Över 100 miljoner i ränteavdrag för smslån

Färsk statistik, som presenterades av Svenska Dagbladet nyligen, visar att snabblåneföretagen drog in ränteintäkter på hela 90 miljoner kronor under ett enda kvartal, vilket på ett år blir 360 miljoner kronor.  Det här säger oss två saker: 1) att smslån, eller snabblån, är Good Business och 2) att folk som tagit smslån kommer att göra 120 miljoner i ränteavdrag sammanlagt innan året är slut.

Det är ju så att man får kvitta 30 % av sina räntekostnader mot inbetald skatt och 30 % av 360 000 kr är 120 miljoner kr. Det här innebär staten får betala tillbaka sammanlagt 120 miljoner kr till de som har tagit smslån, vilket vi gillar men förmodligen inte staten.

Läs om hur ränteavdrag för smslån här.

Ränteavdragen för bolån är värst

Nåja, ränteavdrag för smslån är nog egentligen inget större problem i sammanhanget eftersom svenskarna hittills i år har rapporterat in räntekostnader för hela 95 miljarder kronor vilket gör att staten förlorar ca 28 miljarder kronor i skatt. Den största boven i dramat är såklart de stora bolånen som ständigt ökar i storlek eftersom bolåneräntorna är låga och bostadspriserna höga.

Glöm inte ränteavdraget när du tittar på smslån

Ja, du får alltså dra av för dina ränteutgifter även när du tar smslån och det bör tänka på när du tittar på den totala lånekostnaden när du lånar pengar. På kort sikt måste du såklart betala tillbaka den räntekostnad som smslånet har men på lite längre sikt blir kostnaden faktiskt lägre än så eftersom räntan för smslån är avdragsgill.

Snabblan24.nu ska ge dig ett exempel som visar hur det funkar:

  1. Anta att du tar ett smslån hos Onea på 3000 kr i 1 månad, då får du 300 kr i räntekostnader, alltså 10 % av det du lånade. Det här måste du såklart betala inom 1 månad.
  2. I deklarationen anger du att du har haft en räntekostnad på 300 kr, fast oftast finns dessa uppgifter redan deklarationen eftersom det brukar rapporteras in av det kreditbolag du lånat pengar av.
  3. Du får dra av 30 % av dina ränteutgifter på 300 kr vilket blir 90 kr. Det betyder att 90 kr av det du tjänat är skattefria pengar på grund av detta smslån, pengar som du annars skulle ha skattat på.

En sak bör du tänka på när ett gäller avdragsgilla räntor för smslån är att du såklart måste ha en inkomst eller en avkastning av kapitl för att kunna tillgodogöra dig ränteavdraget, men å andra sidan får du förmodligen inte ens ta ett smslån om du inte har någon inkomst alls.

En miljard kronor i snabblån

Innan årets slut förväntas folk ha tagit snabblån för minst en miljard kronor under 2015, men hur många lån handlar det om egentligen? Det här har Snabblan24.nu inte lyckats få fram några siffror på än, men det skulle handla om 300 000 snabblån om snittlånet vore på 5000 kr. Hos oss tar de flesta lån på några tusenlappar men då och då handlar det om större lån, så 5000 kr kanske inte är en helt orimlig siffra.

Dessvärre fick kronofogden 60 000 ärenden pga av snabblån år 2014 och om folk tog kanske 300 000 lån sammanlagt samma år innebär det att var femte kund som tar ett smslån hamnar hos kronofogden, men förmodligen är vår siffra på 300 000 snabblån underdriven. I vilket fall som helst bör du inte bli en av de som hamnar hos kronofogden, inte om du noggrant läser vår artikel om vad du ska tänka på innan du tar ett snabblån.

Publicerad 2015-12-03