Primal Capital

primal Capital
Primal Capital är ett nytt intressant kreditbolag som erbjuder lite större smslån på 5000 – 35000 kr med en löptid på 6 – 60 månader. Det som gör dem intressanta är att deras ränta alltid är 27 %, vilket är mycket rimligt för denna typ av lån, och att de samtidigt inte tar någon kreditupplysning hos UC. Lite större smslån brukar nämligen ha en alldeles för hög ränta eller så är den rimlig men då tar långivaren en UC. Inte nog med det, även du som har betalningsanmärkningar är välkommen att ansöka.

OBS! Primal Capital har valt att inte sammarbeta med jämförelsesajter sajter längre och alltså inte med oss heller. Vi behåller dock deras recension ändå. Om du vill titta på liknande billigare lån kan du kolla in vår sida över privatlån eller kolla in alla våra lån här.

Om lånet i korthet

 • Lånebelopp: 5000 – 35000 kr
 • Löptid: 6 – 60 mån.
 • Pengar på kontot: 3 – 9 bankdagar. Det tar 1 – 3 dagar tills du får svar på din ansökan och 1 – 3 dagar tills lånet når ditt bankkonto efter att Primal Capital fått ditt underskrivna avtal. Eftersom de kräver pappersavtal (BankID kommer inom kort) får du räkna med 2 – 3 dagar till för postgången.
 • UC: Primal Capital erbjuder lån utan UC. De tar sina kreditupplysningar hos Bisnode.
 • Lån med BankID: Nej, men de lovar att det snart kommer att införas vilket då kommer att förkorta utbetalningstiden med 2 – 3 dagar.
 • Årsränta: 27 %. Effektiv ränta 30,6 %.
 • Avgifter: Inga avgifter utöver räntan.
 • Öppettider: Vardagar 08:30-17:00.
 • Ägare: Primal Capital AB.

Krav

 • Inkomstkrav: 100 000 kr/år
 • Åldersgräns: 20 år.
 • Betalningsanmärkning ok: Ja, du kan ansöka om lån med betalningsanmärkning hos Primal Capital.
 • Övrig: Fast inkomst, svenskt medborgarskap och skriven i Sverige. Du får inte ha kronofogdeskulder, ha skuldsanering, vara under förvaltarskap eller försatt i konkurs.

Rimlig ränta och andra fördelar

Under det senaste halvåret har det dykt upp en rad långivare som erbjuder lån som är lite större än smslån och som har en längre löptid och lägre ränta, och Primal Capital är en av dem. Snabblan24.nu misstänker att det här är en slags förberedelse inför hösten 2018 då reglerna för små konsumentkrediter förväntas skärpas rejält. Då kommer förmodligen även ett kostnads- och räntetak införas och då går det inte längre att erbjuda smslån och snabblån med alltför korta löptider eftersom det inte blir lönsamt då.

Om man jämför med ett vanligt privatlån är den ränta på 27 % som Primal Capital erbjuder inte speciellt låg men i jämförelse med vanliga smslåneräntor är den mycket konkurrenskraftig och den är faktiskt inte så mycket högre än vad många kreditkort har. Och med tanke på att även du som har anmärkningar får ansöka och att Primal Capital inte tar någon UC är räntan faktiskt mycket rimlig. Dessutom behöver du inte tjäna mer än drygt 8 300 kr i månaden för att bli beviljad.

För övrigt är det alltid bra att kunna få en längre löptid än bara några månader, det gör det enklare att betala tillbaka på sitt lån vilket minskar risken för betalningssvårigheter.

Lite väl lång handläggningstid

Än så länge skulle vi inte vilja kalla Primal Capitals lån för ett snabblån, ett litet privatlån eller större smslån är en bättre beskrivning. Orsaken till det är den långa tiden från att ansökan fylls i tills pengarna hamnar på låntagarens bankkonto.

Först tar det upp till 3 dagar innan kunden får svar på sin ansökan, även om det oftast sker inom 24 timmar. Om din ansökan godkänns måste du skriva under ett pappersavtal som du måste skicka in till Primal Capital. När de har mottagit ditt avtal tar det 1 – 3 bankdagar innan lånet når ditt bankkonto eftersom det måste godkännas för autogiro först. Det här är en ganska lång tid för att få ett smslån och vi hade önskat att det gick snabbare, men det kan trots allt bli ändring på det här inom snar framtid.

Primal Capital har informerat oss om att deras kunder snart kommer att kunna signera sina låneavtal med BankID vilket förkortar utbetalningstiden med någon dag. Dessutom antar vi att de, precis som de flesta andra långivare, kommer att ge ett svar direkt på skärmen eller åtminstone ge ett slutgiltigt svar inom 24 timmar när de blivit lite mer etablerade. Redan idag behandlar Primal Capital de flesta ansökningar inom 24 timmar men det är inget de lovar, men visst, det är bättre att lova för lite än för mycket.

Men, men, om du inte har så bråttom med pengarna är det här ett utmärkt val eftersom det är betydligt billigare än de flesta andra smslån.

Omdöme

Nu ska vi knyta ihop säcken och avsluta denna recension med ett kortfattat omdöme om Primal Capital.

 • Det positiva: Konkurrenskraftig ränta och inga avgifter alls, inte ens aviavgift. Det är okej att ha betalningsanmärkningar. Ganska lågt inkomstkrav. Trots lånets storlek, löptid och ganska låga ränta tar Primal Capital ingen UC utan använder sig av Bisnode istället.
 • Det negativa: Ovanligt lång väntan på pengarna, framförallt på grund av skriftligt avtal. Skriftligt låneavtal känns förlegat. Dyrare än vanliga privatlån.