vända dig till Almi Företagspartner AB som ägs av den svenska staten. Syftet med Almi är att hjälpa svenska företag med kapital och rådgivning eftersom det ökar Sveriges konkurrenskraft och skapar jobbtillfällen. Almi vänder sig framförallt till företagare som har svårt att finansiera sina verksamheter med vanliga banklån.

Almi erbjuder fem olika sorters lån och krediter, så här ser de ut:

  • Mikrolån – för dig som ska starta upp ett företag och inte behöver låna mer än 250 000 kr. I princip är det bara din affärsidé som avgör om du får låna eller inte, men du får inte ha några kronofogdeskulder. Däremot struntar de fullständigt i om du tjänar 0 kr/år eller 500 000 kr/år när du ansöker eftersom det är meningen att du ska leva på din nya verksamhet. Du får låna 100 % av ditt kapitalbehov.
  • Innovationslånet – för nyetablerade företag som vill utveckla sina innovationer och produkter. Företaget måste låna minst 50 000 kr och finansiera en del av produktutvecklingen på annat håll.
  • Tillväxtlån – för redan etablerade företag som vill utveckla sina innovationer och affärsidéer. Företaget måste låna minst 250 000 kr, det ska betalas tillbaka under 10 år och kräver en företagsinteckning, ofta tillsammans med en borgen.
  • Exportlån – för företag som planerar att exportera sina produkter. Ska betalas av inom 3 – 5 år.
  • Almi företagslån – för andra lånebehov. Lånet kräver också en företagsinteckning, ofta i kombination med borgen.

Flytta utomlands och starta verksamhet med mikrolån

Mikrolån (mikrokrediter) finns inom hela EU och kallas för progress-mikrolån hos Europeiska Kommissionen. Det här innebär att du EU-medborgare som planerar att flytta till ett annat land och starta en verksamhet där faktiskt kan ansöka om ett mikrolån i det land du flyttar till.

Det vanliga lånebeloppet är på 25 000 Euro vilket ungefär är lika mycket som Almis erbjuder. Läs mer om detta mikrolån på Europeiska kommissionens sida om Progress-mikrolån.

Mikrolån för små fattiga entreprenörer

Mikrolån i det som en gång i tiden kallades för tredje världen är ett litet lån som vänder sig till ekonomiskt fattiga människor som vill börja försörja sig själva med hjälp av en egen liten verksamhet.

Bakom den största delen av dessa mikrolån hittar vi Grameen Bank som, med skaparen Muhammad Yunus i spetsen, fick Nobels fredpris 2006. Orsaken till priset var att mikrolånen, som ofta bara är på några tusenlappar, har gjort att massor av människor i den mindre välbärgade delen av världen har börjat kunna försörja sig själva. Även svenska SIDA har bidragit med hundratals miljoner kronor till denna bank.

Dessa mikrolån har emellertid även kritiserats. Vissa menar att Grameen Bank tar för höga räntor vilket har gjort det svårt för många att betala tillbaka på sina lån. En del har till och med hamnat i en skuldfälla efter att ha tagit nya lån för att finansiera sina mikrolån, men överlag har de varit en framgångssaga.