Moank – framtidens digitala bank?

Moank är ett intressant finetechbolag som gång på gång arbetat fram nya sorters kreditlösningar och deras mål är att utveckla en ny slags bank, ”framtidens bank” som de själva utrycker det.

Från början erbjöd Moank en kredit där räntan kunde sänkas med tiden för kunder som skötte sina inbetalningar och som förbättrade sin kreditvärdighet. Idag erbjuder de istället vanliga privatlån/blancolån där man kan få en riktigt låg ränta (ner till 3,90 %).

2019 tog Moank in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla sin tjänst. Pengarna ska användas till marknadsföring, rekrytering och strävan efter att bli ett kreditmarknadsbolag. Målet är, som sagt, att bli ”framtidens bank” som även kommer att ägna sig både åt inlåning och utlåning.

Kort om Moanks lån

När Moank grundades för några år sedan erbjöd de ganska små krediter på 5000 – 20 000 kr för nya låntagare, men idag erbjuder de istället vanliga privatlån. Så här ser det ut.

  • Lånebeloppet för deras privatlån är på 25 000 – 600 000 kr, vilket är en ganska typisk summa för vanliga privatlån.
  • Löptiden är 1 – 15 år.
  • Räntan för deras privatlån är på 3,90 – 14,95 %.
  • 395 kr i uppläggningsavgift men inga aviavgifter.
  • Du får högst ha två betalningsanmärkningar.
  • Du måste vara minst 20 år gammal och tjäna minst 150 000 kr/år för att få låna. Du måste dessutom vara skriven i Sverige och inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste 12 månaderna.

Intressant långivare

Vi gillade Moank skarpt redan från början när de erbjöd små kontokrediter och det har knappast blivit sämre sedan de började erbjuda billiga privatlån istället.

Eftersom Moanks nisch är vanliga blancolån med en förmånlig ränta har de valt att inte samarbeta med jämförelsesajter som nischar sig på snabblån och smslån, och således samarbetar de inte med oss heller trots att inte ens hälften av våra lån är högkostnadskrediter.

Nåja, de vill helt enkelt inte att deras lån förväxlas med högkostnadskrediter, vilket kan vara risken om man har ett nytt varumärke och syns på en sajt som i första hand jämför snabblån. Den risken är inte lika stor för tidigare välkända varumärken som t ex Bank Norwegian (som du förövrigt hittar här på Snabblan24.nu) så vi förstår dem. Många av de mer etablerade kreditgivarna (som erbjuder låga räntor) har dock valt att synas på sådana här jämförelsesidor eftersom de vet att en del av dem som är ute efter ett smslån kanske väljer att ta ett billigare lån istället.

2020-12-15