Oseriösa långivare ska kunna stoppas direkt

Nyligen bloggade vi om att inga nya regler för smslån har införts ännu trots att en utredning redan i höstas jobbade hårt för att införa det. Men en förändring är faktiskt på gång, något som vi på Snabblan24.nu av någon outgrundlig anledning råkade missa (ja, vi brukar vara noggranna i vår research, men även solen har fläckar), och det är att Konsumentverket ska få nya befogenheter när det gäller oseriösa smslångivare.

Den 10 December 2016 beslutade regeringen att Konsumentverket med omedelbar verkan ska kunna stoppa oseriösa snabblåneföretag som brustit i sin kreditbedömning eller som struntat i att göra en kreditupplysning. Den nya lagen ska börja gälla från och med 1 april.

Vi ska nu visa dig vad det här beslutet  i praktiken innebär för de smslåneföretag som missköter sig och hur stor skillnaden blir efter att den nya lagen införts.

Så här ser det ut idag:

  1. Konsumentverket upptäcker att en snabblångivare struntat i att ta kreditupplysningar på flera av sina ansökanden eller att de varit för generösa i sina kreditbedömningar. Om en kund som har en disponibel inkomst på t ex 3000 kr/mån (efter att alla räkningar är betalda) fått ett lån beviljat är det ett tydligt tecken på att långivaren varit för slapphänt i sin bedömning.
  2. Konsumentverket beslutar att dra in kreditbolagets tillstånd och då ska verksamheten upphöra såvida beslutet inte överklagas.
  3. Snabblåneföretaget överklagar beslutet om indraget tillstånd hos domstolen, vilket gör att de har rätt att fortsätta med sin verksamhet precis som vanligt. Det är ju så att det är upp till domstolen att bedöma om Konsumentverket har gjort rätt eller inte och så länge det inte finns ett domslut är det alltså fritt fram för företaget att köra på som vanligt.
  4. Ett domslut fattas. Om det följer Konsumentverkets linje måste verksamheten upphöra med omedelbar verkan, annars kan kreditbolaget fortsätta med sin verksamhet.

Så här kommer det att se ut fr.o.m. 1 april 2016

  1. Konsumentverket upptäcker att en långivare försummat sin skyldighet att ta kreditupplysningar på sina ansökanden eller varit för slapphänta i sina kreditbedömningar.
  2. Konsumentverket drar in kreditgivarens tillstånd och då måste verksamheten upphöra med omedelbar verkan.
  3. Kreditgivaren överklagar beslutet hos domstolen men får trots det inte fortsätta med sin verksamhet till vidare.
  4. Om domslutet är till snabblåneföretagets fördel får det fortsätta med sin verksamhet igen, annars fortsätter förbudet att gälla.

Förmodligen kommer den nya lagen göra att färre oseriösa smslångivare kommer att strunta i att överklaga Konsumentverkets beslut om indraget tillstånd. Tidigare har det förmodligen funnits oseriösa långivare som varit säkra på att domstolen skulle ge Konsumentverket rätt men som ändå överklagat för att de ska kunna fortsätta att dra in pengar till sin verksamhet så länge som möjligt.

Det här är alltså det enda som beslutats när det gäller skärpta regler för smslån. Annars har det inte beslutats om något räntetak för smslån (som vi gillar) och omständiga avtal som gör att man inte kan få sitt smslån direkt (som vi inte gillar) ännu. Det har även talats lite om att man inte gillar smslån utan UC eftersom det gör att bankerna inte kan se vilka som tagit smslån, men på den fronten verkar inga lagar på gång.

Publicerad 2016-01-13