Okej att marknadsföra smslån?

Som du redan vet är Snabblan24.nu i första hand en jämförelsesajt för smslån, eller snabblån, även om vi har en del privatlån och låneförmedlare som förmedlar privatlån. Så nu till den stora frågan: är det verkligen okej att ha en sajt som hjälper folk att hitta smslån? Är inte smslån bara ett elände som skickar folk direkt i skuldfällan? Är inte smslån ocker? Hur kan vi marknadsföra smslån som göra att många blir skuldsatta?

Svaret på ovanstående frågor är: ja, vi tycker att smslån är försvarbara och har inget dåligt samvete över att driva Snabblan24.nu. Vi ska nu förklara varför vi anser att det är okej att driva en smslånesajt som denna.

Smart att leta efter smslån hos oss

För det första är det så att folk som vill ta ett smslån gör det ändå, vare sig Snabblan24.nu finns eller inte. Antingen tar de ett snabblån via en liknande sajt eller så surfar de in direkt på olika smslångivares sajter för att hitta det vettigaste smslånet på egen hand. Det kanske låter som ett dåligt argument att säga att folk lånar ändå, men det tycker inte vi eftersom det är precis så det är. Dessutom finns det tre stora fördelar med att hamna på Snabblan24.nu när man är ute efter ett snabblån:

1. Vi har även billiga alternativ till smslån

Vi listar även privatlån som man kan ta direkt hos kreditgivaren och via låneförmedlare, det har faktiskt gjort att en hel del av våra besökare valt ett billigt privatlån istället för ett smslån och det är bara av godo. De flesta som hamnar på Snabblan24.nu var från början ute efter ett smslån men när de sedan ser att vi har andra billigare lån finns det relativt många som väljer ett sådant lån istället, ofta tar de ett lån hos Bank Norwegian men även via våra låneförmedlare. Det här innebär alltså att många av våra besökare kommit billigare undan än om de hade tagit ett smslån.

Vi anser att det är vettigt att erbjuda billiga alternativ till smslån, även till de som från början är ute efter ett smslån, det tjänar du som besökare på.

2. Vi ger vettiga rekommendationer

Vi ger dig all viktig info om långivarnas lån men inte bara det. Vi visar dig både vilka fördelar och nackdelar alla kreditgivares lån har, och om vi anser att ett kreditbolag har konstiga villkor eller alltför höga lånekostnader rekommenderar vi alltid andra långivare som erbjuder bättre lån. Om en kreditgivare är billig när det gäller vissa av sina lån men är dyra när det gäller ett annat lånebelopp och en annan löptid skriver vi det. Ja, det är inte sällan vi avråder våra besökare att ta lån av en viss storlek och löptid hos våra kreditbolag. Vi försöker vara så ärliga som möjligt och slussa folk vidare till de billigaste och bästa lånen.

3. Du kan enkelt att jämföra lånekostnader

Okej, det här med att du enkelt kan jämföra lånekostnader är inte direkt unikt hos oss men det gör det ännu enklare för dig att hitta det lån som är bäst för just dig, vare sig det är ett smslån, privatlån eller en onlinekredit du från början är ute efter.

Frihet kräver personligt ansvar

För det andra anser vi att vuxna människor har rätt att fatta sina egna beslut även om besluten kanske inte alltid är de bästa. Det är frihetens pris. Personligen anser jag (webmastern) inte att det är värre att slussa folk vidare till smslångivare än att jobba på ICA där man säljer cigaretter som dödar tusentals människor varje år. Lån dödar i alla fall ingen. Och om det är så fel med smslån, hur kan då staten sälja alkohol som dödar tusentals människor årligen, orsakar våld och skapar tusentals familjetragedier? Och om man ska snacka effektiva räntor, hur kan en missad trängselsavgiftsräkning på 8 kr ge en förseningsavgift på 500 kr så att räkningen hamnar på 508 kr när man får påminnelsen? Vilka andra aktörer har en så hög förseningsavgift efter bara någon dags försening? Det är tydligen okej att göra så när pengarna hamnar i regeringens budget, men det är inte okej att ta 395 kr för ett smslån på 5000 kr i en månad (som Frogtail erbjuder). Det är ju absurt.

Vi ska inte sticka under stol med att många som tar smslån inte borde göra det och att tiotusentals människor hamnar hos Kronofogden varje år på grund av smslån, men det är väl inte lika illa som cigaretternas och alkoholens konsekvenser, eller? Trots det anser vi, som sagt, att vuxna människor bör vara just vuxna och ta sitt eget ansvar. Det är ingen som tvingar folk att låna pengar och folk har alltid ett val, oavsett hur deras ekonomiska situation ser ut. Jag menar, om det inte funnits smslån hade ju folk inte ens kunnat ta smslån, så nog finns det val alltid.

För rätt många år sedan när jag var ung (och dum?) tog jag flera privatlån för de var mycket enkla att få på den tiden, något som jag ångrade bittert senare. Egentligen borde jag inte tagit några lån alls eftersom min ekonomi inte var sådär jättebra, men det var frestande när jag ville ut och resa. Och vid ett tillfälle köpte jag en TV och annan hemelektronik för 12000 kr med räntefri avbetalning, med denna deal fick jag ett kreditkort med 12000 kr i kreditutrymme som jag kunde utnyttja när jag betalat av på min hemelektronik. Jag tror det var Resurs Bank som erbjöd detta kort i samarbete med hemelektronikkedjan, men jag är inte helt säker. Jag hade aldrig tänkt att utnyttja denna kredit men när jag betalt 6000 kr hade jag 6000 kr att utnyttja men fick såklart betala ränta om jag utnyttjade krediten.  Dum som jag var utnyttjade jag denna kredit fast min inkomst hade försämrats och tillslut fick jag svåra betalningsproblem.

Så var vill jag komma med det här? Borde jag inte sluta locka folk att ta smslån och andra krediter med tanke på min egen erfarenhet? Nej, varför skulle jag göra det? Jag har aldrig någonsin skyllt på Resurs Bank och de andra bankerna som kanske inte borde ha beviljat mig några krediter. Det var jag och ingen annan som klantade till det. Och ja, jag tog även ett privatlån för att klara av de andra lånen, jag vet mycket väl hur det är att leva på s.k. existensminimum i åratal och ha svårt att få det att gå ihop.

Men jag kunde ha gjort andra val, både från första början och när det började trassla till sig. Jag var för tusan vuxen och borde varit mogen nog att fatta att jag inte skulle ta några lån. Jag förstod förvisso att jag inte borde göra det men jag gjorde det ändå. Men nej, det var inte bankernas fel, det var mitt eget fel. Jag är inte mycket för att skylla ifrån mig. Människor väljer själva om de ska ta ett lån eller inte, röka eller inte, kröka eller inte, det är inte kreditgivarna, livsmedelsaffären, systembolaget eller krogen som bestämmer det här. Folk väljer själva vilka lån de tar och vilken ränta de är villiga att betala.

Vill vi verkligen att staten ska reglera vår frihet in i minsta detalj? Det tycker inte vi på Snabblan24.nu, däremot är det inte fel om smslånebranschen styrs upp ytterligare men det finns en gräns för hur långt man bör gå när det gäller regleringar.

Om du vill läsa fler artiklar som bemöter hårdvinklad och ibland felaktig kritik mot smslån och liknande kan du läsa följande artiklar:

Advokatsamfundet ratar ny lag för snabblån

Fler skuldsatta innan smlån fanns

Staten största orsaken till skuldsättning

Kritik och försvar av smslån

Stora lån ett växande problem i Finland

Smslån ger miljoner i vinst

Skillnad på lurendrejeri och dåliga villkor 

Vem är smslånekungen Oleg Boyko?

Smslån och det personliga ansvaret

Inkassobolagen tjänar miljoner på skuldsättning

Inte bara smslån problem vid terrorresor