Ingen uteslutning ur SKEF

Förra sommaren gjorde Sveriges Radios Ekot två ”granskningar” som visade att två långivare hade beviljat smslån till en student som inte borde ha fått låna pengar och till en annan kvinna som inte tjänade tillräckligt mycket för att få låna.  Ja, vi skriver ”granskningar” inom parentes för att det inte direkt var någon omfattande undersökning precis och för att den lämnar några frågetecken.

Den ena långivaren, som ligger bakom varumärkena Credigo, Easycredit och Credway, hade enligt Ekot vid två tillfällen lånat ut 2000 kr till studenten Linnea fast hon inte borde ha blivit beviljad. Och i ett annat inslag lätt Ekot Linnea ansöka om ett lånebelopp på 3000 kr hos Nanokredit och fick då sitt lån beviljat trots att hennes taxerade inkomst bara var 78 600 kr. Ekot menade att det var alldeles för lite för att betala tillbaka på ett lån på 3000 kr inom 30 dagar med tanke på att hon var tvungen att betala för hyra och mat också. Däremot uppgav hon att hon tjänade 10000 kr i månaden istället för de 6200 kr hon faktiskt tjänade, något som Ekot ville att hon skulle göra. Det var ju en “granskning”.

Det som inte framkom i dessa granskningar var om hon även hade studiemedel över den taxerade inkomsten vilket i sådana fall skulle göra att hon fick in ytterligare 10 000 kr i månaden efter skatt. Media tenderar att mörka saker när de granskar smslån, precis som vi skrev om i ett tidigare blogginlägg.

Därför fick de vara kvar

I vilket fall som helst är båda långivarna, Northmill AB och Nanokredit med i SKEF (Svenska Konsumentkreditföretagen) som är en branschorganisation som verkar för en sund kreditgivning bland smålåneföretag. Nanokredit granskades därför av SKEF efter Ekots granskning och problemen rättades till och Nanokredit fick fortsätta att vara medlem i SKEF.

Låntagare ägnade sig åt bedrägeri

I december 2015 var granskningen av Northmill också klar och de får också fortsätta av vara medlemmar hos SKEF. Rutinerna hade, enligt SKEF, förbättrats hos Credigo och Easycredit.

SKEF ansåg dessutom inte att Northmill gjort något större fel när de inte kontrollerade Linneas inkomstuppgifter noggrannare. Linnea hade ju mer eller mindre ägnat sig åt bedrägeri när hon uppgav falska inkomstuppgifter. SKEF menar att inkomst- och arbetstidsökningar som inte syns i Kreditupplysningen (eftersom bara den senast taxerade inkomsten anges där) inte är ovanliga och att det inte fanns någon starkt skäl att kontrollera inkomstökningen eftersom lånesumman var så liten.

Är SKEF:s kvalitetsstämpel viktig?

Vi på Snabblan24.nu tycker att det är bra att det finns en branschorganisation som har koll på sina medlemmar utöver Finansinspektionen och Konsumentverket även om det finns många snabblåneföretag som inte är medlemmar i SKEF. Men det här visar också att det inte nödvändigtvis behöver vara så att de smslångivare som är med i SKEF sköter sig bättre när det gäller kreditprövningar än många andra snabblåneföretag. Och hur man än vänder och vrider på det så är det Konsumentverkets lagar och regler som ska efterföljas och det är Konsumentverket och Finansinspektionen som ser till att de följs, inte SKEF.

Så är SKEF en bra kvalitetsstämpel? Ja, ganska bra i alla fall eftersom deras medlemmar kan granskas av SKEF även om de inte har hamnat under Konsumentverkets och Finansinspektionens lupp. SKEF bidrar trots allt till att förbättra snabblånebranschen då de uppmanar sina medlemmar att rätta till sina brister om det förekommer några.

26 februari 2016 (uppdaterad 16 december 2018).