Modus Finans

Modusfinans storModus Finans är en långivare som fokuserar på lite större snabblån med längre löptider och lägre ränta. Här kan du låna 10000 – 50000 kr i 12 – 78 månader med en individuell årsränta på 15,41 – 29,52 %. Och trots att lånet är ganska stort har du möjlighet att få pengarna redan samma dag som du gör din ansökan om du ansöker tidigt på dagen, annars bör pengarna komma nästa bankdag. Det är riktigt bra med tanke på snabblånets storlek.

Obs! Thorn Svenska AB, som driver Modus Finans, har valt att lägga ner Modus Finans och satsar istället på sitt nya varumärke Paymark Finans som erbjuder större lån med lägre ränta.

Om Modus Finans lån i korthet

 • Lånebelopp: 10000 – 50000 kr.
 • Löptid: 12 – 78 mån.
 • Pengar på kontot: Samma eller nästkommande bankdag efter godkänd ansökan. Normalt får man svar på sin ansökan inom 1 timme.
 • UC: Modus Finans tar kreditupplysning hos UC.
 • Lån med BankID: Ja.
 • Ränta: Årsränta 9,84 – 21,60 %. Effektiv ränta 15,41 – 29,52 %.
 • Avgifter: Uppläggningsavgift 595 kr samt aviavgift 39 kr/mån (19 kr/mån vid autogiro).
 • Öppettider: Måndag – Fredag 08:00-18:00, lördag 10:00-16:00
 • Ägare: Thorn Svenska AB som även äger Thorn Privatfinans, Leasy Privatlån, Klicklån och Spargo Finans.

Grundkrav

 • Inkomstkrav: Individuellt.
 • Åldersgräns: 20 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Nej.

Varför låna av Modus Finans?

Även om årsräntan för Modus Finans snabblån är betydligt lägre än för korta smslån är den inte speciellt låg om man jämför den med vanliga privatlån, t ex ett banklån. Dessutom är ålderskravet 20 år medan banklån brukar ha en åldersgräns på 18 år, och precis som banken tar Modus Finans sina kreditupplysningar hos UC och accepterar inte betalningsanmärkningar. Så varför ska man då betala typ 15 – 30 % i nominell ränta när man kan få en ränta under 5 % hos banken?

Svaret är att det är mycket lättare att få ett lån hos Modus Finans än hos de flesta banker. Det beror framförallt på att Modus Finans inte har något specifikt inkomstkrav utan gör en individuell bedömning av din betalningsförmåga istället. Hos många banker får du ju ett blankt nej om du inte har en viss årsinkomst trots att dina utgifter är få och låga, även om du egentligen skulle haft råd att betala tillbaka på ett lån. Om du i denna situation vänder dig till Modus Finans istället är det emellertid mycket troligt att du kommer att bli beviljad.

En annan fördel med att låna hos Modus Finans är att du får ditt lån betydligt snabbare än om du ansöker om ett banklån. I bästa fall sitter pengarna på ditt bankkonto redan den dag du gör din ansökan.

Vad skiljer Modus Finans och systerlångivarna åt?

Modus Finans skiljer sig inte mycket från Svenska Thorn AB:s övriga långivare, vilket förvisso inte är något negativt. Frånräntan är lite högre hos Modus Finans än hos systervarumärkena men avgifterna ser likadana ut. Och kraven och utbetalningstiderna är identiska. Däremot kan du få en längre löptid än vad du kan få hos de andra, upp till 78 månader närmare bestämt.

En annan skillnad är att du redan vid ansökan kan välja om du vill ha två avbetalningsfria månader om året eller inte. Om du väljer att ha det bestämmer du redan från början vilka månader som ska vara avbetalningsfria och då gäller det varje år tills lånet är färdigbetalt. Om du t ex väljer att januari och juni ska vara avbetalningsfria upprepas det även året efter och det kan inte ändras. Vissa väljer att utnyttja dessa månader runt jul och sommarsemestern eftersom de har en massa andra extrautgifter just då, men självklart finns det en nackdel med att göra det också: lånet blir såklart dyrare eftersom de avbetalningsfria månaderna gör löptiden längre.

Omdöme

Det märks verkligen att Thorn Svenska AB satsar hårt inför hösten 2018 och framåt då snabblånebranschen förmodligen kommer att gå igenom en drastisk förändring. Om räntetaket införs kommer de små korta krediterna försvinna och istället kommer alltfler långivare erbjuda snabblån på 10000 kr och uppåt med löptider på flera år.

Snabblånen kommer alltså likna de som Thorn Svenska AB redan erbjuder idag och därför passar Thorn på att lansera ännu fler varumärken så att de står sig extra starka när tiden är kommen, och Modus Finans är alltså deras senaste tillskott.

Ni ska vi avrunda denna enkla recension med ett sammanfattande omdöme av Modus Finans:

 • Det positiva: Lägre ränta än vad korta snabblån har. Relativt enkelt att bli beviljad, oddsen är i alla fall betydligt bättre än hos banken. Inget specifikt inkomstkrav. Snabb utbetalning (oftast inom 24 timmar om det inte är helg).
 • Det negativa: Modus Finans tar UC och accepterar inte anmärkningar även om du är skuldfri. Räntan är betydligt högre än hos banken och även högre än hos systervarumärkena. Ganska hög åldersgräns (20 år).