Moank – framtidens digitala bank?

Moank är ett intressant finetechbolag som gång på gång arbetat fram nya sorters kreditlösningar och deras mål är att utveckla en ny slags bank, ”framtidens bank” som de själva utrycker det. Och visst har de varit innovativa alltid.

Från början erbjöd Moank en kredit där räntan kunde sänkas med tiden för kunder som skötte sina inbetalningar och som förbättrade sin kreditvärdighet. Idag erbjuder de även vanliga privatlån/blancolån där man kan få en riktigt låg ränta (ner till 3,75 %) om man ansluter sin arbetsgivare till Moank. Dagens koncept är ganska enkelt egentligen.

Lån via arbetsgivaren ger lägre ränta

Om du ansöker om ett privatlån hos Moank gör du en helt vanlig låneansökan och vill du ansluta din arbetsgivare (så du får en ännu lägre ränta) fyller du i kontaktinformationen till din arbetsgivare. Skulle inte arbetsgivaren redan vara ansluten till Moank kontaktar de din arbetsgivare.

När arbetsgivaren är ansluten dras dina månadsbetalningar för lånet direkt från din lön. På så sätt vet Moank att du kommer att betala tillbaka på ditt lån och dessutom i tid. Det blir som en slags säkerhet för dem vilket gör att de kan erbjuda dig en lägre ränta. Rätt finurligt, inte sant?

Nyligen tog Moank in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla sin tjänst. Pengarna ska användas till marknadsföring, rekrytering och strävan efter att bli ett kreditmarknadsbolag. Målet är, som sagt, att bli ”framtidens bank” som även kommer att ägna sig både åt inlåning och utlåning.

Ja, Moank har visat vägen för andra kreditbolag med sin tidigare dynamiska ränta och vem vet, kanske fler börjar erbjuda billigare lån som går via arbetsgivaren? Det ska bli intressant att se vad för fler lösningar de har i rockärmen i framtiden.

Skillnaden mellan Moanks lån och kontokredit

När Moank grundades för några år sedan erbjöd de ganska små krediter på 5000 – 20 000 kr för nya låntagare, men lånetaket för krediten kunde höjas om man skötte sina inbetalningar och om kreditvärdigheten var god nog, och dessutom kunde räntan sänkas.  Om man skötte sina återbetalningar fick man poäng via deras s.k. Credification Program, ju fler poäng man samlade på sig desto bättre villkor fick man. Sedan dess har flera kreditbolag, t ex Bynk, börjat använda sig av liknande modeller.

Moank erbjuder fortfarande kontokrediter vid sidan av sitt nya lån, men skillnaden mellan dessa krediter och lån är mycket stor. Här ska vi visa dig skillnaderna:

  • Lånebeloppet för deras nya lån är på 25 000 – 600 000 kr, vilket är en ganska typisk summa för vanliga privatlån, medan kontokrediten har ett tak på 50 000 kr.
  • Deras privatlån har en fast återbetalningstid medan deras kontokredit är flexibel.
  • Räntan för deras privatlån är på 3,75 – 18,95 % medan räntan för kontokredit är 9,9 – 22,9 %. (vilken är typisk för kontokrediter och kreditkort). Om man tar ett privatlån får man lägre ränta om man ansluter sin arbetsgivare, när det gäller krediten kan man få en lägre ränta om man sköter sina återbetalningar och förbättrar sin kreditvärdighet.

Förövrigt har Moank samma grundkrav för sina krediter, de har bland annat en åldersgräns på 20 år och ett inkomstkrav på 150 000 kr/år, och i båda fallen får man ha högst två betalningsanmärkningar. Du måste dessutom vara skriven i Sverige och inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden de senaste 12 månaderna.

Intressant långivare

Vi gillade Moank skarpt redan från början när det “bara” hade sin kontokredit eftersom den var billigare än de flesta andra onlinekrediter, och de har knappast blivit sämre sedan de lanserade sitt nya innovativa lån som är bland de billigaste på marknaden. Dessvärre samarbetar vi inte med Moank för närvarande men om du är ute efter något annat billigt lån och/eller inte har lust att blanda in arbetsgivaren kan du alltid kolla in våra sidor med privatlån och låneförmedlare istället.

Eftersom Moanks nisch är vanliga blancolån med en förmånlig ränta har de valt att inte samarbeta med jämförelsesajter som nischar sig på snabblån och smslån, och således samarbetar de inte med oss heller trots att inte ens hälften av våra lån är högkostnadskrediter. Nåja, de vill helt enkelt inte att deras lån förväxlas med högkostnadskrediter, vilket kan vara risken om man har ett nytt varumärke och syns på en sajt som i första hand jämför snabblån. Den risken är inte lika stor för tidigare välkända varumärken som t ex Bank Norwegian (som du förövrigt hittar här på Snabblan24.nu) så vi förstår dem. Många av de mer etablerade kreditgivarna (som erbjuder låga räntor) har dock valt att synas på sådana här jämförelsesidor eftersom de vet att en del av dem som är ute efter ett smslån kanske väljer att ta ett billigare lån istället.

2019-10-30