Nya riktlinjer för smslån i Googles annonser

Googles regler för annonsering av smslån kommer att förändras den 13 juli 2016. Nej, det innebär inte att Google kommer att filtrera bort smslån/snabblån från sökresultaten som exempelvis Expressen försöker få oss att tro, i alla fall när man läser Expressens rubrik ”Snabblån stoppas”. Sin information har kvällstidningen hämtat från en andrahandskälla, Breakit, där man får en mer korrekt och informativ rubrik ”Google stoppar annonser från sms-lånebolag”. För det är precis det Googles nya riktlinjer innebär, att de inte kommer att tillåta annonser från snabblånebolag under vissa förutsättningar.

Google har ett eget annonssystem som heter Adwords som företag, privatpersoner och organisationer kan köpa in sig i när de vill göra reklam för en produkt. Dessa annonser syns bland annat när du använder deras sökmotor. Annonserna brukar dyka upp ovanför och nedanför sökresultaten och gör att relevanta annonsörer syns när någon använder sökord som är förknippade med annonsörens produkter.

Nu är det så att Google från och med 13 juli inte kommer att tillåta annonsering från kreditbolag som erbjuder smslån som har en återbetalningstid som är på 60 dagar eller kortare. Enligt förstahandskällan Google (ja, vi tittar alltid på förstahandskällan om det är möjligt) beror det på följande: ” This change is designed to protect our users from deceptive or harmful financial products” vilket på svenska betyder att Google har gjort den här förändringen för skydda sina användare mot vilseledande och skadliga finansiella produkter. I USA kommer inte heller kreditbolag som erbjuder snabblån med en effektiv ränta över 36 % att kunna annonsera i Adwords.

Vad tycker vi om det här?

Så vad tycker vi på Snabblan24.nu om de nya kraven för de svenska kreditbolagen, att den kortaste återbetalningstiden måste vara på minst 61 dagar för att få synas hos Adwords? Det är egentligen inget vi har något emot, varför skulle vi ha det? Det är ju Google som bestämmer vilka annonser de anser vara okej och vilka de anser inte vara okej. Om de inte vill ta emot annonser från snabblåneföretag som har en kortare återbetalningstid än 61 dagar så har de all rätt att göra det. Det finns ju vissa annonsnätverket som tycker att det är okej att ta emot annonser som har med s.k. vuxenleksaker och vuxenfilmer att göra medan andra nätverk inte tycker det är okej. Det är inget vi varken kan eller vill lägga oss i. Det är någon som annonsföretaget själva måste få avgöra, även när det gäller smslån.

Hur kommer det här påverka branschen?

Här ska vi spekulera lite i hur vi tror att Googles nya riktlinjer för sina annonsörer kommer att påverka smslånebranschen.

För det första kommer Googles annonsregler inte att påverka sökresultaten. Kreditbolag som redan syns på Googles sökmotor kommer att fortsätta göra det, men att de som tidigare bara synts i Adwordsannonserna ovanför eller nedanför resultaten kommer inte att synas längre om de inte uppfyller Googles nya riktlinjer.

För det andra kommer de kreditbolag som erbjuder smslån med en löptid på 60 dagar eller kortare (och som inte har annonserat utanför Adwords) att få problem om de befinner sig långt ner i sökresultaten. De kommer inte att synas längre och kommer att få betydligt färre kunder, men naturligtvis kommer det här inte accepteras. De kommer förmodligen göra någon eller några av följande förändringar:

  1. De börjar samarbeta med andra annonsnätverk som gör att de syns på olika hemsidor på nätet.
  2. De kan börja annonsera i radio och TV med det är ganska dyrt. De kan också kontakta stora, välbesökta och relevanta hemsidor och fråga om de (utan mellanhänder) kan få placera sina annonser på dessa hemsidor och liknande.
  3. De kan lägga mer energi på att göra en bra, informativ och användarvänlig hemsida som uppskattas av besökarna och av Google.
  4. De kan se till att skippa löptider som är 60 dagar eller kortare och fortsätta att annonsera hos Google som vanligt. Dessvärre finns det många kunder som tycker att smslån med över två månaders löptid är för dyra. I allra bästa fall kanske det kommer att innebära att dessa kreditbolag sänker sina utlåningsräntor för smslån, låt oss hoppas det även om det är ytterst tveksamt.

2016-05-30